Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Η πανδημία είναι ο μεγαλύτερος «μαύρος κύκνος» της 20ετίας για τις αγορές

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Αυτό που κατέδειξε η χθεσινή υποχώρηση ήταν ότι η πανδημία στέλνει στα «καλάθια» όλες τις προηγούμενες προβλέψεις των διεθνών οργανισμών, των κρατών και των επενδυτικών οίκων. Η πανδημία του μεταλλαγμένου ιού είναι ο μεγαλύτερο «μαύρος κύκνος» των αγορών της τελευταίας 20ετίας.

Ακόμη και 11η Σεπτεμβρίου (ο προηγούμενος «μαύρος κύκνος») το 2001 ξεπεράστηκε μέσα σε 3 μήνες. Πλέον τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με την μέρα. Αφήσαμε τις διεθνείς αγορές το βράδυ Παρασκευής με ελπίδες ανάκαμψης των οικονομιών και επιστρέψαμε Δευτέρα απόγευμα με φόβους νέας μεγάλης κρίσης.

Αμερικάνικοι δείκτες

Μαζικές πωλήσεις αμερικανικών blue chips και μετοχών υψηλής τεχνολογίας καταγράφηκαν χθες στις αμερικανικές αγορές. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη βουτιά (σίγουρα του 2021) και ίσως αντίστοιχη του Μαρτίου του 2020. Λίγο πριν την λήξη των συνεδριάσεων στις ΗΠΑ, ο Dow Jones έχανε περίπου 1.000 μονάδες. Μικρή σημασία έχει εάν κατάφερε να μαζέψει προς το τέλος τις απώλειες. Η μεταλλαγμένη πανδημία είναι εδώ και τρομοκρατεί τις οικονομίες (μαζί βέβαια με τον πληθωρισμό).

Ευρωπαϊκές Αγορές

Στα «κόκκινα» λόγω της πανδημίας και οι ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και το χρηματιστήριο στο City. Στη Γερμανίαμ εκτός από την πανδημία, πρόβλημα αποτελεί και η πολιτική αβεβαιότητα μετά τις πλημμύρες, καθώς και η αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Στην Βρετανία, οι ανακολουθίες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την υγειονομική αντιμετώπιση οδηγούν σε ρευστοποιήσεις.

Η συντριπτική πλειονότητα (άνω του 90%) των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη ήταν καθοδικοί. Τα ξένα funds ρευστοποιούν για να έχουν ρευστότητα στη περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί μέχρι το φθινόπωρο ή μέχρι το τέλος του χρόνου.

Γενικός Δείκτης

Στις 850 μονάδες γράφαμε ότι υπάρχει ισχυρή στήριξη, αλλά η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο σκληρή. Σαν τραπουλόχαρτα γκρεμίστηκαν οι στηρίξεις των 860-850 μονάδων από τη στιγμή που οι ξένοι και εγχώριοι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι έχουμε μπλέξει άσχημα με την πανδημία και κανένα μακροοικονομικό στοιχείο δεν είναι δεδομένο. Πλέον, οι αμφιβολίες κυριαρχούν και στην ελληνική οικονομία. Για όσους θέλουν τώρα κάποια στοιχεία τεχνικά, η επόμενη στήριξη είναι οι 820 μονάδες. Εάν φτιάξει κάπως το κλίμα ίσως έχουμε επιστροφή πάνω από τις 850 μονάδες.

Τράπεζες

Σημαντικές οι απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές. Οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων έφτιαξαν μεν ένα μικρό μαξιλάρι ασφαλείας, αλλά χρηματιστηριακά οι μετοχές των τραπεζών είναι «φτερά στον άνεμο». Όσοι ξένοι τοποθετήθηκαν πρόσφατα στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων πραγματοποιούν προσπάθειες μερικής εξόδου για αύξηση ρευστότητας.

ETE

Προχωρά τη διαδικασία των τιτλοποιήσεων η ΕΤΕ, αλλά προς το παρόν και υπ' αυτή τη συγκυρία μάλλον είναι ήσσονος σημασίας. Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και στο φόβο της δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων -εάν επιδεινωθεί η κατάσταση της πανδημίας.

Stress tests τραπεζών

Μέσα στη χρηματιστηριακή κρίση, κάποιοι τραπεζίτες έλεγαν χθες (όπως μας μεταφέρθηκε) ότι «καλύτερο stress tests απ' αυτό που βιώνουν στην πραγματικότητα οι τράπεζες δεν πρόκειται να ξανασυναντήσουμε», εννοώντας ότι οι εικονικές προσομοιώσεις είναι πολύ χαμηλότερης έντασης απ' ό,τι τα πραγματικά προβλήματα που βιώνουν σήμερα.

Οι μετοχές της ανόδου

Μέσα στον κακό χαμό αξίζει να κάνουμε μία αναφορά στις 5 «ηρωικές» μετοχές που κατάφεραν να κινηθούν (ανεξάρτητα για ποιο λόγο) ανοδικά. Πρόκειται για τις μετοχές Νάκας, Επίλεκτος, Καραμολέγκος, ΕΛΒΕ, Κτήμα Λαζαρίδη.

Ελλάκτωρ

Πολλοί επενδυτές παρακολουθούν την πορεία της μετοχής της Ελλάκτωρ που βρίσκεται στην διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Πολλά θα εξαρτηθούν απ' αυτήν. Οι Ολλανδοί φέρεται να δηλώνουν ότι ανεξάρτητα της συγκυρίας θα καλύψουν τα δικά τους ποσοστά και ίσως πάρουν ό,τι προκύψει από τα υπόλοιπα. Οι μικρο-επενδυτές περιμένουν να δουν που θα «κάτσει η μπίλια» για να μπουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Lamda Development

Σε αγορά 125 Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) λήξης Σεπτεμβρίου 2021 με υποκείμενο προϊόν μετοχές της εταιρείας, προέβη στις 19.07.2021 ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development S.A., όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία.

Το μέγεθος του κάθε ΣΜΕ αντιστοιχεί σε 100 μετοχές. Η συνολική αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε 97.881 με μέση τιμή αγοράς 7,83. Όταν ο CEO αγοράζει forwards ίσως πρέπει να δούμε κι άλλες εκδοχές.

ΓΕΚΕ (Ξενοδοχείο President)

Tο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την χθεσινή του συνεδρίαση ενέκρινε το περιεχόμενο του πληροφοριακού δελτίου σχετικά με την υποχρεωτική δημόσια πρόταση της κας Δωροθέας Κεφαλά προς τους μετόχους της εταιρείας ΓΕΚΕ. Μία ακόμη εταιρεία βγαίνει από το ελληνικό χρηματιστήριο. Σίγουρα οι μέτοχοι ξέρουν καλύτερα.

Παράγωγα προϊόντα

Κινητικότητα είχαμε χθες στο χρηματιστήριο παραγώγων (ΧΠΑ) λόγω της διόρθωσης. Άλλοι αγόραζαν για κάλυψη κινδύνου (hedging) έναντι της πτώσης των μετοχών και άλλοι για κερδοσκοπία.

Επενδυτικές στρατηγικές: «Και τώρα τι κάνουμε;»

Αυτό είναι το ερώτημα των περισσότερων που έχουν μετοχές στο ελληνικό ή σε ξένα χρηματιστήρια. Οι απαντήσεις που παίρνουν είναι :

1. Aυξήστε την ρευστότητά σας στο 20% (τουλάχιστον) επί του χαρτοφυλακίου σας, μειώνοντας θέσεις σε μετοχές που έχουν δώσει κέρδη.

2. Εντοπίστε πιθανές ευκαιρίες που δεν προλάβατε στο προηγούμενο ράλι τους και βάλτε μία τιμή αγοράς.

3. Μην βιαστείτε να κινηθείτε. Όπως έλεγαν οι παλιοί χρηματιστές , οι μετοχές είναι σαν τα τρένα. Φεύγει ένα, έρχεται άλλο.

4. Εντοπίστε μετοχές με υγιή μεγέθη (ταμειακή ρευστότητα), προοπτικές στο μέλλον.

5. Τα κρατικά ομόλογα παραμένουν παγίδες στην περίπτωση που αυξηθεί ο πληθωρισμός.

*Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ