Νέα
  • ΓΔ: 905.04 -0.05%
  • Τζίρος: 50,09 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Στατικός ο Γενικός Δείκτης, αλλά ενδιαφέρον για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση

Οι μεγάλες ξένες αγορές σε Αμερική και Ευρώπη επιστρέφουν σε ανοδικό κανάλι μετά από τα νέα δεδομένα που έρχονται για την Evergrande στην Κίνα και δείχνουν ότι ο κίνδυνος πτώχευσης φαίνεται να εκτονώνεται.

Αντίθετα, η συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν εξαιρετικά υποτονική σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, αλλά με μεγάλη μεταβλητότητα σε ό,τι αφορά τις επιμέρους μετοχές σε υψηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση. Είναι μία απ' αυτές τις συνεδριάσεις που λατρεύουν οι κερδοσκόποι (traders) και απεχθάνονται οι συντηρητικοί επενδυτές.

Κίνηση μέσα σε 6 μονάδες και μηδενική μεταβολή για τον Γενικό Δείκτη

Παρά τα θετικά νέα από την Κίνα που απεικονίστηκαν και στους ευρωπαϊκούς δείκτες, παρά τις υμνητικές εκθέσεις των ξένων οίκων για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες, το ελληνικό χρηματιστήριο σε επίπεδο Γενικού Δείκτη ακολούθησε τη γνωστή διαδρομή 5-6 μονάδων.

Ξεκίνησε ανοδικά φτάνοντας στις 897 μονάδες με αγορές στα περισσότερα blue chips και μετά ακολούθησαν ρευστοποιήσεις, κυρίως σε τράπεζες, για να υποχωρήσει προς τις 892 μονάδες, όπου ήταν το χαμηλό ημέρας. Eπέστρεψε ανοδικά και τελικά έκλεισε με μηδενική μεταβολή.

Ωστόσο, η συνεδρίαση για όσους δεν κοιτάζουν τον Γενικό Δείκτη αλλά συγκεκριμένες μετοχές είχε... άγριο ενδιαφέρον. Πολλά blue chips περνούσαν μία και δύο φορές από θετικό πρόσημο σε αρνητικό και τούμπαλιν. Επίσης, αρκετές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπως η Epsilon Net που βρίσκεται σε ανοδικό κανάλι και τα Πλαστικά Θράκης, που επιστρέφουν, δείχνουν εξαιρετική δυναμική. Γενικότερα, η τάση που συστήνουν οι χρηματιστές για αυτή την περίοδο είναι «κοιτάξτε μετοχές και όχι δείκτες».

Ενδιαφέρον για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 894,3 μονάδες και η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 62,5 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 68 έκλεισαν ανοδικά και οι 48 πτωτικά (εδώ ουσιαστικά αποδεικνύεται ότι παρά τη μηδενική μεταβολή του Γ.Δ υπήρχε δυναμική στο σύστημα). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Large Cap υποχώρησε κατά (-0,15%), ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) αυξήθηκε κατά 1,04%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχε ο κλάδος της Τεχνολογίας (4,09%) λόγω Epsilon Net, οι Πρώτες Υλες (1,66%), οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (1,62%), ο κλάδος πετρελαίου (διυλιστήρια) με 0,86%. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών προϊόντων (-0,84%), οι κατασκευές-υλικά (-0,69%) και τα ταξίδια-αναψυχή (-0,59%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα ήταν ο ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, ΟΤΕ, Alpha Bank, ΕΤΕ και Eurobank.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ