Νέα
  • ΓΔ: 873.1 -1.56%
  • Τζίρος: 94,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η μεταβλητότητα των τραπεζών και η μεγάλη άνοδος της Intertech

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Αμερικανικές αγορές

«Βουτιά» έκαναν οι αμερικανικοί δείκτες κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Αρνητικά μακροοικονομικά δεδομένα σχετικά με τη βιομηχανική παραγωγή, αρνητικά μάκρο από την Κίνα και η επέλαση της πανδημίας στις ΗΠΑ δημιουργούν συγκυριακές πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές, που βέβαια μεταδίδονται και στα υπόλοιπα ανά τον κόσμο χρηματιστήρια. Το θέμα όμως είναι ότι τόσο τα αμερικανικά (περιμένουν ανακοινώσεις από τη FED) όσο και τα ευρωπαϊκά διορθώνουν από τα υψηλά τους. H Bank of America Merill Lynch θεωρεί ορόσημο για τις αγορές την επόμενη συνάντηση της FED τον Σεπτέμβριο του 2021.

Άνω των 20 τρισ. ευρώ το ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ευρώπη

Το καθαρό ενεργητικό  των εταιρειών αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ευρώπη και λοιπών συλλογικών επενδύσεων ξεπέρασε το όριο των 20 τρισ. ευρώ για πρώτη φορά τον Μάιο, χάρη στις σταθερές πωλήσεις και την ισχυρή απόδοση των παγκόσμιων χρηματιστηριακών αγορών. Για έναν ακόμη μήνα συνεχίστηκε η μετακίνηση κεφαλαίων από τα αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγορών (επενδύουν σε επιτόκια) σε επενδύσεις μεγαλύτερου ρίσκου.

Γενικός Δείκτης

Κόντρα στο ρεύμα της καθολικής υποχώρησης των διεθνών αγορών, το ελληνικό χρηματιστήριο πραγματοποίησε την 6η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, υπερκαλύπτοντας έτσι τις όποιες απώλειες είχε στα μέσα Ιουλίου. Ωστόσο θεωρούμε τη μίνι ανοδική κίνηση από τις 833 μονάδες προς τις 876 μονάδες (περίπου 4%) ως μια συγκυριακή κίνηση που οφείλεται στις μεμονωμένες αντιδράσεις μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Χθες είχαμε την τριάδα ΟΤΕ - ΟΠΑΠ - Μυτιληναίου (εξαιρετικά αποτελέσματα α' εξαμήνου), στην οποία προστέθηκαν η Lamda Development (ίσως βρίσκεται σε καθαρά ανοδική συγκυρία), η ΕΧΑΕ (ανήγγειλε χθες καλά αποτελέσματα), η Aegean, η Ελλάκτωρ και η Coca Cola HBC.

Tραπεζικές μετοχές

Παραμένει η μεταβλητότητα στις τραπεζικές μετοχές μέσα στις συνεδριάσεις. Ενδεικτικά χθες, η μετοχή της ΕΤΕ ξεκίνησε ανοδικά αλλά έκλεισε πτωτικά, η Alpha έκλεισε ανοδικά, ενώ και η Eurobank, αν και ξεκίνησε με σταθεροποίηση, στο τέλος επικράτησαν οι πωλητές. Η Πειραιώς δεν έχει βρει ακόμη ρυθμό ανόδου έστω και για μικρό διάστημα. Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα κάνει και αυτή το ξεπέταγμά της.

Μυτιληναίος

Τα αποτελέσματα α' εξαμήνου ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά (τα περίμεναν άλλωστε πολλοί να είναι έντονα ανοδικά) και έτσι εύλογα η μετοχή επέστρεψε πάνω από τα 15 ευρώ. Η ενδοσυνεδριακή άνοδος είχε ξεπεράσει το 3%, αλλά σταδιακά έχασε δυναμική και περιορίστηκε στο 2,8%. Ωστόσο ο όμιλος έχει δρομολογήσει επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ, οι οποίες θα ωριμάσουν σε ορίζοντα 2-3 ετών και θα αποδώσουν στους μετόχους.  

Πλαστικά Κρήτης

Η Τακτική Γενική Συνέλευση της Πλαστικά Κρήτης αποφάσισε τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά το ποσό των 12.320.640 ευρώ για την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 1,20 ευρώ σε 0,75 ευρώ και επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στους μετόχους ποσού 0,45 ευρώ ανά μετοχή. Οι μετοχές της εταιρείας θα είναι διαπραγματεύσιμες από τις 27 Ιουλίου στο Χ.Α. με τη νέα ονομαστική αξία, 0,75 ευρώ ανά μετοχή, και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στους μετόχους ποσού 0,45 ευρώ ανά μετοχή.

PREMIA – Ξεκινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της

Η PREMIA Ανώνυμος Εταιρεία ανακοίνωσε ότι την 28η Ιουλίου 2021 αναμένεται να αρχίσει η διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ρυθμιζόμενη αγορά σύμφωνα με τον Ν. 4514/2018) των 52.083.331 νέων κοινών, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου, άυλων μετοχών της εταιρείας.

Intertech

Στον όμιλο Eurobank κατέληξε τελικά το 29,5% των μετοχών της Intertech, που ανήκε στον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά. H Eurobank ήταν πιστώτρια τράπεζα του επιχειρηματία και πρόθεσή της είναι να ρευστοποιήσει μελλοντικά τη συγκεκριμένη θέση στην εισηγμένη εταιρεία. H μετοχή κατέγραψε άνοδο 15,79% και έκλεισε στα 0,88 ευρώ.

ΟΛΘ

Εγκρίθηκε χθες από το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το Πληροφοριακό Δελτίο της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης την οποία η εταιρεία BELTERRA INVESTMENTS LTD  είχε απευθύνει προς τους μετόχους ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών, άυλων, μετά ψήφου μετοχών της εταιρείας.

Η περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας οι μέτοχοι δύνανται να αποδέχονται τη Δημόσια Πρόταση με την υποβολή σχετικής έγγραφης δήλωσης αποδοχής στον Συμμετέχοντα/Διαμεσολαβητή (όπως ορίζονται στο Πληροφοριακό Δελτίο) τους μέσω του οποίου τηρούν στο Σ.Α.Τ. τις μετοχές τους, θα διαρκέσει συνολικά τέσσερις (4) εβδομάδες, με έναρξη στις 30/07/2021, στις 08:00 π.μ. (ώρα Ελλάδος) και λήξη στις 27/08/2021, με το τέλος του ωραρίου λειτουργίας των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Ελλάκτωρ

Συνεχίζει ανοδικά η μετοχή φτάνοντας στα 1,335 ευρώ με άνοδο 3,09%. Στις 3 Αυγούστου λήγει η περίοδος άσκησης του δικαιώματος. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα δώσει μεγάλη ανάσα στην εταιρεία, ωστόσο κάποια προβλήματα θα παραμείνουν, αλλά και οι ευκαιρίες θα αυξηθούν.  

Frigoglass

Σε Caa1 από B3 υποβάθμισε τη Δευτέρα την αξιολόγηση της Frigoglass η Moody’s, με το outlook να είναι σταθερό.  Η απόφαση αντανακλά την εκτίμηση της Moody’s ότι οι πιστωτικοί δείκτες της Frigoglass δεν θα ανακάμψoυν σε επίπεδα συμβατά με μια αξιολόγηση B3 κατά τους επόμενους 12 με 18 μήνες. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στον αντίκτυπο στη λειτουργική και οικονομική επίδοση της εταιρείας από την πρόσφατη πυρκαγιά σε εργοστάσιο στη Ρουμανία.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ