Νέα
  • ΓΔ: 863.41 +0.42%
  • Τζίρος: 63,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η «απογείωση» της Jumbo και η δελεαστική ρευστότητα του Πλαισίου

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Μπορεί χθες το ελληνικό χρηματιστήριο (αναφερόμαστε στον Γενικό Δείκτη) να αυτονομήθηκε απέναντι στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς έκλεισε ανοδικά ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές πτωτικά, αλλά η γενικότερη εξάρτηση από τα ξένα funds είναι μεγάλη, αφού πλέον κατέχουν το 65% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Αν δεν ανάψει «πράσινο φως» επενδύσεων από τις ξένες αγορές, η οποιαδήποτε άνοδος στον Γενικό Δείκτη θα είναι συγκυριακή.

Αμερικανικές αγορές

Το «ασανσέρ του τρόμου» θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι αμερικανικές αγορές κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις. Ξεκινούν ανοδικά και κλείνουν με αυξημένες απώλειες. Σήμερα ξεκίνησαν έντονα πτωτικά και βρέθηκαν να καταγράφουν μεγάλη άνοδο. Ενδεικτικά ο Dow Jones από τα χαμηλά των 33.780 μονάδων βρέθηκε στα υψηλά των 34.400 μονάδων μία ώρα πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, με κέρδη άνω του 1,6%. Αιτία, το χαπάκι της Merck που θα αντιμετωπίζει τον Covid-19 σε όσους ήδη νοσούν και θα αποτρέπει σοβαρή νόσηση και διασωληνώσεις. Ανοδικά επίσης κινήθηκε ο S&P 500.

Ευρωπαϊκές αγορές

Δεν πρόλαβαν τη βραδινή αναστροφή των αμερικανικών δεικτών οι ευρωπαϊκές αγορές, αλλιώς θα είχαμε και εδώ την αναστροφή. Περιμένουμε τη Δευτέρα να δούμε την πορεία τους. Πάντως, για πολλούς επενδυτές οι διορθώσεις των ευρωπαϊκών αγορών αποτελούν ευκαιρία επανατοποθέτησης σε μετοχές τις οποίες δεν πρόλαβαν στα χαμηλά. Φαρμακοβιομηχανίες, εταιρείες τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας αποτελούν επενδύσεις αιχμής αυτή την περίοδο.

Bank Of America

Επιμένει πτωτικά η μεγάλη επενδυτική τράπεζα. Χωρίς να γνωρίζουμε τα κίνητρα, θεωρούμε ότι έχει ανοίξει μεγάλες short θέσεις και επί των δεικτών και επί μετοχών. Όχι για κάλυψη κινδύνου αλλά για κερδοσκοπία. Όπως εκτιμά η Bank of America, το diesel και το brent ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 120 και τα 100 δολάρια το βαρέλι, αντίστοιχα, εάν ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα κρύος, τα αποθέματα παραμείνουν χαμηλά και τα αεροπορικά ταξίδια ανακάμψουν. Aυτή η ανατίμηση θα φέρει αντίστοιχη κρίση με αυτήν του 2008, όταν το πετρέλαιο είχε εκτοξευτεί.

Motor Oil

Οι ενεργειακές εξελίξεις και η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου (WTI και brent) μοιραία έχει φέρει στο προσκήνιο και τις μετοχές των διυλιστηρίων. Είναι οι πρώτες που κοιτούν οι χρηματιστές στην έναρξη των συνεδριάσεων. Γι' αυτό και έχει αυξηθεί η μεταβλητότητά της. Μια μετοχή που κάποτε ήταν αρκετά «ήσυχη».

Alpha Bank

Επέστρεψε δυναμικά πάνω από τα 1,10 ευρώ η μετοχή. Δείχνει ότι έχει πραγματοποιήσει ισχυρή στήριξη σ' αυτά τα επίπεδα μέσα στο καλοκαιρινό τρίμηνο. Στα επίπεδα μεταξύ 1,05-1,10 διαμορφώνεται ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών.

Jumbo

Ακάθεκτη η μετοχή της Jumbo έφτασε στα 14,28 ευρώ. Μετά από το διάστημα της ταλαιπωρίας, της μεταβλητότητας και των μεγάλων ανησυχιών για τα logistics, η μετοχή από τις 14 Σεπτεμβρίου έχει απογειωθεί, με άνοδο πάνω από 10%.

ΕΧΑΕ

Πολλά γράφονται για τις εξελίξεις στην ΕΧΑΕ. Και εδώ πάλι τα πράγματα δεν είναι όπως γράφονται σε πολλές ιστοσελίδες. Δεν είναι προσωπική η κόντρα. Υπάρχει ένα παιχνίδι κυριαρχίας που παίζεται από τους τραπεζίτες, που θέλουν να έχουν απόλυτη δικαιοδοσία στο ελληνικό χρηματιστήριο με την αιτιολογία ότι είναι βασικοί μέτοχοι στην ΕΧΑΕ. Βέβαια, οι μεγάλοι αλλά και οι μικροί και ανεξάρτητοι χρηματιστές αντιδρούν, καθώς βλέπουν ότι ως βασικοί επαγγελματίες της χρηματιστηριακής αγοράς μπαίνουν σταδιακά στο περιθώριο. Αυτή είναι η βασική ιδέα μιας διαμάχης που κρατάει χρόνια.

Κουίζ για παλιούς και προχωρημένους

Ποιος παλιός χρηματιστής (50άρης πια και «παίκτης» της πλατφόρμας από το σπίτι) έβαζε σε ροκ μπαρ στην πλατεία Κολωνακίου ένα Σάββατο μεσημέρι να παίζουν αναρχο-πανκ (Deus ex Machina) και τα αφιέρωνε (βρίζοντας) στους τραπεζίτες; Ο ίδιος που στις αρχές του 2000 πήγαινε και στο Decadance στα Εξάρχεια το βράδυ και το πρωί ασχολούνταν με μετοχές και παράγωγα.

ΟΛΠ

Υπογράφηκε σύμβαση ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ για την επέκταση του Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων στον Προβλήτα Ηρακλέους, στον εμπορικό λιμένα του Κερατσινίου. Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, ο υφιστάμενος προβλήτας θα επεκταθεί κατά 35 στρέμματα και οι νέες του διαστάσεις θα διαμορφωθούν σε 1.100 μ. μήκος κρηπιδωμάτων με λειτουργικό βάθος 12,50 μ. και συνολική επιφάνεια 110.000,00 τ.μ.

Επίσης, το έργο περιλαμβάνει τη βελτίωση και αναβάθμιση των υπαρχουσών λιμενικών και Η/Μ εγκαταστάσεων. Η επένδυση αυτή αναμένεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του Σταθμού Αυτοκινήτων του Λιμένος, καθώς θα δημιουργήσει 5.400 νέες θέσεις αυτοκινήτων. Παράλληλα, ο Οργανισμός προχωράει στην τελική φάση ανάθεσης για τις υποχρεωτικές επενδύσεις ΥΕ04 και ΥΕ07, συνολικού ύψους 12,5 εκατ. ευρώ.

Πλαίσιο

Ενισχυμένο βγαίνει το Πλαίσιο από την κρίση. Κέρδισε και μερίδιο αγοράς, αύξησε ρευστότητα και ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τα logistics του. Η ρευστότητα που έχει είναι ιδιαίτερα δελεαστική για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Αν η εταιρεία βγάλει και υψηλά κέρδη στη χρήση 2021, θα μοιράσει μέρισμα και μάλιστα ενισχυμένο. Μόλις υποχώρησε λίγο η μετοχή κάποιοι έσπευσαν να αγοράσουν και επέστρεψε πάνω από τα 4 ευρώ.

ΟΠΑΠ

Συνεχίζει να πραγματοποιεί μεγάλους όγκους συναλλαγών (χθες είχε τζίρο 9 εκατ. ευρώ), αλλά ενώ στήριξε με σημαντική άνοδο ολόκληρη τη χρηματιστηριακή αγορά στην αρχή της συνεδρίασης, σταδιακά μείωσε την ανοδική του κίνηση.

ΔΕΗ

Η μετοχή επέστρεψε, εν μέσω ευρύτερης χρηματιστηριακής νευρικότητας, πάλι στα επίπεδα των 8,5 ευρώ. Να δείτε ότι θα βγουν πολλά λεφτά από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πάντως πολλοί εγχώριοι επενδυτές ποντάρουν στο ότι με την ενεργειακή κρίση η ΔΕΗ θα ανακτήσει μερίδια αγοράς.

Fitch

Σιβυλλική η έκθεση της Fitch ή αλλιώς «μια στο καρφί και μια στο πέταλο». Επαινεί την υψηλή ανάπτυξη αλλά βάζει και τις υποσημειώσεις της. Η επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο είναι προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο του 2022. Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην επιστροφή του λόγου χρέους/ΑΕΠ σε σταθερό πτωτικό μονοπάτι και συνεχιζόμενη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού στις τράπεζες μπορεί να οδηγήσει σε θετική αξιολόγηση. Αδυναμία μείωσης του λόγου χρέους/ΑΕΠ βραχυπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε αρνητική δράση, επισημαίνει. Εμείς με τη σειρά μας καταλαβαίνουμε ότι οι οίκοι αξιολόγησης βάζουν την ένταξη σε επενδυτική βαθμίδα μέσα στο α' τρίμηνο 2022. Βέβαια οι αισιόδοξοι τη βλέπουν στο τέλος του 2021. Θα δείξει...

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ