Νέα
  • ΓΔ: 858.93 -4.66%
  • Τζίρος: 117,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η εκτίναξη της Αλουμύλ και τα μεγάλα πακέτα στην Q&A

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intimenews

Οι φόβοι ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ είναι χαμηλότερη απ' αυτή που είχε προεξοφληθεί βύθισαν και τον Dow Jones και τον S&P 500 κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Στον αντίποδα, οι τοποθετήσεις σε μετοχές τεχνολογίας οδήγησαν υψηλότερα τον Nasdaq.

Πάντως, και τις διορθώσεις αυτές δεν θα τις έλεγες και καταστροφικές. Αποφορτίζουν τις χρηματιστηριακές αγορές και δίνουν ευκαιρίες επανατοποθετήσεων. Τα νεότερα στοιχεία για την ανάπτυξη θα καθορίσουν και την τάση.

Ευρωπαϊκές αγορές

Διόρθωσαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές με το ξεκίνημα των χρηματιστηρίων στην Αμερική. Ίσως φοβούνται περισσότερο την αμερικανική διόρθωση. Όπως έχουμε επισημάνει, η συσχέτιση εδώ και χρόνια των δεικτών Αμερικής και Ευρώπης είναι πολύ μεγάλη. Σκεφτείτε μόνο πόσες ευρωπαϊκές εταιρείες είναι διπλοεγγεγραμμένες (dual listed) σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά χρηματιστήρια.

Γερμανία

Για τις πολιτικές και εκλογικές εξελίξεις στη Γερμανία (πολύ κρίσιμες και για την οικονομία) σας ενημερώσαμε χθες. Φαινομενικά, οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν μικρό προβάδισμα έναντι των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά οι συμμαχίες θα είναι αυτές που θα καθορίσουν τους νικητές. Αμέσως μετά θα αρχίσουν τα «παζάρια» με την ΕΚΤ για τη συνέχιση ή όχι των χρηματοδοτήσεων των οικονομιών.

Ελληνική ανάπτυξη

Ότι θα υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη στο β' τρίμηνο 2021 σε σχέση με το β' τρίμηνο 2020 ήταν αναμενόμενο και δεν χρειάζονται πολλές εξηγήσεις (ένα κανονικό τρίμηνο το 2021 έναντι ενός τριμήνου με 40 ημέρες σκληρό lockdown το 2020). Όπως και το γ' τρίμηνο 2021 θα έχει μεγάλη διαφορά σε σχέση με το γ' τρίμηνο 2020. Εάν επιμεριστούν χρονικά και πάρουμε μία ετησιοποιημένη ανάπτυξη 2021, πιθανότατα να ξεπερνά το 4,5% αντί της συντηρητικής πρόβλεψης της ΤτΕ στο 3,5%. Κάποιοι λένε ότι το 2021 η ανάπτυξη θα φτάσει και στο 7%. Δεν είναι κακή η αισιοδοξία.

Tράπεζα της Ελλάδος

Μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση της τραπεζικής εποπτείας έκανε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος. Σε κοινή επιστολή τους, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και άλλοι 24 επικεφαλής εθνικών κεντρικών τραπεζών και αρχών εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος από 20 κράτη-μέλη της ΕΕ καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι η πρόταση σχετικά με επικαιροποιημένους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες στην ΕΕ ακολουθεί την παγκόσμια συμφωνία που είναι γνωστή ως Βασιλεία ΙΙΙ.

Οι υπογράφοντες επιθυμούν να τονίσουν ιδιαίτερα ότι τo κατώτατο όριο για τα σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού και η τυποποιημένη μέθοδος για τον πιστωτικό κίνδυνο θα πρέπει να συμμορφώνονται με τη διεθνή συμφωνία και ότι η ΕΕ δεν πρέπει να εισαγάγει ειδικές για την ΕΕ αποκλίσεις από τους κανόνες. Τυχόν αποκλίσεις από τη συμφωνία της Βασιλείας θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την εμπιστοσύνη τόσο προς τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα όσο και προς το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ.

Γενικός Δείκτης

Υποχώρησε κάτω και από τις τεχνικές στηρίξεις των 910 μονάδων ο Γενικός Δείκτης. Η σωστότερη έκφραση είναι ότι πρόκειται για διολίσθηση, καθώς ούτε μεγάλες εντολές πωλήσεων υπήρχαν ούτε κάτι ανησυχητικό. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος και χαμηλών συναλλαγών. Άρα θα ήταν μάλλον άτοπο να βγάλουμε συμπεράσματα από τη χθεσινή συνεδρίαση, πλην των ρευστοποιήσεων βέβαια που ήταν σε μεγάλο βαθμό στα blue chips.

Εurobank

Προσφορές άνω των 825 εκατ. ευρώ συγκέντρωσε το ομόλογο που εξέδωσε η Eurobank. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε χθες το πρωί, με στόχο να αντλήσει η τράπεζα 500 εκατ. ευρώ. Το αρχικό επιτόκιο ήταν στο 2,5% και τελικά έκλεισε στο 2,375%. Ο τίτλος είναι διάρκειας 6,5 ετών και αναμένεται να αξιολογηθεί με Caa1 από τη Moody's, Β+ από την S&P και Β- από τη Fitch.

Q&R

Έντονη συναλλακτική δραστηριότητα στην Q&R καθώς τρία πακέτα 2.415.676 τεμαχίων, που αντιστοιχούσαν στο 8,9% της Q&R, άλλαξαν χέρια στο Χρηματιστήριο, στην τιμή των 0,2340 ευρώ.

Αλουμύλ

Σε μία από τις γνωστές εκτινάξεις της η μετοχή της Αλουμύλ έφτασε τα 2,13 ευρώ και με καλούς όγκους συναλλαγών. Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που έχουν δώσει κέρδη το 2021.

ΟΤΕ

Καλή συμπεριφορά του ΟΤΕ που απορρόφησε όλη την προσφορά. Έκλεισε με ελάχιστες απώλειες. Έτσι είναι, τις καλές μετοχές τις βλέπεις πώς διορθώνουν και όχι πώς ανεβαίνουν.

Jumbo

Ανακοίνωσε (πάλι με τις γνωστές παρατηρήσεις για τα προβλήματα στα logistics) μια ικανοποιητική αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας. Αναμένουμε ακόμη καλύτερο γ' τρίμηνο 2021.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Η ανακοίνωση και δημοσίευση αποτελεσμάτων περιόδου α' εξαμήνου 2021 θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021 (μετά τη λήξη της συνεδρίασης). Μαθαίνουμε ότι ο όμιλος θα αναβαθμίσει αποθήκες, logistics και μονάδες (Οινόφυτα).

Alpha Αστικά Ακίνητα

Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους σε ενοποιημένη βάση διαμορφώθηκαν σε 0,3 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών ύψους 0,9 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2020. Κατά το α’ εξάμηνο 2021, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 6 εκατ. ευρώ, από 6,2 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2020, γνωστοποιεί η εταιρεία με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ