Νέα
  • ΓΔ: 895.29 +0.79%
  • Τζίρος: 25,97 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρή άνοδος ελέω ΕΚΤ με ισχνές συναλλαγές

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Πολύ κοντά στην επιστροφή προς τις 860 μονάδες βρέθηκε σήμερα ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος με άνοδο 0,46% διαμορφώθηκε στις 858,13 μονάδες, εξέλιξη που ήταν λίγο ως πολύ προβλέψιμη μετά την άνοδο και των ευρωπαϊκών αγορών, λόγω των αποφάσεων της ΕΚΤ που ουσιαστικά συνεχίζουν την πολιτική στήριξης των οικονομιών.

Το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να αντέδρασε ανοδικά για τρίτη συνεδρίαση, αλλά ο Γενικός Δείκτης δεν έχει φτάσει ακόμη πάνω από τις 860 μονάδες. Πιθανότατα να το δούμε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ή προς το τέλος του μήνα. Η αξία συναλλαγών ήταν η χαμηλότερη του 2021 και μόλις ξεπέρασε τα 30 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 69 έκλεισαν ανοδικά και οι 36 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 0,4% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο 0,84%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι τεχνολογίας 2,13%, Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών 1,84%, Τροφίμων-Ποτών 1,31%, Τηλεπικοινωνιών 1%, Πετρελαίου-Αερίου 0,85%. Πτωτικά κινήθηκαν οι Πρώτες Υλες (-0,14%) και οριακά (-0,09%) οι τράπεζες, με την μετοχή της Eurobank να καταγράφει άνοδο με ικανοποιητικές συναλλαγές ενώ αντίθετα διόρθωσε η ΕΤΕ. Από τα υπόλοιπα blue chips ξεχώρισε η άνοδος της μετοχής του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, του Μυτιληναίου, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών συντηρούν αποτιμήσεις στα χρηματιστήρια

Όπως είχαμε επισημάνει, η άνοδος των διεθνών αγορών οφείλεται στην παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών και όχι στην ανατροπή υγειονομικών ή οικονομικών δεδομένων. Αυτό σημαίνει ότι τα προβλήματα είναι εδώ και θα μας ταλαιπωρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ούτε, βέβαια, η ροή κεφαλαίων από τις κεντρικές τράπεζες θα συνεχιστεί επ' αόριστον. Οι τελευταίες συνεδριάσεις σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία μάλλον ως συνεδριάσεις «αναστήλωσης» κεφαλαιοποιήσεων μπορούν να θεωρηθούν παρά ως συνεδριάσεις με πραγματικό αγοραστικό ενδιαφέρον. Το ίδιο ισχύει και για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο Γενικός Δείκτης έφτασε ήδη πολύ κοντά στα επίπεδα των 860 μονάδων, καλύπτοντας μέρος των απωλειών από την προηγούμενη υποχώρηση. Ουσιαστικά θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να αυξηθεί κατά 2%-3%, προκειμένου να φτάσει στα επίπεδα της προηγούμενης Παρασκευής. Η σημερινή εικόνα δεν ήταν πειστική.

Το πιθανότερο, εκτιμούν χρηματιστηριακοί αναλυτές, είναι να δούμε συσσώρευση πέριξ των 860-870 μονάδων στο θετικό σενάριο. Στο αρνητικό σενάριο και πάλι οι 850 μονάδες αποτελούν μία καλή στήριξη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ