Νέα
  • ΓΔ: 868.29 +0.98%
  • Τζίρος: 34,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Οι οικονομίες κλίμακος της Mytilineos και οι επίμονες έριδες στην Ελλάκτωρ

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Αμερικανικές αγορές

Νέα ανοδική κίνηση και οι 3 τρεις μεγαλύτεροι δείκτες έφτασαν σχεδόν στα επίπεδα της Παρασκευής. Η επίσημη ερμηνεία της ανόδου είναι ότι τα κρούσματα covid έχουν υποχωρήσει, η πανδημία δείχνει να μειώνεται κ.λπ.  Όλοι όμως ξέρουν ότι μόλις εμφανίστηκε το πρόβλημα της έντονης διόρθωσης, το «Ιππικό» της FED έριξε ρευστότητα στο σύστημα.

UBS: Συγκυριακή διόρθωση

Ως συγκυριακή και χωρίς μεγάλο χρονικό ορίζοντα θεωρεί την πρόσφατη διόρθωση στις χρηματιστηριακές αγορές η UBS. Θεωρεί ότι οι αγορές μετοχών μπορούν να συνεχίσουν το ράλι, με «ηγέτες» των αποδόσεων να αποτελούν τα κυκλικά τμήματα της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών, όπου και εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για βραχυπρόθεσμα κέρδη λόγω και της μεγάλης τους έκθεσης στο «άνοιγμα» της οικονομίας και στην ανάκαμψη.

Ευρωπαϊκές αγορές

Αφού διόρθωσαν έντονα τη Δευτέρα, επέστρεψαν μέσα σε δύο συνεδριάσεις στα ιστορικά υψηλά τους οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη.  Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι θεσμικοί επενδυτές είναι ότι οι αποδόσεις των κλασικών επενδύσεων (π.χ. ομόλογα) παραμένουν πολύ χαμηλές. Ας μη μιλήσουμε για τα τραπεζικά επιτόκια. Ετσι στρέφονται σε επενδύσεις που έχουν και το μετοχικό σκέλος και το ομολογιακό σκέλος όπως είναι τα εταιρικά ομόλογα. Εταιρικά ομόλογα μεγάλων επιχειρήσεων με κουπόνια της τάξης του 3% θεωρούνται εξαιρετικές επενδύσεις για Ταμεία και Ασφαλιστικές.

Γενικός Δείκτης

Σας λέγαμε στο χθεσινό πρωινό σχόλιο περί επιστροφής του Γ.Δ. πάνω από τις 840 μονάδες επειδή βάζαμε στην εξίσωση και το ενδεχόμενο μιας ενδοσυνεδριακής αποκόμισης κερδών. Τέτοια όμως δεν συνέβη και ο Γενικός Δείκτης έφτασε άνετα στις 854 μονάδες, επιστρέφοντας προς τη ζώνη των 860 μονάδων που είχε προ της διόρθωσης. Το μόνο πράγμα που μας προβλημάτισε ήταν οι χαμηλές συναλλαγές, μόλις 43 εκατ. ευρώ. Πολύ ενθαρρυντικό το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων με 90 ανοδικές μετοχές και 20 πτωτικές.

ΕΤΕ

Η Εθνική Τράπεζα πραγματοποιεί τη μεγάλη τιτλοποίηση των 6 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων (Project Frontier), χωρίς να κάνει carve-out το δικό της servicer, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τρεις συστημικές. Είναι κατανοητό ότι το Frontier των 6 δισ. δίνει την ευκαιρία σε όποιον servicer το αναλάβει, να εκμεταλλευτεί οικονομίες κλίμακας, προσθέτοντας ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο στη διαχείρισή του, χωρίς πρόσθετα σταθερά έξοδα, εκμεταλλευόμενος την ήδη στημένη πλατφόρμα του (συστήματα, οργάνωση, διαδικασίες κ.λπ.).  Γι’ αυτό τον λόγο, η Εθνική απευθύνθηκε στους 3 μεγάλους international servicers που δραστηριοποιούνται στη χώρα, DoValue, Intrum, DK-Cepal, και στην QQUANT, οι οποίοι όλοι έλαβαν μέρος στη διαδικασία.

Ως εκ τούτου, η διαδικασία ήταν πολύ ανταγωνιστική με τις τελικές δεσμευτικές προσφορές να κατατίθενται αρχές Ιουνίου, μετά από παράταση που ζητήθηκε από τους υποψήφιους αγοραστές.

Alpha Bank

Εξαιρετική η συνεδρίαση για τη μετοχή της Alpha Bank, παρά τις χαμηλές συναλλαγές (μόλις 4 εκατ. ευρώ). Η τράπεζα ετοιμάζει κινήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό από Σεπτέμβριο. Σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΕΒ, ο κ. Ψάλτης, απευθυνόμενος στις μικρές επιχειρήσεις για την αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, δήλωσε:

«Αναφορικά με τη διάχυση των πόρων του RRF στην ελληνική οικονομία, ενώ οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι διαθέτουν την οργάνωση και τις διαδικασίες εταιρικής διακυβέρνησης που απαιτούνται για την υλοποίηση απαιτητικών επενδυτικών πλάνων, το ζητούμενο είναι να βελτιωθεί συνολικά η βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων», για να σημειώσει χαρακτηριστικά: «Ως Alpha Bank, απευθυνόμαστε στο σύνολο των Ελλήνων επιχειρηματιών που φιλοδοξούν να αξιοποιήσουν την τεράστια αυτή ευκαιρία, προκειμένου να αναπτύξουν σύγχρονα μοντέλα εταιρικής διακυβέρνησης, να ακολουθήσουν νέες μεθόδους προετοιμασίας επενδυτικών σχεδίων και να αναζητήσουν επιχειρηματικές συνεργασίες με άλλες οικονομικές μονάδες για την αξιοποίηση οικονομιών κλίμακος».

Mυτιληναίος

Η συμφωνία με τη ΔΕΗ είναι πολύ σημαντική για τη διαμόρφωση «πράσινων χαρακτηριστικών» αλλά και σημαντικών οικονομιών κλίμακος. Aνάμεσα στους στόχους του 2021-2022 είναι η επέκταση στο εξωτερικό.

Ελλάκτωρ

Ξεκινά η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (πολύ σημαντική για το μέλλον του ομίλου) αλλά οι έριδες δεν σταματούν.  Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. γνωστοποίησε ότι την Τετάρτη 21.07.2021 η μέτοχος GREENHILL INVESTEMENTS LIMITED κατέθεσε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή ακύρωσης των αποφάσεων της από 22.06.2021 Τακτικής Γενικής Συνέλευσης και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με αυτοτελές αίτημα προσωρινής διαταγής κατά της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.

Η Ελλάκτωρ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι η προαναφερόμενη αγωγή και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ουδόλως σχετίζεται με τη διαδικασία της υπό εξέλιξη αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Coca Cola HBC

Για τη δυναμική της μετοχής της Coca Cola κυρίως λόγω της κεφαλαιακής της αναδιάρθρωσης, της εποχικότητας και της αύξησης του τουρισμού αλλά και της λειτουργίας της ως μοναδικού value stock, σας έχουμε γράψει πολλές φορές.  Χθες για τους ίδιους λόγους η μετοχή έδειξε πολύ δυνατή και επέστρεψε πάνω από τα 30 ευρώ.

Jumbo

Μετά από πολλές συνεδριάσεις η Jumbo επιστρέφει δυνατά. Ο όμιλος έχει ρευστότητα και βοηθιέται από τη συγκυρία. Πάνω απ’ όλα η εταιρεία έχει πιστούς επενδυτές που ανεξαρτήτως επενδυτικής και οικονομικής συγκυρίας την ακολουθούν. Σίγουρα το 2021 θα είναι δύσκολο, αλλά εάν οι συνθήκες ομαλοποιηθούν πολλοί επενδυτές θα την αναζητούν πάνω από τα 16 ευρώ -έτσι τουλάχιστον πιστεύουν χρηματιστηριακοί παράγοντες.

Prodea Investments

Το Χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχθηκε χθες την Prodea Investments με αφορμή την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην Οργανωμένη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών του πράσινου εταιρικού της ομολόγου, του πρώτου για αειφόρες επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Συνολικά αντλήθηκαν 300.000.000 ευρώ. O Εκτελεστικός Πρόεδρος ΔΣ και Πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής, κ. Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, και ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Αρις Καρυτινός, κήρυξαν την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ