Νέα
  • ΓΔ: 823.09 +2.30%
  • Τζίρος: 50,15 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το ανοδικό momentum της Jumbo και η αθόρυβη δουλειά των Κινέζων στον ΟΛΠ

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Αμερικανικές αγορές

Πριν ακόμη περάσουν μερικές συνεδριάσεις, ο S&P 500 και ο Nasdaq άγγιξαν νέα ιστορικά υψηλά. Ανοδικά κινείται και ο Dow Jones και υπολείπεται ελάχιστα και αυτός από ιστορικά υψηλά.  Η FED συνεχίζει να στηρίζει την αμερικανική οικονομία και απ' ό,τι δείχνουν τα στοιχεία, τα αμερικανικά χρηματιστήρια έχουν προσπεράσει και την πανδημία και την προηγούμενη οικονομική κρίση. Αν οξυνθεί η πανδημία, η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να ρίξει νέα κεφάλαια στις (ιατρικές) υποδομές. Πάντως χθες η κυρία Γέλεν (υπουργός Οικονομικών και πρώην επικεφαλής της FED) προειδοποίησε την αμερικανική κυβέρνηση για τον κίνδυνο του υπέρογκου χρέους.

ΕΚΤ

Το ελεύθερο να μοιράσουν μέρισμα οι τράπεζες έδωσε και η ΕΚΤ, αφού θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν θωρακιστεί κεφαλαιακά κατά το προηγούμενο διάστημα. Βέβαια τα μερίσματα θα διανεμηθούν από τράπεζες που έχουν και κεφαλαιακή επάρκεια αλλά και χαμηλά προβλήματα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι ελληνικές τράπεζες μάλλον θα μοιράσουν μέρισμα το 2023.

Ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινήθηκε η πλειονότητα των ευρωπαϊκών δεικτών. Ο λόγος είναι οι αποφάσεις της ΕΚΤ για συνέχιση της στήριξης αλλά και οι αμερικανικές αγορές που κινούνται ως «συγκοινωνούντα δοχεία». Υπάρχουν dual listed ευρωπαϊκές εταιρείες (εγγεγραμμένες και στην Ευρώπη και στην Αμερική), υπάρχουν αμερικανικά κεφάλαια (funds) που ενδιαφέρονται για την Ευρώπη και βέβαια υπάρχουν τεράστια αμοιβαία κεφάλαια (funds of funds) που επενδύουν σε ευρωπαϊκά αμοιβαία κεφάλαια. Αυτός είναι και ο λόγος που πλέον οι -εκατέρωθεν του Ατλαντικού- αγορές συσχετίζονται πλήρως.

Γενικός Δείκτης – Με discount έναντι των ευρωπαϊκών αγορών

Εβδομαδιαία απόδοση -0,27% είχε ο Γενικός Δείκτης (από Παρασκευή σε Παρασκευή), γεγονός που σημαίνει ότι οι 4 συνεδριάσεις της εβδομάδας κάλυψαν σχεδόν τις απώλειες της Δευτέρας. Η απόδοση του Γενικού Δείκτη από την αρχή του χρόνου μειώθηκε στο 6,85% περίπου και είναι αρκετά χαμηλότερη από τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών δεικτών (οι περισσότερες είναι διψήφιες). Είναι αυτό που συνέχεια αναφέρουμε ότι αυξήθηκε το discount της ελληνικής αγοράς έναντι των ευρωπαϊκών αγορών. Κάποια στιγμή θα υπάρξουν κεφάλαια που θα τοποθετηθούν και στην Ελλάδα.

Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν ουσιαστικά οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων εξαμήνου που θα  δώσουν φρέσκο υλικό προς αξιολόγηση στους επενδυτές. Τα μεγέθη του εξαμήνου θα έχουν δύο βάσεις σύγκρισης: Την πολύ αδύναμη περσινή και την πολύ ισχυρή του 2019. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει περισσότερο κατανοητή η πρόοδος που έχει συντελεστεί στο εν λόγω διάστημα και πιθανόν να αποτελέσει  ένα μέτρο κανονικότητας για τους επιμέρους κλάδους.

Τράπεζες

Ενδιαφέρουσα η χθεσινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση για τις τραπεζικές μετοχές. Το πρωί ανοδικά κινούνταν μόνο η Eurobank. Μετά ακολούθησε η Πειραιώς και στο τέλος της συνεδρίασης και η Alpha Bank με την ΕΤΕ.  Οι ελληνικές τράπεζες περιμένουν να πάρουν το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν μια πιο επιθετική πολιτική χορηγήσεων. Βέβαια όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά πλέον η ΕΚΤ δείχνει έτοιμη να τις στηρίξει, αρκεί να δείξουν προσπάθεια εξυγίανσης με απτά αποτελέσματα.

Eurobank

Η υποχώρηση της μετοχής κάτω από τα 0,8 ευρώ εξελήφθη από εγχώριους επενδυτές ως ευκαιρία αγοράς. Έτσι προχωρά προς τα 0,78 ευρώ. Βοήθησε βέβαια και η ανακοίνωση για το μερίδιο που απέκτησε η Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα.

OTE

Tον εκθειάζαμε ως παράγοντα στήριξης, αλλά μας διέψευσε χθες. Η μετοχή του ΟΤΕ υποχώρησε μεν, αλλά οριακά. Και βεβαίως θεωρούμε τον ΟΤΕ ως το value stock που είναι «παντός καιρού» και στηρίζει την αγορά.

Jumbo

Παρακολουθούμε την Jumbo από την προηγούμενη εβδομάδα και βλέπουμε ότι, με εξαίρεση τη Δευτέρα, η μετοχή βρίσκεται σε ανοδικό momentum. Μπορεί τα προβλήματα να είναι πολλά στο εμπόριο, αλλά και ρευστότητα έχει κρατήσει στο ταμείο της και ζήτηση στα προϊόντα της υπάρχει λόγω θέρους. Βέβαια, έχει σταματήσει τις cult διαφημίσεις της (μας έλειψαν είναι αλήθεια), αλλά τα προϊόντα παραλίας και κατασκήνωσης πουλάνε.

ΟΛΠ

Μπορεί να μην ακούγονται οι Κινέζοι, αλλά γίνεται δουλειά εκεί στον Πειραιά, μαθαίνουμε. Η μετοχή δείχνει να αντιδρά ανοδικά το τελευταίο διάστημα. Χθες είχε μια καλή συνεδρίαση (ας όψονται οι γερανογέφυρες που έρχονται).  Η μετοχή επαναπροσεγγίζει τα 20 ευρώ. Πέρυσι τον Μάρτιο (2020) και προ πανδημίας είχε αγγίξει τα 22 ευρώ.

Μυτιληναίος

Η Mytilineos ανακοίνωσε πως η εταιρεία Emergia Holdings, η οποία ελέγχεται από τον κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο, απέκτησε διά εισφοράς από τον τελευταίο το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Rocaldo.

Όπως αναφέρεται σε εταιρική ανακοίνωση, η Emergia Holdings ελέγχει πλέον έμμεσα (μέσω των ROCALDO LTD, KILTEO LTD & FREZIA LTD) 37.919.549 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές εκδόσεως της Mytilineos (ήτοι ποσοστό 26,537% των συνολικών δικαιωμάτων ψήφου αυτής).

Quest

Η Quest Holdings ανακοινώνει τη συμμετοχή του Ομίλου Quest, μέσω της 100% θυγατρικής εταιρείας Uni Systems MAE, στο μετοχικό κεφάλαιο της Intelli Solutions. Ειδικότερα, η Uni Systems αποκτά το 60% της Intelli Solutions στηρίζοντας το επιχειρηματικό πλάνο της υπάρχουσας διοίκησης. Το τίμημα της συμφωνίας για την απόκτηση του 60% ανέρχεται σε 3.800.000 ευρώ, μέσω εξαγοράς ποσοστού από τους παλαιούς μετόχους και αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ η συνολική επένδυση μπορεί να ανέλθει στα 5.200.000 ευρώ στην επόμενη διετία μέσω πρόβλεψης για την απόδοση επιπλέον ποσού προς τους παλαιούς μετόχους. Η εν λόγω επένδυση εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει σε ετήσια βάση περί τα 3.500.000 ευρώ επιπλέον έσοδα στον Όμιλο με EBITDA margin περί το 30%.

Μακροοικονομικές προσδοκίες – Eurobank Reashearch

Τα δίδυμα ελλείμματα αναμένεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα το 2021 καθότι η οικονομία βρίσκεται στο πρώτο στάδιο της μετάβασης από την υγειονομική κρίση προς τη νέα κανονικότητα. Δύο παράγοντες συμβάλλουν σε αυτό το εκτιμώμενο αποτέλεσμα. Πρώτον, η διατήρηση της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής (π.χ. σύμφωνα με το ΜΠΔΣ 2022-2025 οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης εκτιμώνται στο 59,5% του ΑΕΠ το 2021 από 47,7% το 2019) και, δεύτερον, η μερική ανάκτηση των τουριστικών εσόδων του 2019. Η ελληνική οικονομία μετά τη βαθιά ύφεση το 2020 αναμένεται να αναπτυχθεί το 2021. Η εγχώρια ζήτηση (ιδιωτική κατανάλωση + δημόσια κατανάλωση + ιδιωτικές επενδύσεις + δημόσιες επενδύσεις), λόγω των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης, του σταδιακού ανοίγματος της οικονομίας από τον Μάιο 2021, της συσσώρευσης καταθέσεων και των προοπτικών που δημιουργεί η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκτιμάται ότι θα ανακάμψει το 2021.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ