Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Βίοι αντίθετοι για Εθνική και Eurobank, κόντρα στο ρεύμα ο ΟΤΕ

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intimenews

Αμερικανικές αγορές

Ως μια περιστασιακή καταιγίδα ρευστοποιήσεων για την αύξηση ρευστότητας είδαν την διόρθωση της Δευτέρας οι επενδυτές και μόλις τα επίπεδα των τιμών υποχώρησαν βγήκαν και πάλι αγοραστές. Ήδη χθες το βράδυ, οι τρεις μεγαλύτεροι αμερικανικοί δείκτες κάλυψαν πάνω από τις μισές απώλειες της Δευτέρας. Καταλύτες ανόδου ήταν αφενός τα εταιρικά αποτελέσματα και αφετέρου τα μακροοικονομικά στοιχεία για την κατασκευαστική δραστηριότητα στις ΗΠΑ.  

Κρατικά ομόλογα

Μεγάλες (άνω των 200 δισ. ευρώ κατ' εκτίμηση) ήταν οι εισροές κεφαλαίων στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα τη Δευτέρα και την Τρίτη εξαιτίας της μίνι κρίσης. Οι επενδυτές σνόμπαραν τα κρατικά ομόλογα το προηγούμενο διάστημα (εξαιτίας του πληθωρισμού και των χαμηλών αποδόσεων), αλλά τώρα δεν τους «χαλάνε» οι χαμηλές αποδόσεις από τη στιγμή που είναι «εγγυημένες» μέσω του προγράμματος PEPP της ΕΚΤ που θα συνεχιστεί μέχρι το 2022.  

Γενικός Δείκτης

Ίσως τώρα βλέπουμε και τη «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» που είναι τα οικονομικά προβλήματα που έχει φέρει η μετάλλαξη της πανδημίας. Όλοι οι ξένοι οίκοι είχαν προεξοφλήσει μια δυναμική εκτίναξη της ανάπτυξης το 2021, αλλά πλησιάζοντας στο τελευταίο τρίμηνο βλέπουμε ότι ίσως τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα (αλήθεια, η Commerzbankπου βλέπει ανάπτυξη 12% που το στηρίζει;). Σε τεχνικό επίπεδο, οι 838 μονάδες δεν ενθουσιάζουν, αφού είναι κοντά στη στήριξη των 820 μονάδων που ουσιαστικά θα αναιρέσει όλη την προηγούμενη άνοδο του 2021.

Δημιουργία Δείκτη ESG από το Χρηματιστήριο Αθηνών  

To Χρηματιστήριο Αθηνών ανακοινώνει τη δημιουργία του νέου δείκτη (Δείκτης ATHEX ESG) ο οποίος θα παρακολουθεί τη χρηματιστηριακή απόδοση των εισηγμένων εταιρειών του Χ.Α. που υιοθετούν και προβάλλουν τις πρακτικές τους σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG). Ο σχεδιασμός φιλοδοξεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες των εταιρειών και κατά συνέπεια της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς να σηματοδοτήσουν τις προσπάθειες συνεχούς βελτίωσης των πρωτοβουλιών ESG καθώς το κανονιστικό περιβάλλον της μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης θα εξελίσσεται. Ο νέος δείκτης για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στις ευρωπαϊκές αγορές.

Eurobank

Το μετοχολόγιο που ανακοινώθηκε χθες διαψεύδει όσους υποστήριζαν ότι η Fairfax αποεπενδύει. «Η Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών  ανακοινώνει, με βάση σχετική γνωστοποίηση που έλαβε από την εταιρεία Fairfax Financial Holdings Limited ("Fairfax"), ότι το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου επί των κοινών μετοχών της Εταιρείας που κατείχε άμεσα και έμμεσα η Fairfax, ανήλθε στις 14.7.2021 σε 33,00%». Όμως η μετοχή παραμένει αδύναμη και υποχωρεί.

ΕΤΕ

Επέστρεψε στην ανοδική της κίνηση η μετοχή της ΕΤΕ, και μάλιστα με ισχυρή άνοδο 2,62% που την οδήγησε στα 2,195 ευρώ. «Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει» η Εθνικάρα. Μαθαίνουμε ότι είναι πανέτοιμη για τα stress tests. Επίσης εκτός από την τιτλοποίηση, η ΕΤΕ ετοιμάζει νέο κύκλο αξιοποίησης των στοιχείων ενεργητικού της (assets) σε συνεργασία με διεθνή οίκο.

ΟΤΕ

Εκτός από την καλή εικόνα που έδειξε κατά την πτώση της Δευτέρας (υποχώρησε περίπου 1% η μετοχή), χθες επέστρεψε ανοδικά και κάλυψε τις απώλειες με άνοδο 1,39% στα 14,6 ευρώ. Γενικά η συμπεριφορά της μετοχής είναι καλή και πείθει αρκετά θεσμικά χαρτοφυλάκια να την κρατήσουν.

Πρόσφατα, η New Street Research θεωρεί ότι ο ΟΤΕ θα ξεχωρίζει ως μία κυρίαρχη μετοχή του επόμενου διαστήματος, καθώς ο οίκος βλέπει ισχυρό ράλι για τη μετοχή του και εκτιμά ότι η ελληνική εισηγημένη θα σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο EBITDA στην Ευρώπη λόγω αξιοποίησης κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Aegean

Υποχώρησε και χθες η μετοχή. Ένα από τα βασικά προβλήματα των αερομεταφορών, εκτός από την πανδημία, είναι το γεγονός ότι το κόστος του πετρελαίου έχει εκτοξευτεί και έτσι μειώνονται σημαντικά τα περιθώρια κερδοφορίας τους.

Autohellas

Πιέστηκε τη Δευτέρα η μετοχή, αλλά επέστρεψε σε ισχυρή ανοδική κίνηση χθες. Άμεσα συσχετισμένη και με τον τουρισμό, η εταιρεία περιμένει να ακούσει θετικές ειδήσεις. Πάντως και το leasing αυτοκινήτων δείχνει αύξηση συμβολαίων.

Ελλάκτωρ

«Καρφωμένοι» στις χρηματιστηριακές οθόνες είναι τα διοικητικά στελέχη στη Νέα Κηφισιά. Αιτία βέβαια η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και ουδείς θέλει να δει τη μετοχή στη χρηματιστηριακή αγορά να κινείται κοντά στα επίπεδα των νέων μετοχών της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Πάντως ο κ. Μπουλούτας είναι γνώστης των χρηματιστηρίων, όπως άλλωστε και οι Ολλανδοί βασικοί μέτοχοι.

Prodea

Σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση των 300.000 ομολογιών της Prodea στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της ρυθμιζόμενης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, ο κωδικός διαπραγμάτευσης της ομολογίας είναι με ελληνική γραμματοσειρά «ΠΡΟΝΤΕΑΟ1» και με λατινική γραμματοσειρά «PRODEAB1». Η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης των ομολογιών της εταιρείας είναι €1.000 ανά ομολογία, ήτοι 100% της ονομαστικής αξίας της. Η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι τα έσοδα της Δημόσιας Προσφοράς από την έκδοση του κοινού ομολογιακού δανείου ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ.

Oλυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο

Αν ακυρωθούν την τελευταία στιγμή, θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα όχι μόνο για τον Ολυμπισμό αλλά και για τις χρηματιστηριακές αγορές. Χθες γράφαμε για τον «μαύρο κύκνο» της πανδημίας και αυτός θα είναι ακόμη ένας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Το τραγελαφικό είναι ότι η UEFA διοργάνωσε τους πιο ριψοκίνδυνους αγώνες ποδοσφαίρου (Euro) χρησιμοποιώντας 12 κράτη και ευνοώντας τη μετακίνηση φιλάθλων χωρίς ελέγχους. Οι Ιάπωνες τηρούν πιστά τα πρωτόκολλα και θα ακυρώσουν τους Αγώνες; Μαθαίνουμε ότι μετοχές αθλητικών εταιρειών δέχθηκαν πιέσεις μετά τις δηλώσεις του Ιάπωνα αξιωματούχου.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ