Νέα
 • ΓΔ: 859.79 -0.03%
 • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Οι κερδισμένοι του ΟΠΑΠ και η εκτίναξη της Αλουμύλ

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Αμερικανικές αγορές

Μπορεί η σύναξη στελεχών της FED, επιχειρηματιών και πολιτικών παραγόντων στην γνωστή φάρμα στην ορεινή Μοντάνα (Jackson Hole) να αποτελεί την είδηση της εβδομάδας για τις αμερικανικές αγορές, αλλά η ουσία είναι ότι η ρευστότητα (με όποιον τρόπο και εάν προέρχεται) που υπάρχει στις διεθνείς αγορές είναι τεράστια και τροφοδοτεί την άνοδο στα χρηματιστήρια. Και πάλι χθες μετά το αρχικό διφορούμενο ξεκίνημα των αμερικανικών δεικτών, ο S&P 500 έφτασε στις 4.500 μονάδες και ο Nasdaq ξεπέρασε τις 15.000 μονάδες. Για τον S&P 500 υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να φτάσει στις 4.850 μονάδες ή ακόμη και στις 5.000 μονάδες.

Ευρωπαϊκές αγορές – DAX

Εδώ το κλειδί της ανόδου το κρατά αφενός η ΕΚΤ και αφετέρου οι γερμανικές εκλογές. Για την ΕΚΤ όλοι γνωρίζουμε τις προθέσεις της. Οι γερμανικές εκλογές θα δείξουν εάν προκύψει κυβέρνηση που θα διευκολύνει την ΕΚΤ (από το SPD ή μία κεντροαριστερή συμμαχία με τους πράσινους) ή θα επιστρέψουμε ταχύτερα σ' αυτόν τον υπόγειο πόλεμο προς την ΕΚΤ από το CDP (Χριστιανοδημοκράτες ή κάποια κεντροδεξιά συμμαχία). Aυτές οι πολιτικές εξελίξεις είναι που έχουν αυξήσει τη μεταβλητότητα στον γερμανικό χρηματιστηριακό δείκτη αλλά και στις υπόλοιπες αγορές τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Γενικός Δείκτης

Εσχάτως υπάρχει μια διάχυτη χρηματιστηριακή αισιοδοξία ότι λόγω τουρισμού και επιχειρηματικών αποτελεσμάτων α' εξαμήνου, η πορεία πάνω από τις 900 μονάδες του Γενικού Δείκτη είναι προδιαγεγραμμένη και σταθερή. Ας θυμηθούμε όμως ότι και στο α' εξάμηνο φτάσαμε στις παρυφές των 920 μονάδων, αλλά τελικά ήρθαν διορθοποιήσεις.

Εταιρικά αποτελέσματα α' εξαμήνου

Μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα (σε ποσοστό 90%) των αποτελεσμάτων α' εξαμήνου για τις εισηγμένες. Αν κάνουμε αναγωγή στην εκπροσώπηση των εισηγμένων ως προς το ελληνικό ΑΕΠ (περίπου 35% του ΑΕΠ είναι η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου), μπορούμε να δούμε μία «μεγάλη εικόνα» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο α' εξάμηνο. Η εικόνα όμως αυτή θα προέρχεται κυρίως από τους κλαδικούς leaders (πολλές μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης είναι ηγέτες στους κλάδους τους) και όχι από τους μικρομεσαίους. Εκεί θα φανεί εάν θα δούμε λουκέτα στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις από τον Σεπτέμβριο και μετά ή εξαγορές και συγχωνεύσεις.

ΟΠΑΠ

Η «μετοχή της ημέρας» μετά τη χθεσινή άνοδό του και με αυξημένους όγκους συναλλαγών. Εδώ φαίνεται ότι εκτός από εγχώριους επενδυτές είχαμε και ξένα χαρτοφυλάκια. Κερδισμένοι πάντως σε κάθε περίπτωση ήταν αυτοί οι 2.700 μέτοχοι που επανεπένδυσαν το μέρισμά τους κάνοντας χρήση του δικαιώματος που τους έδωσε η εταιρεία.

ΔΕΗ

Συνεχίζει ανοδικά η μετοχή της ΔΕΗ (πάνω από τα 10 ευρώ), αλλά όσοι είδαν τη χθεσινή συνεδρίαση θα διαπίστωσαν την ενδοσυνεδριακή διόρθωση από τα 10,13 ευρώ προς τα 10 ευρώ. Θα μου πείτε «ψιλά» είναι και θα έχετε δίκιο. Μία μετοχή που δικαίωσε όσους είχαν τοποθετηθεί στα ιστορικά χαμηλά του 2019 πέριξ των 1,6 ευρώ. H αγορά ποντάρει πλέον στην πώληση του ΔΕΔΔΗΕ μέσα στον Σεπτέμβριο.

Μυτιληναίος

Βγήκαν πωλητές στα 16 ευρώ για αποκόμιση κερδών στη μετοχή. Μία μετοχή που αφού συσσωρεύσει θα ακολουθήσει την πορεία των μεγεθών της το 2021 και το 2022 που προβλέπεται καλύτερο (εάν και εφόσον δεν αλλάξουν οι συνθήκες).

Αλουμύλ

Στο χρηματιστηριακό προσκήνιο έχει έρθει εδώ και 2 χρόνια η μετοχή της Αλουμύλ μετά τις (πολλαπλές) περιπέτειες που είχε την τελευταία δεκαετία. Αξιοποιεί και τις εξαγωγές της και την ανάπτυξη ακινήτων στην εγχώρια αγορά. Το 2020 κατέγραψε έναν υπερδιπλασιασμό κερδοφορίας που δικαιολογεί την εκτίναξη της μετοχής της, ενώ τα αποτελέσματα α' εξαμήνου 2021 που θα ανακοινώσει μέχρι το τέλος του μήνα αναμένονται και αυτά ικανοποιητικά.

Alpha Bank

Μία ανεπαίσθητη διόρθωση προς το τέλος της συνεδρίασης για τη μετοχή της Alpha Bank. Περιμένουμε σήμερα (Πέμπτη) την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Alpha Holdings που θα δείξουν την πορεία της τράπεζας.

Attica Bank

Στις 15 Σεπτεμβρίου θα γίνει η Γενική Συνέλευση των μετόχων (διαδικτυακά από το κτίριο της οδού Ομήρου και με αναμετάδοση μέσω Χρηματιστηρίου) που θα αποφασιστεί το reverse split στις μετοχές της για τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού. Ανακοίνωσε και αποτελέσματα α' εξαμήνου, μεταξύ των οποίων:

 • Αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 22% σε σχέση με τo περσινό εξάμηνο Αξιοσημείωτη αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες κατά 51% σε ετήσια βάση.
 • Αύξηση καταθέσεων 9,3% σε ετήσια βάση.
 • Διπλάσιες νέες χρηματοδοτήσεις και αναχρηματοδοτήσεις κατά το β’ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ύψους 109 εκατ. ευρώ.

Όμιλος Ιντεάλ

Ανακοίνωσε και αυτός αποτελέσματα α' εξαμήνου χθες. Ένα θετικό δείγμα γραφής για το 2021:

 • Κατέγραψε αύξηση των Pro forma Εσόδων κατά 42% στα 33,7 εκατ. ευρώ
 • Αύξηση της Pro forma λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) κατά 54% στα 6,0 εκατ.
 • Αύξηση των Pro forma Κερδών προ Φόρων (ΚΠΦ) κατά 67% στα 5,2 εκατ.
 • Αύξηση των Pro forma Κερδών μετά από Φόρους (ΚΜΦ) κατά 78% στα 4,4 εκατ.
 • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ