Νέα
  • ΓΔ: 929.44 +1.73%
  • Τζίρος: 32,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Ανοδος 1,62% στις 897,44 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη - Χαμηλές συναλλαγές

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Χρηματιστηριακή άνοδος με 'καύσιμα' από το εξωτερικό σε ένα θολό (από τους καπνους) οικονομικό περιβάλλον είχαμε σήμερα στο χρηματιστήριο. Η άνοδος προήλθε κυρίως από την ενθάρρυνση που εμφανίζουν οι ξένες χρηματιστηριακές αγορές λόγω μακροοικονομικών μεγεθών (καταναλωτική εμπιστοσύνη) και επιχειρηματικών κινήσεων. Οι ξένες αγορές έχουν ξεπεράσει το σοκ ενός επικείμενου tapering και συνεχίζουν απτόητες ανοδικά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 897,44 μονάδες με άνοδο 1,62% που προήλθε κυρίως από τους κλαδικούς leaders της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Θα μπορούσε να θεωρηθεί μία εξαιρετική συνεδρίαση εάν η αξία των συναλλαγών ήταν σημαντικά υψηλότερη από τα (απογοητευτικά)  32,9 εκατ. Ευρώ που διαμορφώθηκε στο τέλος.

«Ξενοκίνητη» άνοδος με χαμηλές συναλλαγές

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η άνοδος αποδίδεται σε μία συνέχεια της ανόδου των ξένων αγορών αλλά και στο γεγονός ότι έχει αυξηθεί το discount ανάμεσα στον Γενικό Δείκτη και τους ξένους χρηματιστηριακούς δείκτες. Το πλέον εντυπωσιακό της συνεδρίασης ήταν το γεγονός ότι από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 100 έκλεισαν ανοδικά και οι 19 καθοδικά.

Ο δείκτης Large Cap αυξήθηκε κατά 1,68% και ο δείκτης Mid Cap κατά 0,59%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι Πρώτες ύλες (3,36%), οι πετρελαιακές (2,27%), οι Τηλεπικοινωνίες (2,21%), οι Χρηματοοικονομικές (1,91%) και οι Τράπεζες (1,7%).  Η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε ανοδικά δίνοντας σημαντικά κέρδη σε όσους κινήθηκαν βραχυπρόθεσμα (Παρασκευή-Δευτέρα).

Το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές (κυρίως σε Alpha Bank , ΕΤΕ και λιγότερο σε Eurobank και Πειραιώς)  αναπτύχθηκε μετά το μέσο της συνεδρίασης και ήταν αυτό που έδωσε την ώθηση στον Γενικό Δείκτη. Ωστόσο το επενδυτικό ενδιαφέρον στράφηκε στη μετοχή της ΔΕΗ με αγορές από εγχώρια και ξένα χαρτοφυλάκια , στον ΟΤΕ , τον ΟΠΑΠ και τον Μυτιληναίο όπως είχαμε αναφέρει και στην αρχή της συνεδρίασης.  Καλή συνεδρίαση είχαμε και για τους διεθνείς εκπροσώπους μας , την Coca Cola HBC που έφτασε στα 31 ευρώ και την Titan International που προσέγγισε και πάλι τα 16 ευρώ.

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη

Οι οικονομικές εξελίξεις προσανατολίζονται κυρίως προς τον Σεπτέμβριο και ειδικά προς τις εξαγγελίες της ΔΕΘ. Ωστόσο, τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει η πανδημία και οι πυρκαγιές στο επιχειρηματικό σώμα φαίνεται ότι προβληματίζουν ιδιαίτερα και την χρηματιστηριακή κοινότητα. Ειδικά η πανδημία με τον μεταλλαγμένο ιό φαίνεται ότι προβληματίζει πλέον όλο και περισσότερους στην Ευρώπη και την Αμερική.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ