Νέα
  • ΓΔ: 886.72 -0.85%
  • Τζίρος: 89,69 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Ζητείται «υπέρβαση» για τη Eurobank, προς δικαστικές μάχες στην MLS

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Διεθνείς αγορές

Διορθωτικά σε Ευρώπη και Αμερική κινήθηκαν οι περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές. Η διόρθωση αυτή βέβαια δεν θεωρείται έντονη αλλά προληπτική. Τα κέρδη των ξένων αγορών (σε επίπεδο δεικτών αλλά και μετοχών) έχουν εκτοξευτεί στο α' εξάμηνο 2021 και αρκετοί θέλουν να κεφαλαιοποιήσουν κάποια εξ αυτών. Οι προκλήσεις είναι τρεις. Η πανδημία και η μετάλλαξη Δέλτα, οι ενεργειακές τιμές (πετρέλαιο) που επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής, και ο πληθωρισμός που απειλεί να ναρκοθετήσει τις μεγάλες οικονομίες. Τόσο η FED όσο και η ΕΚΤ γνωρίζουν τους κινδύνους. Γι' αυτό υπόσχονται συνέχιση της χρηματοδότησης (άμεσης και έμμεσης) προκειμένου οι ρυθμοί ανάπτυξης των οικονομιών σε ΗΠΑ και Ευρώπη να υπερκεράσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Γενικός Δείκτης

Προσεγγίζουμε καθοδικά τις 860 μονάδες, αλλά και πάλι όχι λόγω έντονων ρευστοποιήσεων αλλά κυρίως λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος. Επειδή κάποιοι αναφέρονται σε «πωλητές» που βουλιάζουν την αγορά, να τονίσουμε ότι οι πωλήσεις δεν είναι έντονες. Η ζήτηση είναι ανεπαρκής. Η πρώτη στήριξη για τον Γενικό Δείκτη βρίσκεται στις 850 μονάδες, αλλά εκτιμούμε ότι στα επίπεδα των 855 μονάδων έως 870 μονάδων θα δούμε παρατεταμένη συσσώρευση. Πιθανόν και το υπόλοιπο καλοκαίρι.

ΟΤΕ

Αυξημένη μεταβλητότητα, αλλά επί της ουσίας σε πτωτικό κανάλι κινείται τελευταία η μετοχή του ΟΤΕ. Μετά τη διανομή μερίσματος κάποια funds προχώρησαν σε προληπτικές ρευστοποιήσεις για αποκόμιση κερδών. Και όχι μόνο funds αλλά και εγχώριοι θεσμικοί (Ταμεία και αμοιβαία). Μπορεί η μετοχή του ΟΤΕ να είναι η πλέον αγαπητή στους ξένους θεσμικούς, αλλά σε τέτοιες περιόδους αποφεύγουν τα blue chips της περιφέρειας και στρέφονται προς τις μεγάλες αγορές.

Μυτιληναίος

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τη μετοχή της Μυτιληναίος που μέσα σε έναν μήνα έχει απωλέσει περίπου 10% της χρηματιστηριακής της αξίας. Από τα επίπεδα των 15,9 ευρώ βρίσκεται σχεδόν 1,5 ευρώ χαμηλότερα. Την πρόθεσή της να εκκινήσει εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ανακοίνωσε χθες η Μυτιληναίος. Ο όμιλος συνεχίζει τις επενδύσεις του. Χθες ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση με την Georgian State Electrosystem JSC (GSE) για την κατασκευή δύο νέων Υποσταθμών Υψηλής Τάσης 220/110kV και την επέκταση Υποσταθμών 500kV και 400kV ενός υπάρχοντος σταθμού μετατροπής στη Γεωργία.

ΟΠΑΠ

Διορθώνει βέβαια και ο ΟΠΑΠ, αλλά μετά το ΕURO το «ταμείο» που έκανε ήταν άκρως ικανοποιητικό. Αν δεν χαλάσει το κλίμα η πανδημία, ο Σεπτέμβριος προβλέπεται ενδιαφέρων μήνας.

Eurobank

Μια χαρά τα πάει η τράπεζα από πλευράς οργανικής κερδοφορίας στο α' εξάμηνο, μαθαίνουμε. Βάζει και έκτακτα κέρδη από συμμετοχές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ωστόσο χρηματιστηριακά η μετοχή δείχνει παγιδευμένη μέσα στο κανάλι του 0,80-0,85, χωρίς να μπορεί να κάνει την υπέρβαση εδώ και δύο μήνες. Πολύ καλό το market making που μαζεύει την προσφορά, αλλά χρειάζεται κάτι παραπάνω για να γίνει η υπέρβαση.

ΟΛΠ

Τη διανομή μερίσματος ύψους 0,40 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε την Πέμπτη η τακτική ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Ως ημερομηνία αποκοπής ορίσθηκε η Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021. Ως ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων του μερίσματος (record date) ορίσθηκε η Τρίτη 27 Ιουλίου 2021.

Lamda Development

Παρουσίαση σε αναλυτές πραγματοποίησε η διοίκηση της Lamda Development και επιβεβαίωσε αυτό που σας είχε πει ο Καγκελάριος προ μερικών εβδομάδων. Ότι δηλαδή υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ακίνητα στο συγκρότημα του Ελληνικού από εγχώριους και ξένους επενδυτές.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ισχυροποιείται με την απορρόφηση της Ηρων, αλλά θα έχει και οφέλη από τον Ε65 ο όμιλος. Χρηματιστηριακά έχει απωλέσει εδώ και καιρό τα 10 ευρώ, αλλά δείχνει σημάδια ισορροπίας στα 9,4 ευρώ. Πάντως το χαμηλό μήνα είναι στα 9,11 ευρώ και από εκεί βγήκαν αγοραστές.

MLS

Η MLS διόρισε την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2021 τη Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ να ενεργεί ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλός της με σκοπό: α) την οικονομική αναδιάρθρωση και β) την άντληση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας. Σε ό,τι αφορά τους ομολογιούχους, αυτοί μετά το «πιστωτικό γεγονός» (δεν καταβλήθηκε το τοκομερίδιο) φαίνεται ότι θα στραφούν σε νομικές διεκδικήσεις. Μάλιστα μαθαίνουμε ότι αποφάσισαν και για το δικηγορικό γραφείο που θα τους εκπροσωπήσει ομαδικά.

Αμοιβαία κεφάλαια

Ξεπέρασε τα 9,8 δισ. ευρώ το ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων που διατίθενται στην Ελλάδα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι 5 μεγαλύτερες ΑΕΔΑΚ (οι 4 τραπεζικές και η ΑΕΔΑΚ των Ασφαλιστικών Ταμείων) κατέχουν περίπου το 90% του συνολικού ενεργητικού. Οι υπόλοιπες 9 κατέχουν το υπόλοιπο 10%. Τα προβλήματά τους είναι ότι αφενός το δίκτυο πωλήσεών τους είναι μικρό, αφετέρου είναι αποκλεισμένες από τα τραπεζικά δίκτυα που θα μπορούσαν να κάνουν πωλήσεις. Λέτε να δούμε και εδώ κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων; Δύο-τρεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταλύτες.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ