Νέα
  • ΓΔ: 892.13 -2.32%
  • Τζίρος: 70,97 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Με βήμα σημειωτόν προσέγγισε τις 890 μονάδες

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Νέα μικρή άνοδος προς τις 890 μονάδες του Γενικού Δείκτη

Την αρχαία ρήση «σπεύδε βραδέως» θα πρέπει να κάνουν έμβλημα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η 9η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση είχε όλα τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων ανοδικών συνεδριάσεων. Ήπια άνοδο μερικών μονάδων για το Γενικό Δείκτη και χαμηλές συναλλαγές.

Χωρίς να υπάρχει εμφανές αγοραστικό ενδιαφέρον και ανοδική τάση, ο Γενικός Δείκτης έφτασε στις παρυφές των 890 μονάδων σε διάστημα λιγότερο των 15 εργάσιμων ημερών και με μία σωρευτική άνοδο της τάξης περίπου του 6,5%, που δεν θα μπορούσες να την χαρακτηρίσεις και bull market. Όμως αυτή η παρατεταμένη ήπια άνοδος έφερε τον Γενικό Δείκτη από τις 833 μονάδες προς τις 890 μονάδες και πλέον η χρηματιστηριακή αγορά θα σταθεροποιηθεί στα προ διμήνου επίπεδα όταν συζητούσαμε για επιστροφή πάνω από τις 920 μονάδες.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά καθοδηγείται αυτή την περίοδο από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου 2021, τις διεθνείς εξελίξεις (αν και έχει διαφοροποιηθεί στις 3 τελευταίες συνεδριάσεις) και τις τελευταίες εξελίξεις με τον αναβαλλόμενο φόρο των ελληνικών τραπεζών.

Η τελευταία εξέλιξη που δημοσιοποιήθηκε χθες, έφερε σημαντική δυναμική στις τραπεζικές μετοχές στις τελευταίες συνεδριάσεις. Οι 3 τραπεζικές μετοχές (Alpha , ΕΤΕ και Πειραιώς) είχαν ανοδική κίνηση και σταθεροποιητικά κινήθηκε η Eurobank. Iσχυρή άνοδο η μετοχή της Attica Bank. Aπό τα μη χρηματοοικονομικά blue chips, άνοδο κατέγραψαν ο ΟΠΑΠ, η Aegean, η ΕΧΑΕ, η Μυτιληναίος, η Jumbo, η ΔΕΗ, η Ελλάκτωρ, η Lamda Development και η Ιντραλοτ.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 888,26 μονάδες με άνοδο 0,63%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 68 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που διαπραγματεύθηκαν οι 50 έκλεισαν ανοδικά και οι 63 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE large cap είχε άνοδο 0,81% και ο mid cap οριακή υποχώρηση.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Βιομηχανικών Προϊόντων (1,76%), Τραπεζών (1,72%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (1,22%), Ταξίδια-Αναψυχής (1,19%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Εμπορίου (-0,76%), Πετρελαίου (-0,62%), Τηλεπικοινωνιών (-0,53%) και Τροφίμων- Ποτών (-0,3%).

Ο μήνας Ιούλιος

Ο Ιούλιος ολοκληρώθηκε στα ίδια επίπεδα περίπου που είχε όταν ξεκίνησε (μηδενική μεταβολή). Όμως ενδιάμεσα είχε σημαντικές διορθώσεις και αυξημένη μεταβλητότητα.

Η εβδομαδιαία μεταβολή ήταν 2,76% και επέτρεψε την επιστροφή του Γενικού Δείκτη στις 888,26 μονάδες που ήταν το ενδοσυνεδριακό υψηλό. Η μεταβολή από την αρχή του έτους διαμορφώνεται στο 9,8%.

Διεθνείς αγορές

Ήπια πτωτικά κινήθηκαν οι αμερικανικές αγορές αλλά και οι μεγάλες ευρωπαϊκές. Οι δηλώσεις στελεχών της FED για επικείμενο tapering (περιορισμό των επαναγορών ομολόγων) προκειμένου να μειωθεί και ο πληθωρισμός, φαίνεται ότι απασχολεί ιδιαίτερα τις ξένες αγορές.

Οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται μεν πτωτικά αλλά κοντά στα ιστορικά υψηλά τους. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ