Νέα
  • ΓΔ: 905.04 -0.05%
  • Τζίρος: 50,09 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η «ξεχασμένη» ΕΧΑΕ και η αξιοσημείωτη σταθερότητα της Jumbo

Χρηματιστήριο Αθηνών
Πηγή: Eurokinissi

Κάθε μέρα όλο και κάποιος επενδυτικός οίκος δίνει τα εύσημα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μετά τη Morgan Stanley ήρθαν η UBS, η BNP Paribas και η Capital Economics που βλέπουν υψηλότερη του 7% ανάπτυξη μέσα στο 2021 και πάνω από 5% το 2022. Εύλογα λοιπόν έρχεται το ερώτημα: Αφού οι ισχυροί ξένοι οίκοι βλέπουν outperforming την ελληνική οικονομία, γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται καθηλωμένο στις 900 μονάδες;

H απάντηση είναι ότι σε περιόδους αυξημένης μεταβλητότητας και με το ενδεχόμενο κάποιας αυξημένης διόρθωσης να είναι προ των πυλών, ουδείς ξένος θα προχωρήσει σε τοποθετήσεις σε ένα μικρό και περιφερειακό χρηματιστήριο όπως το ελληνικό. Όταν εδραιωθεί η βεβαιότητα της απομάκρυνσης αυτής της διόρθωσης και η ελληνική οικονομία ενταχθεί σε επενδυτική βαθμίδα, τότε θα υπάρξουν οι εισροές νέων κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πάντως η κυβέρνηση έχει στενή επικοινωνία με τους ξένους οίκους και παίρνει μηνύματα για τις προθέσεις τους ως προς τα ελληνικά ομόλογα και τις ελληνικές μετοχές

Κινεζική οικονομία

Το μεγαλύτερο «βαρίδι» για τα διεθνή χρηματιστήρια είναι η πορεία της κινεζικής οικονομίας και κάποιων μεγάλων επιχειρήσεων που μοιάζουν κτισμένες πάνω σε σαθρά θεμέλια. Η ανησυχία για πιθανές καταρρεύσεις κινεζικών επιχειρήσεων είναι μεγάλη στις δυτικές κεφαλαιαγορές.

Aμερικανικές αγορές

Μετά το μουδιασμένο αρχικό ξεκίνημα των αμερικανικών δεικτών, οι μετοχές κλάδων ενέργειας έφεραν την άνοδο στους αμερικανικούς δείκτες. Γενικά, παρά τις όποιες ανησυχίες και τις φωνές για μεγάλη διόρθωση στις αμερικανικές αγορές (ο δείκτης S&P 500 έχει πολλαπλασιαστή κερδών άνω του 20), οι δείκτες είναι πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά τους.

Γενικός Δείκτης

Oι αναλυτές θεωρούν ότι η παρατεταμένη συσσώρευση στην περιοχή των 900-910 μονάδων θα συνεχιστεί για κάποιο διάστημα. Εάν υπάρξει διόρθωση, τότε ίσως δούμε τον Γενικό Δείκτη να έχει δύο στηρίξεις. Πρώτα στις 890 μονάδες και μετά προς τις 860 μονάδες. Οι 833 μονάδες του Ιουλίου 2021 είναι μάλλον ένα υπερβολικό σενάριο που ίσως έρθει μόνο από έκτακτα γεγονότα. Σε περίπτωση ανόδου, οι 920-930 μονάδες είναι περιοχή ισχυρής αντίστασης.

Τράπεζες – Μια διαφοροποιημένη εικόνα

Παρά το γεγονός ότι, γενικά, οι ελληνικές τράπεζες έχουν όλες τους παρεμφερείς στόχους και επιτεύγματα, υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε επιμέρους μικρότερα θέματα τα οποία γνωρίζουν οι ξένοι. Επίσης γνωρίζουν ποιες θα προχωρήσουν ταχύτερα στη μείωση (σε μονοψήφιο) των NPLs και ποιες θα βγάλουν κέρδη. Στη χθεσινή συνεδρίαση, η ΕΤΕ επιβεβαίωσε ότι η εικόνα της μετοχής της στο γ’ τρίμηνο είναι εξαιρετική.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – Εκτόξευση αποτελεσμάτων και διανομή μερίσματος

Η ανάκαμψη του ισχυρού ομίλου αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα α’ εξαμήνου. Βοηθά και η εκτόξευση τιμής του αλουμινίου και χαλκού στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων. Κατέγραψε δυναμική άνοδο του όγκου πωλήσεων κατά 16,5% και του κύκλου εργασιών κατά 34,6%. Η οργανική κερδοφορία (a-EBITDA) στα 85,2 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 25,5% έναντι του α’ εξαμήνου 2020. Αυτό όμως που προκαλεί ενδιαφέρον είναι η διανομή μερίσματος σε είδος και μετρητά συνολικού ύψους 94,6 εκατ. ευρώ (0,25 ευρώ ανά μετοχή).

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η ανάκαμψη των αγορών του κατασκευαστικού κλάδου, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μεταφορών, οι οποίοι είχαν υστερήσει κατά την προηγούμενη χρήση, επηρεάζοντας κυρίως τον κλάδο αλουμινίου. Η αισιοδοξία στις αγορές και η υψηλή ζήτηση, οδήγησαν σε ραγδαία άνοδο τις τιμές των μετάλλων στο LME, με τη μέση τιμή του χαλκού να διαμορφώνεται σε 7.544 ευρώ ανά τόνο (αύξηση 51,2% σε σχέση με το H1’20) και τη μέση τιμή του αλουμινίου να διαμορφώνεται σε 1.864 ευρώ ανά τόνο (αύξηση 28,8% σε σχέση με το Η1΄20). Ο συνδυασμός του ανοδικού όγκου πωλήσεων και των τιμών των μετάλλων διαμόρφωσε τον κύκλο εργασιών στα 1,343 δισ. ευρώ.

Attica Bank

Προχωρά στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η Attica Bank. Θα προκύψει από την αύξηση της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων κοινών ονομαστικών μετοχών από 0,30 ευρώ σε 18,00 με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού αριθμού των υφιστάμενων κοινών μετοχών της τράπεζας διά της συνένωσης 60 μετοχών σε μία (reverse split), και, προς το σκοπό επίτευξης ακεραίου αριθμού μετοχών, ταυτόχρονη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με κεφαλαιοποίηση μέρους υφιστάμενου ειδικού αποθεματικού. Η πορεία της μετοχής το τελευταίο διάστημα έδειχνε ότι θα πάμε σε μια σημαντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

ΕΧΑΕ

Η μετοχή του Χρηματιστηρίου είναι ξεχασμένη από πολλούς θεσμικούς. Εγχώριους και ξένους. Κάποιοι λένε ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται για τις κεφαλαιαγορές θα επηρεάσουν και τη Λεωφόρο Αθηνών. Πάντως ο market maker, δηλαδή η Eurobank Εquities, κάνει ό,τι μπορεί για να βελτιώσει την εμπορευσιμότητά της.

ΟΤΕ

Επιβεβαιώνει αυτό που ο Καγκελάριος αναφέρει σχεδόν καθημερινά. Μία μετοχή που κινείται «ένα βήμα μπροστά, ένα πίσω», αλλά η συνολική της πορεία τον τελευταίο μήνα είναι ανοδική. Παραμένει ορατός ο στόχος των 17 ευρώ. Αν βέβαια δεν αλλάξει το σκηνικό στις διεθνείς αγορές.

Jumbo

Τώρα αυτό πώς σας φαίνεται; H μετοχή της εταιρείας που ο πρόεδρός της πρώτος βγήκε και παραδέχθηκε ότι υπάρχει τεράστιο θέμα με τα logistics, έχει σταθεροποιηθεί εν μέσω μεταβλητότητας πάνω από τα 13,2 ευρώ.

Cairo Mezzanino

Εντύπωση προκάλεσαν χθες οι αγορές στο τιτλοποιημένο Cairo Mezzanino που διαπραγματεύεται στην ΕΝ.Α. Περίπου 2,5 εκατ. τεμάχια συναλλάχθηκαν.

Frigoglass

H αναδιάρθρωση της εταιρείας (στόχος η μείωση του δανεισμού) οδηγεί ολοένα και σε υψηλότερα επίπεδα τη μετοχή. Οι επαγγελματίες της αγοράς αναρωτιούνται πόσο θα κρατήσει το ράλι του penny stock, που πριν από 1,5 χρόνο είχε υποχωρήσει στα 0,03 ευρώ και τώρα βρίσκεται στα 0,21 ευρώ. Πάντως έχει βελτιώσει τις πωλήσεις της στο β’ τρίμηνο και η αύξηση πωλήσεων στο γ’ τρίμηνο θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ