Νέα
  • ΓΔ: 942.46 -1.61%
  • Τζίρος: 98,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η επιστροφή της Eurobank και η αθόρυβη άνοδος των Πλαστικών Θράκης

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Ξένες αγορές – Σε κρίσιμα σταυροδρόμια

Μοναχικό δρόμο ακολούθησαν οι αμερικανικοί δείκτες κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Οι τεχνολογικές μετοχές έδωσαν ώθηση και στον Nasdaq και στον S&P 500. Οι ευρωπαϊκές αγορές, αντίθετα, βρέθηκαν σε πτωτική πορεία φοβούμενες το επικείμενο (;) για τον Οκτώβριο tapering (σταδιακή διακοπή χρηματοδότησης και χρήση μέτρων όπου υπάρχει πρόβλημα).  

Νομίζουμε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς αυτή η αμφιβολία για τη στάση της ΕΚΤ θα συνεχιστεί και θα αυξήσει τη μεταβλητότητα στις ευρωπαϊκές αγορές.  Εκτός εάν η ανάπτυξη των ισχυρών οικονομιών (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία) της ΕΕ κινηθούν με εξαιρετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η Ιταλία έχει δείξει ότι κινείται σε πολύ καλό δρόμο (λόγω και Ντράγκι), όμως η Γερμανία βρίσκεται ενόψει εκλογών και η ανάπτυξή της θα υστερήσει, ενώ και η Γαλλία έχει τα δικά της προβλήματα.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κατά την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε στα υψηλά έτους, λίγο παραπάνω από τις 929 μονάδες (Γενικού Δείκτη) και σε λίγες ημέρες κατηφόρισε προς τις 915 μονάδες.

Η διαφορά της Παρασκευής 27/8 που έκλεισε στις 914 μονάδες από την  Παρασκευή 3/9 που ήταν στις 915 μονάδες, ουσιαστικά είναι ελάχιστη. Αυτό δεν θεωρείται διόρθωση, ίσως μια βραχυπρόθεσμη αύξηση μεταβλητότητας. Επί της ουσίας όμως η αγορά έχει ψυχρανθεί και ίσως θα χρειαστεί να συσσωρεύσει πέριξ των 910 μονάδων περιμένοντας το επόμενο «κύμα» ανόδου που θα έρθει εάν συμβούν ταυτόχρονα 3 πράγματα: 

  • Καλή πορεία των ξένων αγορών
  • Οικονομικές εξαγγελίες που θα ικανοποιούν την επιχειρηματικότητα στην ΔΕΘ
  • Συνέχιση της θετικής πορείας των εισηγμένων.

Τράπεζες

Μεικτές τάσεις είχε ο τραπεζικός κλάδος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Η Eurobank συνέχισε ανοδικά όπως και η Alpha Bank και η ΕΤΕ. Μικρή υποχώρηση για την Πειραιώς που αναζητεί τάση. Εξαργυρώνουν τα καλά αποτελέσματα α’ εξαμήνου που ανακοίνωσαν. Και μιας που μιλάμε για τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου, η Goldman Sachs και η Bank of America θα κάνουν «ακτινογραφίες» μέσα στον Σεπτέμβριο τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό ίσως έχει πολλαπλάσια θετικά οφέλη πλην των εισροών. Κυρίως αναμένεται μία σταδιακή επενδυτική αναβάθμιση. 

Eurobank

Επιστρέφει πάλι προς τα υψηλά έτους στα 0,86 ευρώ, αλλά πλέον το κλίμα είναι διαφορετικό αφού τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2021 είναι καλά. Το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος το 2022 μαθαίνουμε ότι έχει ενθουσιάσει κάποιους ξένους θεσμικούς που δεν το περίμεναν. Φαίνεται ότι έκανε καλή δουλειά η Fairfax ειδικά στο θέμα του μερίσματος.

ΔΕΗ

Θα μπορούσε να ήταν η μετοχή της ημέρας, αφού βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης της ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΠΑ Υποδομών. Για τον ΔΕΔΔΗΕ υπάρχουν 4 υποψηφιότητες. Φακέλους με προσφορές κατέθεσαν, με αλφαβητική σειρά, όπως ανακοινώθηκαν από τη ΔΕH, τα εξής funds: το αμερικανικό CVC Capital Partners Group, το αυστραλιανό First Sentier Investors Group, το, επίσης αμερικανικό, KKR Group και το αυστραλιανό Macquarie Group. Δεν προσήλθαν το γαλλικό Adrian, το καναδικό BCI, το αμερικανικό Blackrock, το ιταλικό F2i και το αμερικανικό Oak Hill Advisors.

Frigoglass

Aνακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο 2021 έλαβε προκαταβολή 15 εκατ. από το συνασφαλιστικό σχήμα που είχε αναλάβει την ασφαλιστική κάλυψη έναντι της πυρκαγιάς που σημειώθηκε στο εργοστάσιο επαγγελματικών ψυγείων στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας.

Η συνολική ασφαλιστική αποζημίωση που σχετίζεται με τις υλικές ζημιές και τις επιπτώσεις από τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας που προκλήθηκαν από το περιστατικό πυρκαγιάς βρίσκεται υπό εκτίμηση από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Η μετοχή είχε φτάσει πάνω από τα 0,18 ευρώ.

Πλαστικά Θράκης

Αθόρυβα μεν, αλλά πολύ δυναμικά έφτασε η μετοχή στα 8,37 ευρώ. Αιτία; Η πρόσφατη (στα μέσα Αυγούστου) πώληση της Thrace Linq Inc., θυγατρικής της Πλαστικά Θράκης, στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ, κατόπιν της οριστικής παύσης της παραγωγικής λειτουργίας της εταιρείας, μετά από την είσπραξη  του συνόλου του υπολειπόμενου μέρους του τιμήματος ύψους 3,5 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ και τη συνακόλουθη κατάργηση των όποιων αιρέσεων συνδέονταν με την εξόφληση, όπως ανακοίνωσε η μητρική εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό τίμημα της ως άνω πώλησης ανήλθε σε 14,5 εκατ. δολ. Ο Όμιλος αναμένεται να καταγράψει έκτακτα κέρδη για τη χρήση 2021, ύψους 7,78 εκατ. δολ., δηλαδή περί τα 6,6 εκατ. ευρώ.

ΕΛΓΕΚΑ

Πολύ ισχυρή η μετοχή της ΕΛΓΕΚΑ χθες. Όχι μόνο σε άνοδο, αλλά κυρίως σε όγκο συναλλαγών. Περίπου 286 χιλ. τεμάχια άλλαξαν χέρια. Δεν είναι λίγο αυτό...

Πληθωρισμός

Με ιδιαίτερη αγωνία περιμένουν τα αποτελέσματα του πληθωρισμού για τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο (σε ένα μήνα) στο Χρηματιστήριο. Οι πληροφορίες λένε ότι οι ανατιμήσεις (ενεργειακές κυρίως αλλά και στα τρόφιμα) έχουν αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό και αυτό θα είναι μελλοντικά πρόβλημα.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα