Νέα
  • ΓΔ: 869.28 +1.09%
  • Τζίρος: 41,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η δυναμική πορεία της Cynergy και τα επίπεδα που «κοιτάζει» η ΕΤΕ

Πηγή: Eurokinissi

Προσέχουν αλλά δεν φοβούνται οι ξένοι επενδυτές στα μεγάλα χρηματιστήρια εξωτερικού. Το ερώτημα που πλανάται στους διαχειριστές κεφαλαίων είναι αυτό που ανέφερε και χθες ο Καγκελάριος. Μήπως μια απλή καθίζηση τιμών και όγκων για παρατεταμένο διάστημα είναι καλύτερη από μια βίαια διόρθωση μερικών συνεδριάσεων;

Προς το παρόν, οι δείκτες σε Αμερική και Ευρώπη κινούνται προς την κατεύθυνση της σταδιακής απομόχλευσης. Όλοι ξέρουν ότι μετοχές και δείκτες είναι σε υπερτιμημένα επίπεδα και προσπαθούν αφενός να πάρουν κάποιες υπεραξίες και αφετέρου να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκια χωρίς να μειώσουν τα ποσοστά τους σε μετοχές.

«Ένας είναι ο εχθρός, ο πληθωρισμός»

Θα μπορούσε να ακούγεται και ως σύνθημα των χρηματιστηρίων. Ο πληθωρισμός στις ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 2% που είχε θέσει ως στόχο παρέμβασης η ΕΚΤ. Πλέον μιλούν για 3% και άνω. Ας μην ξεχνάμε ότι και ο ισχυρός Καναδάς έχει πλέον πληθωρισμό 4,3% που ακούγεται ανησυχητικό. Για το ελληνικό χρηματιστήριο, είναι παρηγορητικό ότι ο πληθωρισμός Ιουλίου είναι κάτω από 2%, ενώ του Αυγούστου ίσως «τσιμπήσει» λίγο.

Γενικός Δείκτης – Υπερβολική γκρίνια;

Πολύ γκρίνια ακούγεται πανταχόθεν για το ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά εάν το δούμε σε επίπεδο αριθμών, μάλλον όσοι γκρινιάζουν έχουν άδικο. Κατ' αρχήν η εβδομαδιαία μεταβολή του Γενικού Δείκτη ήταν 1,3% που είναι αρκετά ικανοποιητικό και σε μετοχικό επίπεδο και πολύ παραπάνω εάν συγκριθεί με άλλα επενδυτικά προϊόντα. Η απόδοση του Γενικού Δείκτη από την αρχή του χρόνου διαμορφώνεται στο 12,83%, που και αυτό κατ' απόλυτο νούμερο είναι άκρως ικανοποιητική απόδοση. Τέλος, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών την εβδομάδα που τέλειωσε έφτασε στα 65 εκατ. ευρώ, που δεν είναι εξαιρετική αλλά ικανοποιητική. Ως προς τα υπόλοιπα, και ρευστότητα υπάρχει στο σύστημα και αποτελέσματα α' εξαμήνου βγαίνουν ανάλογα ή καλύτερα αυτών του 2019, τα τραπεζικά ομόλογα γίνονται ανάρπαστα και οι μακροοοικονομικοί δείκτες δείχνουν μεγάλη ανάπτυξη για το 2021 και το 2022.

Αναδιάρθρωση δεικτών FTSE Russell – Παράγωγα

Η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell σε συνδυασμό με τη λήξη παραγώγων Σεπτεμβρίου δημιούργησαν μεγάλους όγκους συναλλαγών σε πολλές δεικτοβαρείς μετοχές. Η συνολική αξία συναλλαγών στα 127 εκατ. ευρώ ήταν μία από τις μεγαλύτερες του τελευταίου τριμήνου.

Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE η μετοχή της Πειραιώς εισέρχεται στους δείκτες FTSE All World και στον FTSE Global Emerging Europe Mid Cap από τον Small Cap, οι μετοχές των Epsilon Net και Entersoft εισέρχονται στον FTSE Emerging Europe Micro Cap.

Στα παράγωγα είχαμε το «τριπλό κλείσιμο» που οδήγησε αρκετούς είτε να κλείσουν τις θέσεις τους είτε να ρολάρουν τα συμβόλαια στις επόμενες λήξεις.

Cenergy

Η μετοχή του FTSE Large Cap που καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα στο 2021 με 54,9%. Με πολλαπλασιαστή κερδών στο 10,71 μπορεί να θεωρηθεί και δίκαια αποτιμημένη. Πάντως την παρακολουθούν και ξένα χαρτοφυλάκια. H θυγατρική της, Σωληνουργεία Κορίνθου, είχε ανακοινώσει πρόσφατα μία μεγάλη παραγγελία σωλήνων για υποθαλάσσια σύνδεση στη Νορβηγία. Την Τετάρτη που μας έρχεται θα ανακοινώσει και τα αποτελέσματα α' εξαμήνου, που θα είναι από καλά έως πολύ καλά, όπως μας είπαν σιβυλλικά αναλυτές της αγοράς.

ΕΧΑΕ

Αναμένονται εξελίξεις στον όμιλο και μάλιστα όχι μόνο σε πρόσωπα αλλά και στο θεσμικό πλαίσιο. Περιμένετε λίγο μέχρι να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας της επενδυτικής βαθμίδας.

ΟΤΕ

Κάποιοι ξέρουν το χρηματιστηριακό παιχνίδι και ξέρουν πώς να απομακρύνουν τους σορτάκηδες. Την τελευταία εβδομάδα η μετοχή ακολουθεί συγκεκριμένη πορεία, που είναι πτωτική ενδοσυνεδριακά για να γυρίσει θετική στο τέλος της συνεδρίασης. Η μετοχή παραμένει σε τροχιά των 17 ευρώ. Αρκεί να μην αλλάξει το διεθνές σκηνικό επί τα χείρω.

Jumbo

Tα γράφαμε χθες για τα ρευστά διαθέσιμα της Jumbo που πυροδοτούν την άνοδο της μετοχής. Χθες έκανε άλλο ένα 3% και με αυξημένη αξία συναλλαγών. Βέβαια κάποια στιγμή θα έρθει και η διόρθωση, αλλά προς το παρόν η μετοχή είναι «πύραυλος». Το στοίχημα είναι να ξεπεράσει την επόμενη εβδομάδα τα 14 ευρώ ακόμη και εάν υπάρξουν διορθώσεις.

Alpha Bank

Ήταν η τελευταία τράπεζα που ανακοίνωσε εθελουσία έξοδο. Ίσως γιατί είχε και τους λιγότερους υπαλλήλους ανά κατάστημα. Σε λίγο ο τραπεζοϋπάλληλος θα είναι «σπάνιο είδος» εργαζομένου και όσοι μείνουν θα αποκτήσουν ευρύτερες αρμοδιότητες, καθώς και τεχνολογικές γνώσεις για καθοδήγηση στο e-banking των πελατών.

ΕΤΕ

Παραμένει, από χρηματιστηριακής πλευράς, ίσως η πλέον δυναμική τραπεζική μετοχή (μεταξύ των 4 συστημικών) το τελευταίο διάστημα. Ορατά τα επίπεδα των 2,8 ευρώ για τον Σεπτέμβριο και ίσως (αν δεν αλλάξει το κλίμα στις διεθνείς αγορές) προσέγγιση μέσα στο επόμενο δίμηνο των 3 ευρώ.

Εurobank Research

«Υψηλότερο σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα: Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει με έντονους ρυθμούς. Η επίδοσή της το 2ο τρίμηνο 2021 την ταξινομεί σε ένα σύνολο 9 κρατών μελών της ΕΕ-27 με πραγματικό ΑΕΠ υψηλότερο σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Σημαντικό ρόλο στην πορεία ανάκαμψης και στην ενίσχυση του οικονομικού κλίματος διαδραμάτισαν η εφεύρεση του εμβολίου και η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Παρά ταύτα, η καλύτερη του αναμενομένου επίδοση της ελληνικής οικονομίας, τόσο ως προς το μέγεθος της ύφεσης το 2020 όσο και ως προς το μέγεθος της ανάκαμψης το 1ο εξάμηνο 2021, συνοδεύτηκε από πολύ υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και αύξηση του δημοσίου χρέους. Η μετάβαση της οικονομίας από το 2023 στο μονοπάτι της δημοσιονομικής πειθαρχίας από το μονοπάτι της δημοσιονομικής χαλάρωσης, χωρίς μεγάλο κόστος για την ανάπτυξη, αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τους ασκούντες την οικονομική πολιτική», αναφέρει η έκθεση της Eurobank Research.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ