Νέα
  • ΓΔ: 888.57 +1.15%
  • Τζίρος: 7,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η «ελεγχόμενη άνοδος» του ΟΠΑΠ και η ευχάριστη έκπληξη της CNL Capital

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Ξένες αγορές: Σεπτέμβρης με «βροχές» πωλήσεων στα χρηματιστήρια

Ο Σεπτέμβριος δεν ήταν τελικά καλός μήνας για τις κεφαλαιαγορές. Παραδοσιακά, ο μήνας αυτός ξεκινά με ελπίδες για το 3ο τετράμηνο και είθισται να κινείται ανοδικά. Όμως ο Σεπτέμβριος 2021 έφερε στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα των οικονομιών. Ενεργειακή κρίση, κρίση μεταφορών (logistics), πιθανότητες tapering, πληθωριστικές πιέσεις και φόβους για μη διατηρήσιμη ανάπτυξη. Έτσι, για τις χρηματιστηριακές αγορές που είχαν ήδη καταγράψει σημαντική άνοδο το προηγούμενο διάστημα, όπως ήταν οι αμερικανικές, οι ευρωπαϊκές και κάποιες ασιατικές, τα προβλήματα αυτά αναδείχθηκαν και αποτέλεσαν αφορμή για να «ξεφουσκώσουν» τα χρηματιστήρια από τα υπερτιμημένα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν.

Αμερικανικές αγορές

Ξεκίνησαν με μεικτές τάσεις οι χθεσινές συνεδριάσεις και κατέληξαν με ξεκάθαρη πτώση. Οι φόβοι ότι η επιδιωκόμενη ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί, το εκτινασσόμενο κόστος, τα προβλήματα με τα logistics, το δημόσιο χρέος που απειλεί την κεντρική κυβέρνηση με «λουκέτο» και πολλά προβλήματα ήσσονος σημασίας (οριακά μικρότερη κατανάλωση τον Σεπτέμβριο έναντι του Αυγούστου) δημιουργούν πιέσεις και στα αμερικανικά χρηματιστήρια. Κάποιοι επενδυτικοί οίκοι είχαν προβλέψει πτώση στον Dow Jones ίση με 3.000-3.500 μονάδες (δηλαδή να βρεθεί περίπου στις 29.000-30.000 μονάδες). Προς το παρόν, ακόμη και με διορθώσεις κρατά τις 34.000 μονάδες και πραγματοποιεί μια ήρεμη διορθωτική κίνηση.

Γενικός Δείκτης: Απώλειες 6,28% τον Σεπτέμβριο

Απώλεσε σχεδόν το 50% της ανόδου από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης τον Σεπτέμβριο, καθώς κατέγραψε υποχώρηση κατά 6,28% και πλέον η άνοδος του Γ.Δ. από την αρχή του χρόνου είναι μόλις 6,97%. Δυσάρεστη εξέλιξη, αλλά μη χάνετε το κουράγιο σας. Δεν αγοράζετε ETFs Γενικού Δείκτη αλλά μετοχές. Ακόμη και μεγάλη πτώση του Δείκτη, εάν έχει ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών μπορείτε να έχετε κέρδη. Πάντως οι περισσότεροι χρηματιστές συμβουλεύουν τους πελάτες τους εάν οι μετοχές τους έχουν απόδοση άνω του 20% είτε να παίρνουν τα κέρδη τους πουλώντας όλες τις μετοχές είτε να παίρνουν μόνο τις υπεραξίες (δηλαδή τα πραγματοποιηθέντα κέρδη). Καθόλου άσχημη συμβουλή. Έτσι, και αυξάνετε τη ρευστότητά σας και έχετε ευκαιρία για επανατοποθέτηση σε χαμηλότερα επίπεδα εάν συνεχιστεί η πτώση.

Κομβικός παράγοντας οι ξένοι επενδυτές

Οι ξένοι επενδυτές στα τέλη Σεπτεμβρίου φαίνεται ότι κατέχουν περίπου το 65% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Αν θεωρήσουμε ότι οι Έλληνες βασικοί μέτοχοι κατέχουν περίπου το υπόλοιπο 25% της κεφαλαιοποίησης στο ΧΑ, απομένει ένα πολύ μικρό ποσοστό της τάξης του 10% περίπου μικρομετόχων μειοψηφίας που δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει αυτό το ποσοστό των μικρομετόχων φτιάχνοντας επιτροπές με στελέχη της αγοράς, πανεπιστημιακούς και χρηματιστές που θα προτείνουν λύσεις, αλλά μάλλον αυτό δεν αρκεί. Υπάρχει άλλωστε και ένα σχέδιο νόμου για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς που βρίσκεται σε διαβούλευση από τον Οκτώβριο του 2020. Χρονίσαμε, παιδιά...

ΟΤΕ

Η μετοχή της ημέρας λόγω της ανακοίνωσης και της πώλησης του μεριδίου του στη Ρουμανία (Telecom Romania) αλλά και της διανομής έκτακτου μερίσματος. Η πώληση αναμενόταν από χθες και φάνηκε στην προχθεσινή πορεία της μετοχής. Χθες απλώς η μετοχή ισορρόπησε. Πάντως, είναι θετικό ότι έχει φτάσει στα 16,22 ευρώ, όταν πριν δύο μήνες βρισκόταν κάτω και από τα 15 ευρώ.

ΟΠΑΠ

Καλή η τακτική του ΟΠΑΠ, που μετά την παρατεταμένη συσσώρευση βρίσκεται τώρα σε ελεγχόμενη άνοδο. Τι σημαίνει ελεγχόμενη άνοδος; Ανεβαίνει και διορθώνει μεταξύ των ανοδικών συνεδριάσεων. Έτσι και κάποιοι παίρνουν τα κέρδη τους και κάποιοι προλαβαίνουν το «τρένο της ανόδου». Σε μερικές ημέρες θα έχουμε και τη διαδικασία πληρωμής του προμερίσματος. Μην το ξεχνάμε αυτό.

Πλαστικά Θράκης

Θυμάστε το σχόλιο του Καγκελάριου πριν από μερικές ημέρες, όταν η μετοχή διόρθωνε έντονα; Όπως βίαια υποχωρούσε, εξίσου βίαια ανέβηκε χθες. Μην το φοβάστε το «χαρτί». Έχει προδιαγραφές και προοπτικές.

Alpha Bank

Η μετοχή έχει υποχωρήσει κάτω από το 1,10 ευρώ και κάποιοι την περιμένουν χαμηλότερα για να αγοράσουν. Η μετοχή έχει εξάρτηση από ξένους οίκους που κατέχουν μεγάλα ποσοστά. Μόνο εάν κάποιοι εξ αυτών αποφασίσουν να ρευστοποιήσουν θέσεις τους, η μετοχή θα φτάσει στο 1 ευρώ ή χαμηλότερα.

Motor Oil

H τιμή του πετρελαίου (brent) βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης προς τα 78 δολάρια/βαρέλι. Δεν γνωρίζουμε πόσο επηρεάζει την αξία των μετοχών των διυλιστηρίων, καθώς τα περιθώρια διύλισης είναι μια πολύ σύνθετη περίπτωση υπολογισμού. Η εταιρεία έχει περίπου 70-80 εκατ. ευρώ αδιάθετα κεφάλαια από το ομολογιακό δάνειο.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Είναι η χρονιά της φέτος. Στο α' εξάμηνο 2021, αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών του ομίλου στα 439,4 εκατ. ευρώ. Καταγράφηκε αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας (προσαρμοσμένο EBITDA) στα 136,3 εκατ. ευρώ. Παρουσιάζει σημαντική ενίσχυση του ανεκτέλεστου κατασκευαστικού αντικειμένου στα 4,5 δισ. ευρώ. Ξεπερνά τα 6,5 δισ. ευρώ η συνολική αξία των επενδύσεων που προωθεί ή στις οποίες συμμετέχει ο όμιλος.

Coca Cola HBC

Καθαρά πτωτική η εικόνα της μετοχής χθες και χωρίς βίαια σκαμπανεβάσματα. Η μετοχή προσεγγίζει καθοδικά τα 28 ευρώ και πλέον θα δούμε εάν ο νέος μήνας θα ξεκινήσει με μια προσπάθεια ανάκαμψης (βασίζεται και στα θετικά αποτελέσματα του γ' τριμήνου, απ' ό,τι μαθαίνουμε) ή θα πάει χαμηλότερα.

CNL Capital

Μια ευχάριστη έκπληξη η μετοχή, που βρίσκεται στα υψηλά έτους. Η CNL CAPITAL Ε.Κ.Ε.Σ.-Δ.Ο.Ε.Ε. ενημέρωσε ότι με την από 30/09/21 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, αποφάσισε τη διανομή καθαρού προμερίσματος χρήσης 2021, με βάση τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις της περιόδου 01/01/2021 - 30/06/2021. Το καθαρό προμέρισμα ανέρχεται σε 0,15 ευρώ ανά μετοχή, εξαιρουμένων των ιδίων μετοχών που κατέχει η εταιρεία, δεν υπόκειται σε παρακράτηση φόρου και καταβάλλεται στους μετόχους με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ