Νέα
  • ΓΔ: 1015.48 +1.13%
  • Τζίρος: 73,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το momentum της Alpha Bank και το ράλι των Πλαστικών Θράκης

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Η εικόνα στη λήξη των συνεδριάσεων των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων δεν ήταν η ίδια με αυτή που είχαν όταν βγήκε η επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ. Στην αρχή, μετά την ανακοίνωση, βγήκαν πωλητές, αλλά μετά ισορρόπησε η κατάσταση. Ο λόγος; Ανοιξαν θετικά οι αμερικανικοί δείκτες, ενώ δόθηκαν και κάποιες διευκρινιστικές απαντήσεις από την ΕΚΤ σε ερωτήματα μεγάλων επενδυτικών οίκων όπως η Deutsche Bank, η Morgan Stanley, η JP Morgan, η UBS, η Credit Suisse, η Amundi, η BlackRock κ.ά. Oι μεγάλοι οίκοι έχουν επενδεδυμένα υπό τη μορφή funds και αμοιβαίων κεφαλαίων, sicav και άλλων επενδυτικών οχημάτων πάνω από 9 τρισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές μετοχές. Δεν παίζει κανείς μ' αυτά...

Aμερικανικές αγορές

Το «θέατρο του παραλόγου» διαδραματίστηκε στους 3 σημαντικότερους χρηματιστηριακούς δείκτες στις ΗΠΑ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Ξεκίνησαν ανοδικά λόγω στοιχείων για την απασχόληση και τελικά πέρασαν σε αρνητικό έδαφος στη λήξη της συνεδρίασης, με τον Dow Jones να υποχωρεί κάτω από τις 35.000 μονάδες. Η ουσία της χθεσινής συνεδρίασης; Μπήκαμε σε περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας.

Γενικός Δείκτης

Στις 30 Αυγούστου έκανε υψηλό έτους ο Γενικός Δείκτης και έκτοτε, δηλαδή ο Σεπτέμβριος, είναι μία κατηφόρα. Το αντίστροφο σενάριο απ' αυτό που συνήθως βλέπαμε. Ουσιαστικά πλέον διακυβεύονται τα επίπεδα του τελευταίου διμήνου.

Ο Σεπτέμβριος 2021 είναι πτωτικός ως σήμερα γιατί:

  1. Έχουμε παγκόσμια αναζωπύρωση του πληθωρισμού.
  2. Διορθώνουν οι ξένες αγορές από τα ιστορικά υψηλά τους.
  3. Ξεκίνησε η συζήτηση για το tapering (διακοπή χρηματοδότησης) από τις κεντρικές τράπεζες.
  4. Έχουν προεξοφληθεί όλες οι θετικές ειδήσεις και μεταξύ άλλων οι ρυθμοί ανάπτυξης των οικονομιών της Ευρώπης και της Αμερικής.

Ελληνικό Χρηματιστήριο – Axia Numbers

Οι ξένοι αγόραζαν, οι Έλληνες επενδυτές πούλαγαν τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Axia Numbers, oι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εισροές ύψους 29,8 εκατ. κατά τον μήνα Αύγουστο, συμπληρώνοντας τέταρτο συνεχόμενο μήνα εισροών, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εκροές ύψους 29,8 εκατ. ευρώ τον Αύγουστo. Oι αγοραστές προέρχονταν κυρίως από Γερμανία, Βρετανία και Ιρλανδία.

ΕΛΠΕ – Στην ITALGAS η ΔΕΠΑ Υποδομών

Στο πλαίσιο της διαδικασίας πώλησης του 100% (65% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή της ΕΛΠΕ) του κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε., τα Διοικητικά Συμβούλια των πωλητών, ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ, συνεδρίασαν χθες, 09/9/2021 και έκαναν αποδεκτή την οικονομική προσφορά που κατέθεσε η ITALGAS SpA.

Η δεσμευτική προσφορά ανέρχεται σε 733 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 256,6 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της ΕΛΠΕ. Κατά συνέπεια η ITALGAS SpA ανακηρύχθηκε ως ο Προτιμητέος Επενδυτής. Τα συμβατικά κείμενα της συναλλαγής θα υπογραφούν μετά τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ η ολοκλήρωσή της υπόκειται στις συνήθεις εγκρίσεις από τις αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

Σαράντης

Τα Κέρδη Προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 10,13% στα 31,32 εκατ. ευρώ κατά το α’ εξάμηνο του 2021 από 28,44 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2020 και το περιθώριο EBIΤDA διαμορφώθηκε στο 16,04% στο α’ εξάμηνο του 2021 από 15,48% το περυσινό αντίστοιχο εξάμηνο. Τα Καθαρά Κέρδη διαμορφώθηκαν σε 19,51 εκατ. ευρώ κατά το α’ εξάμηνο του 2021 από 15,62 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο, αυξημένα κατά 24,90%, και το περιθώριο Καθαρού Κέρδους ανήλθε σε 9,99% από 8,50% το α’ εξάμηνο του 2020.

ΕΤΕ

Τα στελέχη της ΕΤΕ επ' ευκαιρίας της ΔΕΘ περιόδευσαν στη Βόρεια Ελλάδα και επισκέφτηκαν πολλές εταιρείες. Ο κ. Μυλωνάς, αφού αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική πρόοδο που πέτυχε η Εθνική Τράπεζα, μειώνοντας τα κόκκινα δάνεια από 15,4 δισ. ευρώ το 2018 σε 4 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021, επισήμανε ότι η τράπεζα θα μειώσει περαιτέρω τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μέσα στον επόμενο χρόνο, πλησιάζοντας τα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Τόνισε, ακόμη, ότι η Εθνική έχει στόχο να φθάσει στο τέλος του 2022 τα 500 εκατ. λειτουργικά κέρδη, σημειώνοντας 9% απόδοση ιδίων κεφαλαίων.

Alpha Bank

Μία ακόμη καλή συνεδρίαση που απέδειξε ότι το momentum της μετοχής δεν έχει τελειώσει. Ακόμη και εάν διορθώνει η αγορά (σωρευτικά), υπάρχουν αγοραστές στα επίπεδα των 1,10-1,15 ευρώ. Και βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι.

Ελληνικές τράπεζες – Διαμαρτυρίες για τον χαμηλό ρυθμό χορηγήσεων

Εμείς θα πούμε το παράπονο που έχουν πολλοί μικροεπιχειρηματίες από τις ελληνικές τράπεζες. Οι καταθέσεις αυξάνονται, όμως τα δάνεια δίνονται με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς. Τους το έχουν επισημάνει από την κυβέρνηση, αλλά η συνέχιση της πανδημίας και, τώρα, η μείωση επαναγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ αποτελούν άλλοθι για μικρότερες χορηγήσεις. Θα τους τα πουν και από κοντά στη Θεσσαλονίκη.

Πλαστικά Θράκης – Πενταπλασίασε τα καθαρά κέρδη της

Βλέπαμε το ράλι της μετοχής των Πλαστικών Θράκης και αναρωτιόμασταν. Βγήκαν τα αποτελέσματα α' εξαμήνου και λύθηκαν οι απορίες. Ανοδο 384,1% στα καθαρά κέρδη εμφάνισαν τα Πλαστικά Θράκης το πρώτο εξάμηνο, καθώς τα κέρδη μετά φόρων από τις συνολικές δραστηριότητες του ομίλου εκτινάχθηκαν στα 48,5 εκατ. ευρώ από 10 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ο όμιλος εμφάνισε και άνοδο τζίρου 50,8%, καθώς ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 234,2 εκατ. ευρώ από 155,3 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2020. Τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν σε 72,84 εκατ. ευρώ από 26,78 εκατ. πέρυσι, καταγράφοντας άνοδο 171,9%. Η μετοχή όμως είχε κάνει ήδη ράλι και έτσι μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα διόρθωσε κατά 4,83%. Το χρηματιστήριο είναι προεξοφλητικός μηχανισμός. Αγοράζει στη φήμη και πουλά στην είδηση.

Aegean

Ανακοίνωσε αύξηση πληρότητας 70% το 2021 σε σχέση με το 2020, αλλά στην εταιρεία δεν είναι ευχαριστημένοι καθώς περίμεναν καλύτερα. Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γερογιάννης, «η επιμονή της πανδημίας όσο και οι περιορισμοί σε σημαντικές επιμέρους αγορές, όπως π.χ. η Ρωσία, το Ισραήλ και η Αγγλία, περιόρισαν τις πληρότητες».

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ