Νέα
  • ΓΔ: 898.96 +0.85%
  • Τζίρος: 49,02 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΧΑ: Στις 875,43 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 0,27% - Αντέδρασε ανοδικά η ΔΕΗ

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

H ελληνική αγορά ακολούθησε κατά πόδας τις ευρωπαικές αγορές, αφού όλοι γνώριζαν ότι οι γερμανικές πολιτικές εξελίξεις είναι καθοριστικές.

Ταυτόχρονα αντέδρασε ανοδικά καλύπτοντας μέρος απ' τις (υπερβολικές) απώλειες που είχαν τα blue chips τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Ωστόσο η ανοδική αυτή αντίδραση δεν είχε ιδιαίτερη ένταση καθώς ουσιαστικά διατήρησε τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 880 μονάδες.

Ανοδικά ο DAX και τα υπόλοιπα μεγάλα ευρωπαικά χρηματιστήρια

Το ξεκίνημα της εβδομάδας είχε τις ευρωπαικές αγορές να αποδέχονται τις γερμανικές πολιτικές εξελίξεις ως μία ευκαιρία αλλαγής του status quo και κυρίως ως μία ευκαιρία συνεργασίας με την ΕΚΤ πάνω στο θέμα της οικονομικής κρίσης και του πληθωρισμού. Οι μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ε.Ε και ο FTSE 100 στο Λονδίνο ξεκίνησαν έντονα ανοδικά αλλά σταδιακά έχασαν και αυτοί τον δυναμισμό τους. Μάλιστα ο δείκτης AEX στο Άμστερνταμ πέρασε σε αρνητικό έδαφος.

Οι τράπεζες έκαναν την διαφορά - Αντέδρασε ανοδικά η ΔΕΗ

Στα δικά μας τώρα, η χρηματιστηριακή αγορά με κυρίαρχες τις τραπεζικές μετοχές και λοιπές 'δυνάμεις' της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεκίνησε αρκετά δυναμικά με τον Γενικό Δείκτη προς τις 878 μονάδες, αλλά σταδιακά κάποιες μετοχές πέρασαν σε αρνητικό έδαφος με εμφάνιση πωλητών. Η μετοχή της ΔΕΗ ανέκαμψε και αυτή, ως αναμενόταν, και έτσι ο Γενικός Δείκτης κράτησε μεν το θετικό πρόσημο μεταβολής, αλλά περιόρισε την αρχική του δυναμική.

Τελικά έκλεισε στις 875,43 μονάδες με άνοδο 0,27%. Η αξία συναλλαγών ήταν αρκετά χαμηλή, στα 51 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι περισσότερες ήταν αρνητικές. Οι 49 έκλεισαν με άνοδο και οι 54 ήταν πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) έκλεισε με άνοδο 0,29% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης με υποχώρηση (-0,65%).

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Πετρελαίου-Αερίου (1,44%) λόγω Motor Oil και ΕΛΠΕ , Τραπεζών (1,39%) με ανοδικές Alpha , Πειραιώς , Eurobank, και τηλεπικοινωνιών (1,21%) λόγω ΟΤΕ. Πτωτικά έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των Ταξιδιών-Αναψυχής (-1,57%), Πρώτων Υλών (-1,26%), Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (-1,17%), Κατασκευών (-1,14%) με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να υποχωρεί, αλλά να κινείται έντονα ανοδικά ο Ελλάκτωρ. Στις μετοχές με τις μεγαλύτερες συναλλαγές βρέθηκαν η ΔΕΗ, η Alpha Bank, ο ΟΤΕ, ο Μυτιληναίος, η Πειραιώς, η ΕΤΕ, η Eurobank και ο ΟΠΑΠ που πραγματοποίησαν το 80% των συναλλαγών.

Στις επόμενες συνεδριάσεις θα περιμένουμε να δούμε εάν η ΔΕΗ θα συσσωρεύσει πάνω από τα 8-8,10 ευρώ αντιδρώντας από την προηγούμενη πτώση, εάν οι τράπεζες θα συνεχίσουν ανοδικά μετά και το road show της Bank of America και εάν τα υπόλοιπα blue chips βοήθησουν στην επιστροφή στις 890 μονάδες Γενικού δείκτη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ