Νέα
  • ΓΔ: 870.01 +0.25%
  • Τζίρος: 32,13 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το momentum της Lamda, o κομβικός ΟΤΕ και το «αντίο» της Paperpack

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Διόλου ενθαρρυντικό δεν ήταν το κλείσιμο της χρηματιστηριακής εβδομάδας για τις διεθνείς αγορές. Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη, ενώ πτωτικά (έστω και με ήπιες απώλειες) κινούνταν οι αμερικανικοί δείκτες. Οι κινήσεις αυτές προεξοφλούν αρνητικές εξελίξεις είτε ως προς την πανδημία και την επίπτωσή της στην οικονομία των ισχυρών κρατών είτε ως προς τον πληθωρισμό.

Ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικά κινήθηκαν οι 5 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές και με οριακή υποχώρηση έκλεισε και το βρετανικό χρηματιστήριο. Αν δεχθούμε ότι η ΕΚΤ και η BoE είναι ενθαρρυντικές στη συνέχιση της χρηματοδοτικής βοήθειας και το 2022, τότε μάλλον είτε φοβούνται αύξηση κρουσμάτων της πανδημίας είτε εκτίναξη του κόστους παραγωγής. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο αποκόμισης κερδών μετά το ράλι προς τα ιστορικά υψηλά (με το χέρι των κεντρικών τραπεζών βέβαια…).

ΔΝΤ-Ελληνική Οικονομία: Eνα απαισιόδοξο σενάριο

Μας προσγείωσε κάπως ανώμαλα το ΔΝΤ και έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις των χρηματιστών που έλεγαν ότι ας μην «πετάμε υψηλά» αλλά και να βλέπουμε και τα αρνητικά σενάρια. Ανάκαμψη της οικονομίας με ανάπτυξη 3,4% το 2021 και 5,3% για το 2022 βλέπει το ΔΝΤ στην πλήρη έκθεσή του με βάση το άρθρο IV σημειώνοντας ότι πρόσφατη πανδημία εκτός από την ύφεση κατά 8,2% του ΑΕΠ το 2020 θα αφήσει και μόνιμο "σημάδι" για την οικονομία της τάξης του 3% του ΑΕΠ. Το Ταμείο εμφανίζεται ιδιαίτερα απαισιόδοξο και για τις αναπτυξιακές προοπτικές για τα χρόνια μετά το 2022. Συγκεκριμένα, προβλέπει ανάπτυξη 2,6% το 2023, 1,8% το 2022, 1,5% το 2023 και 1,2% το 2024, παρά τη θετική συμβολή που αναγνωρίζει ότι θα έχουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης για την οικονομία. Καταλαβαίνετε τώρα γιατί κολλήσαμε χρηματιστηριακά; Kάποιος (ΔΝΤ) βλέπει ότι η οικονομία βαδίζει σε αγκάθια.

Γενικός Δείκτης: Συνεδρίαση αναστύλωσης και ανανέωσης ελπίδων

Οι 860 μονάδες ήταν ένα αρκετά κρίσιμο όριο για τον Γενικό Δείκτη. Κυρίως ψυχολογικά. Η χθεσινή συνεδρίαση λειτούργησε θετικά όχι ως προς την ουσία, αλλά είδαμε το θετικό πρόσημο μετά από αρκετό διάστημα πλαγιολίσθησης. Η τάση παραμένει πλαγιοκαθοδική και η στήριξη είναι στις 850 μονάδες για τον επόμενο Ιούλιο.

Lamda Development

Απέδειξε σήμερα ότι έχει momentum το τελευταίο διάστημα. Προηγήθηκε η συνέντευξη του CEO της με ελπιδοφόρες επιχειρηματικές ειδήσεις και έτσι θεωρείται λογική η συνέχιση της ανόδου. Ελπίζουμε το διεθνές κλίμα να μην χαλάσει το ράλι μίας μετοχής που «αγαπήθηκε» πολύ από τους εγχώριους θεσμικούς.

ΟΤΕ

Με τη σημερινή της άνοδο η μετοχή του ΟΤΕ επιβεβαιώνει τον κομβικό ρόλο που έχει για το ελληνικό χρηματιστήριο. Όταν κινείται ανοδικά, η μετοχή του ΟΤΕ αποτελεί ένα ισχυρό στήριγμα για τον Γενικό Δείκτη.

Prodea: Υπερκάλυψη της ομολογιακής έκδοσης

Πλήρης ήταν η κάλυψη της έκδοσης μέσω δημόσιας προσφοράς του εταιρικού ομολόγου της Prodea Investments, με την εταιρεία να αντλεί 300 εκατ. ευρώ μέσω της πώλησης 300.000 άυλων ανώνυμων ομολογιών ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ. Η τελική απόδοση των ομολογιών ορίστηκε σε 2,30% και το επιτόκιο των Ομολογιών σε 2,30% ετησίως.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα εταιρικά ομόλογα έχουν μεγάλη ζήτηση το τελευταίο διάστημα. Εκτός από τη ΔΕΗ και τη Motor Oil είχαμε και την Prodea σε διάστημα μισού μήνα. Αν το κλίμα δεν χαλάσει στις διεθνείς αγορές, περιμένουμε άλλες 2-3 εκδόσεις μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Ελλάκτωρ

Εκοψε το δικαίωμα για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (επιτέλους) ο όμιλος Ελλάκτωρ και η μετοχή υποχώρησε έντονα. Ωστόσο, εκτιμάται ότι σταδιακά θα ανακάμψει. Να θυμίσουμε ότι η AMK πραγματοποιείται υπέρ των παλαιών μετόχων, σε αναλογία 1,25 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές για κάθε 2 παλαιές κοινές ονομαστικές μετοχές και τιμή διάθεσης μετοχής 0,90 ευρώ.

Ημερομηνία καταγραφής των δικαιούχων (record date) για την εν λόγω εταιρική πράξη είναι η Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021 έως και την Τρίτη 3 Αυγούστου 2021, ενώ η περίοδος διαπραγμάτευσης των 214.272.003 δικαιωμάτων προτίμησης στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών ορίζεται από την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021 έως και τη Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021.

ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ

Το ενδιαφέρον για την διεκδίκηση του κομματιού της Εγνατίας κορυφώνεται. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θεωρείται ως βασικός διεκδικητής όπως έγραψε και ο Καγκελάριος προχθές.

MLS

Τελικά μετά από τις εκκλήσεις μετόχων και ομολογιούχων ανακοινώθηκαν τα εταιρικά αποτελέσματα της MLS, χρήσης 2019. Δεν τα θαυμάσαμε και μάλλον τα περιμέναμε. Ζημιές μετά φόρων ύψους 39,7 εκατ. ευρώ, ζημιές EBITDA 11,9 εκατ. ευρώ και τρέχουσες υποχρεώσεις που υπερβαίνουν το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού της εταιρείας κατά το ποσό των 8,7 εκατ. ευρώ.

Paperpack

Πέρασε το 100% στα χέρια του fund Orlando και η Paperpack αποχαιρετά το ελληνικό χρηματιστήριο.

Μύλοι Κεπενού

Τη διανομή μερίσματος από κέρδη της χρήσης 2020, ύψους 1.200.000 ευρώ ή 0,179 ευρώ ανά μετοχή (μεικτό ποσό) ενέκρινε η Γ.Σ. της Μύλοι Κεπενού, η οποία συνήλθε στις 16 Ιουλίου.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ