Νέα
  • ΓΔ: 905.04 -0.05%
  • Τζίρος: 50,09 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Ετοιμες για άνοδο οι τράπεζες, «πληρώνουν» οι μικρομεσαίες

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Το περίφημο tapering (σταδιακή μείωση επαναγοράς ομολόγων) αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2022 και θα εκδηλωθεί με τη σταδιακή αύξηση επιτοκίων. Αυτοί ήταν οι πρώτοι «χρησμοί» που διέρρευσαν στα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Κριτήρια για τον χρόνο έναρξης του tapering θα είναι ο πληθωρισμός και η απασχόληση στις ΗΠΑ. Ήξεις αφήξεις, ως συνήθως, οι παράγοντες...

Evergrande

Ο Καγκελάριος χαίρεται που δικαιώνονται οι πληροφορίες του. Χθες αναφέραμε ότι οι αγορές είχαν ηρεμήσει γιατί θα βρισκόταν κάποια λύση ή (αν δεν βρισκόταν) η πτώχευση θα είχε μικρότερες επιπτώσεις. Τελικά ο όμιλος έκανε προτάσεις πληρωμών οι οποίες απ' ό,τι φαίνεται έγιναν δεκτές. Η «χειροβομβίδα» της Evergrande δεν θα σκάσει για την παγκόσμια οικονομία, απ' ό,τι φαίνεται.

Ξένες αγορές

Ακόμη μία φορά ανοδικά οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές αγορές εξαιτίας του συνδυασμού των δύο παραπάνω. Δηλαδή των εκτιμώμενων αποφάσεων της FED και της εκτόνωσης του προβλήματος της Evergrande. Πολύ καλές και οι ευρωπαϊκές συνεδριάσεις, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να απέχουν λίγο χαμηλότερα πάλι από τα ιστορικά υψηλά τους. Γενικά μπαίνουμε σε φάση τακτικών αλλά μικρών διορθώσεων -και όπως είχε γράψει και χθες ο Καγκελάριος, αυτό το προτιμούν οι αγορές. Ενδεικτικά ο Dow Jones είναι 3% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του και ο γερμανικός DAX μόλις 1,5% κάτω από τα ιστορικά υψηλά. Θυμάστε τις προτροπές των χρηματιστών, «μείνετε επενδεδυμένοι;».

Γενικός Δείκτης – Παρακολουθήστε μετοχές

Πολύ γκρίνια για τη φαινομενική αταραξία ακούγεται στον Τύπο, αλλά αυτοί που γκρινιάζουν μάλλον δεν γνωρίζουν από αγορές. Κάτω από τη μηδενική χθεσινή μεταβολή του Γενικού Δείκτη υπήρχε μία πολύ ζωντανή και ενίοτε νευρική συνεδρίαση, με πολλά blue chips να εναλλάσσονται μεταξύ ανόδου και πτώσης. Και βέβαια είχαμε και πολύ δυνατή συνεδρίαση για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, που τη βλέπουν όσοι πραγματικά γνωρίζουν και ενδιαφέρονται. Οι χρηματιστές το λένε ξεκάθαρα: «Παρακολουθήστε μετοχές και όχι δείκτες. Δεν λένε πάντα την αλήθεια». Για του λόγου το αληθές, χθες 68 μετοχές έκλεισαν ανοδικά και 48 πτωτικά. Κατά τα άλλα, ακινησία στον Γενικό Δείκτη...

Μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση

Βρείτε καλές εταιρείες και «παντρευτείτε» τις, σας λέει ο Καγκελάριος. Για να μην κάνουμε διαφήμιση, υπάρχουν πολλές καλές επιχειρήσεις που μπορούν να δώσουν μέχρι και τριψήφια κέρδη σε βάθος χρόνου. Τρία πράγματα θα πρέπει να προσέξετε αυτή την περίοδο: το ταμείο τους, τις πωλήσεις τους και τη διαχείριση της κρίσης. Α! Και την εμπορευσιμότητά τους. Είναι κρίμα να βγάλετε μεγάλες υπεραξίες και να μην μπορείτε να πουλήσετε τις μετοχές σας. Ο δείκτης Mid Cap ανέβηκε σήμερα 1,04%, με τον Γενικό Δείκτη στα ίδια επίπεδα.

Τράπεζες

Με τόσες θετικές εκθέσεις, οι τραπεζικές μετοχές δικαιούνται να επιστρέψουν σε υψηλότερα επίπεδα. Η Eurobank, για παράδειγμα, έφτασε κοντά στα 0,84 ευρώ και περιμένει το ανοδικό κύμα για την υπέρβαση προς τα 0,90 ευρώ. Η Alpha Bank έφτασε στα 1,13 ευρώ και μπορεί, εάν το διεθνές κλίμα είναι θετικό, να φτάσει μέχρι τα 1,20 ευρώ τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Η ΕΤΕ αποτελεί ίσως την τραπεζική μετοχή με το καλύτερο momentum αυτή την περίοδο. Σαφώς και διόρθωσε έντονα τη Δευτέρα, αλλά έτσι είναι οι μετοχές με υψηλή τυπική απόκλιση (standard deviation). Ανεβαίνουν έντονα και πέφτουν εξίσου έντονα. Ερωτηματικό η συμπεριφορά της Πειραιώς. Απρόβλεπτη και στην άνοδο και στην πτώση.

ΟΠΑΠ

Άλλαξε δύο φορές πρόσημο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και τελικά έκλεισε με οριακή υποχώρηση, που έγινε με εντολές πώλησης στο τέλος της συνεδρίασης. Φοβίζει έτσι τους βραχυπρόθεσμους παίκτες και ευνοεί τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Η χρηματιστηριακή «Ν. Χρυσοχοΐδης» με ανάλυσή της δίνει προοπτικές ανόδου 14% στη μετοχή με τιμή-στόχο τα 15,5 ευρώ. Αξιοσημείωτη η αναφορά στη μερισματική απόδοση άνω του 7,3%.

ΚΡΙ-ΚΡΙ

Ανακοίνωσε αποτελέσματα α' εξαμήνου σήμερα η γνωστή σε όλους γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ-ΚΡΙ. Σε ανύποπτη στιγμή ο Καγκελάριος σας είχε πει ότι οι πωλήσεις παγωτών και γιαουρτιού πάνε καλά. Όταν το παγωτό πήγε πολύ καλά, το γιαούρτι υποχώρησε λίγο.

Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 24,57 εκατ. ευρώ έναντι 22,76 εκατ. ευρώ το εξάμηνο 2020. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 14,65 εκατ. ευρώ έναντι 13,80 εκατ. ευρώ το εξάμηνο 2020. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 12,58 εκατ. έναντι 11,94 εκατ. το εξάμηνο 2020.

Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 10,05 εκατ. έναντι 9,09 εκατ. το εξάμηνο 2020.

Στην ελληνική αγορά παγωτού, οι πωλήσεις στο εξάμηνο 2021 ανήλθαν σε 14,15 εκατ. από 12,18 εκατ., αυξημένες κατά 16,2%. Σε αυτή την αύξηση συνετέλεσε, κυρίως, η άρση των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν ως επακόλουθο της πανδημίας σε συνδυασμό με την ενίσχυση των τουριστικών ροών από το εξωτερικό. Σημαντικό ρόλο έπαιξε, επίσης, η προσθήκη 800 νέων σημείων πώλησης μαζί με το λανσάρισμα νέων κωδικών παγωτού. H μάρκα ΚΡΙ-ΚΡΙ κατατάσσεται στη 2η θέση της ελληνικής αγοράς παγωτού, με μερίδιο σε όγκο 15,2% (στοιχεία NIELSEN, Ιούνιος 2021).

Δρομέας

Για τρίτη συνεχή πενταετία ο Δρομέας ανακηρύχθηκε αποκλειστικός προμηθευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από τον διεθνή διαγωνισμό «Προμήθειας επίπλων γραφείου σχεδιασμένων με βιώσιμο και κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο». Το ύψος των προμηθειών εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 22-25 εκατομμύρια ευρώ. Μία ακόμη εταιρεία μικρής κεφαλαιοποίησης με μεγάλη εξωστρέφεια.

Premia Properties

Η Premia Properties ανακοίνωσε την υπογραφή προσυμφώνου για την απόκτηση αυτοτελούς ακινήτου εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων (serviced apartments) το οποίο βρίσκεται στον Πειραιά (περιοχή Αγ. Διονυσίου). Το ακίνητο αποτελείται από 58 πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα, συνολικού εμβαδού 3.600 τ.μ. και είναι μισθωμένο σε επώνυμη διεθνή εταιρεία μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης η οποία λήγει το 2034. Η αξία της συναλλαγής θα ανέλθει σε 10,2 εκατομμύρια ευρώ. Η παραπάνω συναλλαγή αποτελεί την πρώτη από μια σειρά σκοπούμενων συναλλαγών στο πλαίσιο σχετικής στρατηγικής συμφωνίας-πλαισίου που συνυπέγραψαν σήμερα η Premia Properties και η Dimand S.A.

Με την ενεργοποίηση της ως άνω συμφωνίας αλλά και με την υλοποίηση του γενικότερου επενδυτικού της σχεδίου, η εταιρεία σκοπεύει μέχρι τέλους του 2026 να έχει στην ιδιοκτησία της ένα χαρτοφυλάκιο αντιστοίχων ακινήτων συνολικής δυναμικότητας της τάξεως των 1.000 διαμερισμάτων.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ