Νέα
  • ΓΔ: 894.37 +0.13%
  • Τζίρος: 53,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τριφασική βουτιά στη μετοχή της ΔΕΗ προκαλεί τρικυμία στις αγορές

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Η πτώση της μετοχής της ΔΕΗ κατά περίπου 14% σε διάστημα δύο συνεδριάσεων, αποτελεί κομβικό παράγοντα για την μεγάλη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς τις 860 μονάδες όπως δείχνει η σημερινή συνεδρίαση.

►ΔΕΗ: Τι κρύβει η κίνηση «σοκ» για ΑΜΚ 750 εκατ. ευρώ - Η συγκυρία και η «έμμεση» ιδιωτικοποίηση

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους €750 εκατ. με τον τρόπο που θα γίνει, προσομοιάζει σε πολλά σημεία με την αντίστοιχη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τραπεζικών μετοχών που είδαμε νωρίτερα εφέτος.  Η διαφορά είναι ότι η αύξηση της ΔΕΗ μάλλον αιφνιδίασε την χρηματιστηριακή αγορά και ότι συνέπεσε με την αντιστροφή τάσης των διεθνών αγορών λόγω της Κίνας και της Evergrande, αλλά και μία γενικότερης εκτίμησης περί βίαιας διόρθωσης. 

Όμως η μετοχή της ΔΕΗ χτύπησε το ελληνικό χρηματιστήριο και σε μία περίοδο που εκκολάπτονται σημαντικές εξελίξεις στην ενέργεια, αυξήσεις τιμολογίων και γενικότερες διεργασίες στον κλάδο της ενέργειας.

Η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά την έκτακτη Γενική Συνέλευση όπου θα καθοριστούν επακριβώς και οι όροι συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και οι τιμές στις οποίες θα γίνει η αύξηση.

►ΔΕΗ: Κάτω από το 51% το Δημόσιο μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Οι βασικές αντιδράσεις των επενδυτών

Σε ότι αφορά την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά οι βασικές αντιδράσεις των επενδυτών , θεσμικών και ιδιωτών είναι:

  1. Aυτοί που περιμένουν την Γεν. Συνέλευση και τους όρους της αύξησης. Πρόκειται κυρίως για Ταμεία που θέλουν μεν να συμμετάσχουν αλλά όχι με όλα τα δικαιώματα.
  2. Είναι αυτοί που δεν θέλουν να συμμετάσχουν και ρευστοποιούν κάποιες θέσεις στη μετοχή της ΔΕΗ για να αποφύγουν το dilution που θα προκαλέσει η αύξηση
  3. Είναι αυτοί που πουλούν τις θέσεις τους τώρα για να αποκτήσουν ρευστότητα και να τοποθετηθούν αργότερα στην αύξηση.

 Για τους χρηματιστηριακούς αναλυτές, η εκτίναξη της μετοχής της ΔΕΗ πάνω από τα επίπεδα των 10 ευρώ ήταν κάτι που δεν το περίμεναν και το απέδιδαν στα μεγέθη της εταιρείας.  Όμως φαίνεται ότι η διοίκηση της ΔΕΗ προετοίμαζε το έδαφος για την αύξηση και κάποιοι στο εξωτερικό το γνώριζαν (σύμβουλοι έκδοσης και συνεργάτες.  Από την στιγμή που θα υπάρξουν διαφορές στις εκτιμήσεις των αναλυτών, η μεταβλητότητα θα διαρκέσει μέχρι την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Στόχος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

Η  εταιρεία θα δανειστεί με χαμηλό επιτόκιο από τους ξένους και εγχώριους επενδυτες και θα αποκτήσει κεφάλαια που θα της επιτρέψουν να υλοποιήσει τις επενδύσεις της, διαφυλάσσοντας τον ισολογισμό της.

Ταυτόχρονα η όλη διαδικασία εξασφαλίζει ότι το μάνατζμεντ της εταιρείας θα παραμείνει ελληνικό κάτι που δεν ήταν καθόλου βέβαιο ότι θα ίσχυε σε περίπτωση πώλησης του 17%.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η διοίκηση, η όλη διαδικασία της αύξησης θα γίνει με ρυθμούς εξπρές και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβριο. Συντονιστές της ΑΜΚ προβλέπεται είναι η Citi και η Goldman Sachs.

Η απόφαση για την ΑΜΚ προβλέπεται να εγκριθεί από την έκτακτη ΓΣ των μετόχων της εταιρείας στις 19 Οκτωβρίου. Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία του book building ενώ θα ανακοινωθεί και η τιμολόγηση. Αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ