Νέα

Καγκελάριος: Η διόρθωση στα Πλαστικά Θράκης και τα ράλι της Entersoft και της Lamda

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

FED

Ικανοποίηση για την οικονομία αλλά διατήρηση σταθερών επιτοκίων και ποσοστώσεων αγοράς ομολόγων ανακοίνωσε χθες το βράδυ η FED. Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει τις εξελίξεις και δεν αντέδρασαν μετά τις ανακοινώσεις. Η χθεσινή συνεδρίαση έδειξε ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει την ανάπτυξη αλλά τροφοδοτούνται και με θετικές ειδήσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Ευρωπαϊκές αγορές

Έντονα ανοδικά χθες το πρωί κινούνταν οι ευρωπαϊκές αγορές προεξοφλώντας θετικές εξελίξεις σε επίπεδο οικονομίας και βέβαια εκτιμώντας τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2021. Με τη σημερινή συνεδρίαση έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα που είχαν προ 10 ημερών όταν πραγματοποιήθηκε η -σχετικά μέτρια- διόρθωση των αποτιμήσεων.

Γενικός Δείκτης

Επτά στα επτά (σε όρους μπάσκετ) για τις θετικές συνεδριάσεις του Γενικού Δείκτη. Οι αναλυτές λένε ότι δεν έχουμε δει το ανοδικό κύμα ακόμη και αυτή ήταν απλώς η αντίδραση απέναντι στην πίεση που δέχθηκαν τη Δευτέρα 19 Ιουλίου. Πάντως όλοι οι ξένοι βρίσκουν υποτιμημένες τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, αλλά αυτές δεν αντιδρούν όπως θα περίμεναν.  Άλλα τα σχέδια και οι προβλέψεις και άλλα συμβαίνουν στην πράξη. Το ίδιο ισχύει και για μη χρηματοοικονομικά blue chips.

HSBC – Αισιόδοξη για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές μετοχές

Η HSBC έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω την αύξηση του ΑΕΠ φέτος, από 2,2% σε 4,5%. Παρ' όλα αυτά, το μεγαλύτερο μέρος της ανάκαμψης στον τουρισμό είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί το επόμενο και όχι το τρέχον έτος, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη να είναι ακόμη ταχύτερη το 2022, στο 5,5% από 6%. Στο πλαίσιο της ταχείας κυκλικής ανάκαμψης, το μείγμα αποτίμησης/κερδών της ελληνικής αγοράς φαίνεται ελκυστικό -με δείκτη αποτίμησης κερδών προς κέρδη (P/E) σημαντικά χαμηλότερο από το σύνολο των αναδυόμενων, αλλά με ταχύτερο ρυθμό αύξησης των κερδών.

Η αγορά αποτιμάται με ένα consensus δείκτη P/E 11 φορές για το 2021 και 8,5 φορές για το 2022. Προσφέρει επίσης μια σχετικά υψηλή μερισματική απόδοση 3,3% για το 2021. Η αύξηση των κερδών θα είναι 29,5% για αυτό το έτος και 28,8% για το 2022.

OTE

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, υπό έναν όρο, τη συμφωνία που ανακοινώθηκε την 9η Νοεμβρίου 2020 μεταξύ OTE και Orange Romania για την πώληση του ποσοστού (54%) που κατέχει ο ΟΤΕ στην Telekom Romania Communications S.A. (TKR). Ειδικότερα, η έγκριση θέτει ως όρο την πώληση του ποσοστού 30% που κατέχει η ΤΚR στην Telekom Romania Mobile Communications S.A. (TKRM). Ο ΟΤΕ που κατέχει το υπόλοιπο 70% της Telekom Romania Mobile Communications, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αποκτήσει από την TKR το 30% στην TKRM υπό την αίρεση λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων. Έτσι εξηγείται και η πορεία της μετοχής το τελευταίο διάστημα.

ΟΠΑΠ

Η βελτίωση της κατάστασης στον χώρο του στοιχηματισμού και των παιχνιδιών οδηγεί σε άνοδο της μετοχής, τώρα που έκοψε και το μέρισμα και έγινε πιο ελκυστική. Οι ξένοι επενδυτές την περιμένουν πολύ υψηλότερα εάν βελτιωθεί η υγειονομική κατάσταση και ομαλοποιηθεί η επιχειρηματική και αθλητική δραστηριότητα.

Πλαστικά Θράκης

Και όμως είναι γεγονός. Η μετοχή διόρθωσε στα 7,71 ευρώ μετά το παρατεταμένο ράλι του προηγούμενου διαστήματος. Απ’ ό,τι είδαμε προς το τέλος της συνεδρίασης, οι πωλήσεις ήταν πολλές εντολές με λίγα τεμάχια.  Μάλλον λόγω έλλειψης ζήτησης την έσπασαν την εντολή σε πολλά κομμάτια.  Συνεχίζει και το πρόγραμμα αγοράς ιδίων.

Entersoft

To είδατε το ραλάκι που έκανε η μετοχή στις τελευταίες συνεδριάσεις; Είχε τον λόγο του και αυτός ήταν τα πολύ καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσε. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη, σε επίπεδο Ομίλου τα έσοδα ανήλθαν σε 12,58 εκατ. ευρώ, έναντι 8,03 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 57%.

Τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου αυξήθηκαν με ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό από αυτό των εσόδων και ανήλθαν σε 4,16 εκατ. ευρώ, έναντι 2,62 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο σημειώνοντας αύξηση 59%.

Trastor

Μία άκρως επικερδή πώληση πραγματοποίησε η Trastor σε ένα από τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου της. Ολοκλήρωσε την πώλησης αυτοτελούς κτιρίου καταστημάτων και γραφείων το οποίο βρίσκεται επί της Λεωφόρου Κηφισίας 278, έναντι συνολικού τιμήματος 5,05 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο είχε αποκτηθεί τον Νοέμβριο του 2018 προς 4 εκατ. ευρώ.

Lamda Development

Η μετοχή συνεχίζει το ράλι της και μέσα σε 3 συνεδριάσεις έχει κερδίσει 5,42% (σωρευτικά) και μάλιστα με υψηλούς όγκους συναλλαγών. Πηγαίνουν πολύ καλά οι πωλήσεις ακινήτων στο Ελληνικό. Ο Καγκελάριος σας είχε ενημερώσει προ διμήνου ότι υπήρχε μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό.

Ελληνική οικονομία - Δελτίο Alpha Bank

H  αβεβαιότητα λόγω πανδημίας  είναι αυξημένη, δεν αναμένεται να έχει επιβαρυντικά αποτελέσματα στην οικονομική δραστηριότητα, της ίδιας τάξεως με εκείνα στα πρώτα στάδια της πανδημίας. Η πλέον πρόσφατη εμπειρία του πρώτου τριμήνου του 2021 έδειξε ότι, αν και η αυστηρότητα των μέτρων ήταν στο μέγιστο σημείο της, το ΑΕΠ κατέγραψε ήπια υποχώρηση κατά 2,3% σε ετήσια βάση (+4,4% σε τριμηνιαία βάση), έναντι μεγαλύτερης πτώσης κατά 6,9% το προηγούμενο τρίμηνο (+3,4% σε τριμηνιαία βάση). Φαίνεται δηλαδή ότι σταδιακά η επίπτωση των εκούσιων ή επιβεβλημένων περιοριστικών μέτρων επί της οικονομικής δραστηριότητας αμβλύνεται, είτε λόγω της μειωμένης επίδρασης επί της κινητικότητας, είτε λόγω της ανάπτυξης ψηφιακών εργαλείων πώλησης, είτε λόγω της προσαρμογής των αλυσίδων εφοδιασμού.

Iστορικό χαμηλό για το 5ετές ελληνικό ομόλογο

Σε νέο ιστορικό χαμηλό κατρακύλησε χθες η απόδοση στο ελληνικό 5ετές ομόλογο όπως μετέδωσε το Reuters.  Οι ισχυρές επιδόσεις της Ελλάδας έρχονται σε μία περίοδο που το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους των χωρών της Νότιας Ευρώπης αμβλύνεται από την επιφυλακτική στάση που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής και στην αναθεώρηση του στόχου της για τον πληθωρισμό στο 2% συμμετρικά, σημειώνει το Reuters, σε σχετικό σχόλιο.

«Τα νέα ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις στο ελληνικό 5ετές συνδέονται άμεσα με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ και πιο συγκεκριμένα με το έκτακτο πρόγραμμα για αγοράς περιουσιακών στοιχείων (PEPP)», αναφέρει ο οικονομολόγος της Investec, Philip Shaw.  Όχι τίποτε άλλο γιατί κάποιοι θα νομίσουν ότι γίναμε οικονομική υπερδύναμη.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ