Νέα
  • ΓΔ: 858.93 -4.66%
  • Τζίρος: 117,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Βγάζει στηρίξεις ο ΟΠΑΠ, κόντρα στο ρεύμα η Coca Cola

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Οι ξένες αγορές βρίσκονται σε διορθωτική φάση, αλλά εάν δούμε τις ποσοστιαίες υποχωρήσεις, μάλλον η διόρθωση αυτή είναι ανεπαίσθητη για τις χρηματιστηριακές αγορές εκατέρωθεν του Ατλαντικού.

Αξιοσημείωτη όμως είναι η καθολικότητα της πτώσης. Το σύνολο των χρηματιστηριακών δεικτών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη (πλην μίας ή δύο εξαιρέσεων) ήταν πτωτικές. Αυτό θεωρείται μάλλον κακό σημάδι για πιθανή συνέχιση της διόρθωσης.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μεν, κράτησε τις 900-905 μονάδες δε. Υπό τις παρούσες συνθήκες θα έπρεπε να χαρούμε, αλλά θα χρειαστούν μερικές συνεδριάσεις ακόμη για να υπάρξει εκτόνωση αυτής της πτώσης. Και εδώ, η υποχώρηση από τις 930 στις 900 μονάδες αντιστοιχεί σε υποχώρηση περίπου 3%, που δεν είναι ανησυχητική ακόμη. Επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε αντίθεση με την συνεδρίαση της Τρίτης των 33 εκατ. ευρώ συναλλαγών, χθες είχαμε σχεδόν διπλάσιες, στα 61 εκατ. ευρώ. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά νομίζω ότι περιμένει:

  • τις νέες δηλώσεις του πρωθυπουργού (κίνητρα για την επιχειρηματικότητα) στη ΔΕΘ, κατ' αρχήν, και
  • κάποια επιβράβευση υπό την μορφή πιστοληπτικής αξιολόγησης από τους ξένους οίκους. Λείπει η επενδυτική βαθμίδα από τα ελληνικά χρεόγραφα.

Τράπεζες / Morgan Stanley

Αναβαθμίζει τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών, εκτιμώντας ότι η δουλειά που έγινε το 2020-2021 βοηθά στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων δανείων τους αλλά και ότι θα έχουν σημαντικά κέρδη από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σε έκθεσή της αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν ένα ελκυστικό recovery play το οποίο έρχεται ωστόσο με κινδύνους εκτέλεσης. Αυτό πάντως αντανακλάται στις εκτιμώμενες αποτιμήσεις του 0,3-0,5x για τους δείκτες P/BV (τιμή / λογιστική αξία) το 2022.

Πιο αναλυτικά, για την Alpha Bank δίνει τιμή-στόχo το 1,40 ευρώ και σύσταση «equalweight», βλέποντας περιθώριο ανόδου 20%, για τη Eurobank τοποθετεί την τιμή-στόχο στο 1,07 ευρώ με περιθώριο ανόδου 26% και σύσταση «overweight» (τονίζοντας ότι αποτελεί την προτιμώμενη μετοχή από τον κλάδο) και για την Πειραιώς δίνει τιμή-στόχο το 1,52 ευρώ με 10% περιθώριο ανόδου και σύσταση equalweight.

OTE

H μετοχή του ΟΤΕ είναι αυτή που στήριξε τη χρηματιστηριακή αγορά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Το «γύρισμά» της κατά το τέλος της συνεδρίασης επανέφερε τον Γενικό Δείκτη προς τις 905 μονάδες. Η μετοχή του ΟΤΕ διατηρήθηκε πάνω από τα 16 ευρώ.

ΟΠΑΠ

Και πάλι η μετοχή του ΟΠΑΠ «κέρδισε πόντους» ανόδου και επέστρεψε πάνω από τα 13 ευρώ. Ανακοίνωσε αποτελέσματα α' εξαμήνου. Τα καθαρά κέρδη το α’ εξάμηνο 2021 διαμορφώθηκαν στα 82,1 εκατ. ευρώ (α’ εξάμηνο 2020 στα 20,4 εκατ.) σημειώνοντας αύξηση 125,1% σε επαναλαμβανομένη βάση. Τα καθαρά κέρδη το β’ τρίμηνο 2021 διαμορφώθηκαν στα 71,9 εκατ. (β’ τρίμηνο 2020: ζημίες €15,1 εκατ.) επιστρέφοντας δυναμικά στην κερδοφορία.

Ο όμιλος διατήρησε την ισχυρή ταμειακή θέση του, με καθαρό δανεισμό στα €423,4 εκατ. και βελτιωμένο δείκτη Καθαρού Δανεισμού/LTM EBITDA στο 1,2x (1,3x συμπεριλαμβανομένων των μισθώσεων). Τα VLTs και το Online συνεχίζουν να αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες ανάπτυξης. Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αποφασίζει να διανείμει προμέρισμα χρήσης 2021 ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή με τη δυνατότητα επανεπένδυσης σε μετοχές της εταιρείας. Ημερομηνία αποκοπής στις 20 Οκτωβρίου.

Γενικότερα η μετοχή του ΟΠΑΠ μετά τη μεταβλητότητα του Ιουλίου-Αυγούστου δείχνει αρκετές αντοχές και βγάζει στηρίξεις. Αγοράζουν και Έλληνες και ξένοι επενδυτές ποντάροντας στα θετικά αποτελέσματα που εμφανίζει.

Μυτιληναίος

Απομακρύνθηκε λίγο από τα 16 ευρώ, αλλά αυτό ουσιαστικά ευνοεί όσους είχαν χάσει το «προηγούμενο τρένο» της ανόδου και θέλουν να τοποθετηθούν χαμηλότερα. Και είναι αρκετά ξένα funds αλλά και εγχώριοι επενδυτές που το επιθυμούν αυτό. Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της εταιρείας από ξένους οίκους, μαθαίνουμε ότι ετοιμάζονται καλές εκθέσεις και στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη. Στα προσεχώς...

Q&R

Συνεχίζονται οι τοποθετήσεις με αυξημένους όγκους που ξεκίνησαν από τη Δευτέρα. Όταν ολοκληρωθούν θα υπάρξουν ανακοινώσεις... ελπίζουμε.

Εurobank

Το ξέραμε για την υπερκάλυψη και για την υποχώρηση της απόδοσης (επιτοκίου). Ήρθε χθες και η ανακοίνωση της Eurobank και το επιβεβαίωσε. Ολοκλήρωσε με επιτυχία τη δεύτερη κατά σειρά έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) μέσα στο έτος 2021, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, συγκεντρώνοντας για ακόμα μία φορά το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού θεσμικών επενδυτών. Το βιβλίο προσφορών υπερκαλύφθηκε πάνω από 1,5 φορές, δίνοντας τη δυνατότητα να μειωθεί η απόδοση κατά 0,125%, από 2,50% που ήταν η αρχική προσφορά σε 2,375%. Το ομόλογο έχει διάρκεια εξίμισι έτη με ημερομηνία λήξης 14 Μαρτίου 2028, με δυνατότητα ανάκλησης στα πεντέμισι έτη στις 14 Μαρτίου 2027 και ετήσιο τοκομερίδιο 2,25% το οποίο δύναται να επανακαθοριστεί στις 14 Μαρτίου 2027. Η ημερομηνία διακανονισμού είναι στις 14 Σεπτεμβρίου 2021 και τα ομόλογα θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου (στην αγορά Euro MTF).

Coca Cola HBC

Πολύ καλή η κίνηση χθες της Coca Cola HBC, που μας συνηθίζει χρόνια στην αντιθετική πορεία. Όταν δηλαδή υποχωρεί η αγορά, αυτή κινείται κόντρα στο κύμα.

Αutohellas

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις στα αποτελέσματα α' εξαμήνου 2021. Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) του εξαμήνου διαμορφώθηκαν σε 28,7 εκατ., έναντι 10,5 εκατ. το 2020, καταγράφοντας αύξηση 173,5% και τα κέρδη μετά από φόρους (ΕΑΤ) του Ομίλου για εξάμηνο του 2021 ανήλθαν στα 16,9 εκατ., έναντι 1,1 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η ανάκαμψη της κατανάλωσης αλλά και τα αυξημένα μερίδια που πέτυχε ο Όμιλος στις δραστηριότητες και υπηρεσίες που αφορούν Έλληνες καταναλωτές και εταιρείες, μπόρεσαν να υπερκαλύψουν τις απώλειες από τις ιδιαίτερα αδύναμες και κατά το δεύτερο τρίμηνο τουριστικές αφίξεις. Κοινώς, κέρδη από το leasing και όχι από τις καλοκαιρινές ενοικιάσεις αυτοκινήτων.

Τιτάν

Aνεβάζουν η μία μετά την άλλη τις προβλέψεις για τη κερδοφορία και τις τιμές-στόχους για τη μετοχή. Μετά τη Eurobank Εquities που δίνει ως τιμή-στόχο τα 20 ευρώ, η Euroxx δίνει νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Τιτάν, στα 23,7 από 18,7 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση «overweight».

Όπως αναφέρει, τα αποτελέσματα εξαμήνου δείχνουν την αύξηση της ζήτησης το δεύτερο τρίμηνο σε όλες τις περιοχές που δραστηριοποιείται η εταιρεία. Παράλληλα, σημειώνει ότι τα θετικά θεμελιώδη της αγοράς και η αυξημένη ζήτηση αναμένεται να στηρίξουν ισχυρή ανάπτυξη το 2021 αλλά και τα επόμενα έτη, παρά την πρόσφατη άνοδο στα μεταφορικά και ενεργειακά κόστη.

Η Euroxx αναμένει αύξηση των καθαρών κερδών κατά 26,9% φέτος, στα 112 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA της περιόδου 2022-2024 να προσεγγίζουν τα επίπεδα προ κρίσης, ξεπερνώντας τα 350 εκατ. ευρώ ετησίως.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ