Νέα
  • ΓΔ: 895.97 +0.34%
  • Τζίρος: 24,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Πρωταγωνίστριες Alpha και ΕΤΕ - Πτώση κάτω από τις 870 μονάδες

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Δύο ήταν τα γεγονότα που διαμόρφωσαν τη σημερινή συνεδρίαση. Το εγχώριο ήταν η είσοδος των μετοχών της Alpha Bank μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε συνδυασμό με τις αγορές που έγιναν από την είσοδο της μετοχής στον MSCI Global και εκτίναξαν τις συναλλαγές τόσο της μετοχής όσο και του χρηματιστηρίου και δεύτερον ήταν τα αποτελέσματα για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που σόκαραν τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός Ιουνίου στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 0,9% έναντι 0,5%  που περίμεναν, σχεδόν διπλάσιος. Eτσι, οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές αγορές βρέθηκαν σε πτωτική κίνηση, που ευτυχώς, δεν επηρέασαν το ελληνικό χρηματιστήριο σε αντίστοιχο βαθμό. Βέβαια ίσως το ΧΑ πάρει τη σημερινή διόρθωση λόγω πληθωρισμού κατά την αυριανή συνεδρίαση από πιθανές πωλήσεις ξένων funds.

Mικρή πτώση για τον Γενικό Δείκτη, έντονη διαφοροποίηση στα blue chips

O Γενικός Δείκτης υποχώρησε από τις 870 μονάδες, έκλεισε στις 869,72 μονάδες με πτώση 0,47%. Η αξία συναλλαγών εκτινάχθηκε στα 315 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 252 εκατ. ήταν συναλλαγές στη μετοχή της Alpha Bank. Το ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων ήταν 50 ανοδικές και 56 πτωτικές μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά (-0,76%), ενώ μικρή άνοδο σημείωσε ο δείκτης FTSE Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κατά 0,57%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι Τεχνολογίας (2,02%), Τροφίμων-Ποτών (1,91%) με την Coca Cola HBC να επιστρέφει πάνω από τα 30 ευρώ και οι Τράπεζες (0,78%) με την Alpha Bank να βρίσκεται στο προσκήνιο και να αυξάνεται κατα 1,2% στα 1,1395 ευρώ και τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να εκτινάσσεται κατά 3,2% με φόντο την επικείμενη έγκριση της τιτλοποίησης Frontier. Στους κλάδους με υποχώρηση, σημαντικές απώλειες (-5,95%) κατέγραψαν τα Ταξίδια λόγω πωλήσεων στη μετοχή της Aegean, τα Προσωπικά-Οικιακά Προιόντα (-2,14%) και οι Τηλεπικοινωνίες (-1,97%) λόγω πιέσεων στον ΟΤΕ.

Κρίσιμη η αυριανή συνεδρίαση

Η αυριανή συνεδρίαση θα έχει τα παρεπόμενα της εισόδου της Alpha Bank στον δεικτη MSCI Global Standard, αλλά και τις επιπτώσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο από την υποχώρηση των αμερικανικών αγορών και των ευρωπαϊκών αγορών λόγω του πληθωρισμού Ιουνίου στις ΗΠΑ. Αν καταφέρει να αντέξει σε πιθανό σφυροκόπημα ξένων funds πάνω στα blue chips, ο Γενικός Δείκτης θα παραμείνει σε τροχιά 870-880 μονάδων. Αν υποχωρήσει κάτω απο τις πιέσεις πλέον η στήριξη διαμορφώνεται στις 850 μονάδες που μπορεί να τις δούμε μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Πάντως και μετά τη σημερινή πτώση έχουν «πριονιστεί» σημαντικά τα κέρδη του ΓΔ από την αρχή του χρόνου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ