Νέα
  • ΓΔ: 834.83 -0.17%
  • Τζίρος: 41,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΧΑ: Στις 912,8 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με αυξημένες συναλλαγές

Χρηματιστήριο Αθηνών
Πηγή: Eurokinissi

Κατάφερε – έστω και εν μέσω μεταβλητότητας- και πραγματοποίησε την υπέρβαση των 910 μονάδων ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Σε μία συνεδρίαση που οι ευρωπαικές αγορές κινήθηκαν καθοδικά και υποτονικά, λόγω των δηλώσεων De Guido για τον πληθωρισμό και οι αμερικανικοί δείκτες πιέστηκαν αρχικά από το τετραπλό κλείσιμο παραγώγων Σεπτεμβρίου, ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να κλείσει τελικά πάνω από  όριο αντίστασης των 910 μονάδων και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές και πολύ καλή εικόνα στα περισσότερα blue chips. Όμως η συνεδρίαση είχε πολλές μεταπτώσεις όχι τόσο σε επιπεδο Γενικού Δείκτη όσο σε επίπεδο μετοχών με πολλούς τίτλους να περνούν από θετική σε αρνητική μεταβολή και το ανάποδο στη λήξη της συνεδρίασης.

Έγινε η υπέρβαση των 910 μονάδων λόγω τραπεζών και ΟΤΕ

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 912,81 μονάδες με άνοδο 0,4%. Η κινητικότητα σε μετοχές και παράγωγα ήταν αυξημένη με αποτέλεσμα η αξία συναλλαγών να διαμορφωθεί στα 126,9 εκατ. Ευρώ. Στο ισοζύγιο κερδισμένων /χαμένων οι 52 μετοχές έκλεισαν με άνοδο και οι 63 ήταν πτωτικές.  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (Large Cap) είχε άνοδο 0,61% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) αυξήθηκε κατά 0,16%.  

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών προιόντων (3,34%), οι Τράπεζες (1,51%), η Τεχνολογία (0,86%), τα Ταξίδια-Αναψυχή (0,57%), οι Τηλεπικοινωνίες (0,52%). Στον αντίποδα, υποχώρησαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-2,62%), τα Βιομηχανικά Προιόντα (-0,82%).  

Το θετικό γύρισμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αρκετών blue chips όπως για παράδειγμα ο ΟΤΕ βοήθησαν στη τελική επικράτηση της ανόδου για τον Γενικό Δείκτη. Βέβαια υπήρχαν μετοχές που γύρισαν από θετικες σε αρνητικές όπως ο ΟΠΑΠ και ο Μυτιληναίος.

Σε ότι αφορά την συναλλακτική δραστηριότητα, μεγάλες συναλλαγές έκαναν οι μετοχές της Τράπεζες Πειραιώς, ο ΟΤΕ, η Alpha Bank , η Εurobank, η Jumbο και ο Μυτιληναίος που πραγματοποίησαν το 50% περίπου των συνολικών συναλλαγών.

Θετική η εβδομαδιαία μεταβολή παρά την μεταβλητότητα

Η εβδομαδιαία μεταβολή του Γεν. Δείκτη ήταν 1,3% που θεωρείται ικανοποιητικό σε μία συγκυρία αυξημένης μεταβλητότητας. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών την εβδομάδα που διανύσαμε ανήλθε στα 69,6 εκατ. Ευρώ.  

Την υψηλότερη εβδομαδιαία άνοδο είχαν οι κλάδοι των Προιοντων Οικιακής Χρήσης (εντάσσεται ο ΟΠΑΠ εκεί) με 5,94% και τα Ταξίδια-Αναψυχή (κυρίως Aegean) με 5,72%. Κατασκευές και τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ) κατέγραψαν εβδομαδιαία υποχώρηση.
 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ