Νέα
  • ΓΔ: 914.98 +0.51%
  • Τζίρος: 25,40 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η εξαιρετική συμπεριφορά της ΕΤΕ και το comeback της ΔΕΗ

Πηγή: Eurokinissi

Η κατάσταση στις ξένες αγορές είναι τόσο θολή που ποτέ άλλοτε δεν θυμάμαι τόσο αντικρουόμενες εκθέσεις ξένων οίκων. Η Bank of America είναι έντονα απαισιόδοξη βλέποντας σημαντική διόρθωση 10% στις μεγάλες αγορές στο επόμενο διάστημα και προτείνει στους πελάτες της να μην αγοράζουν στην πτώση.

Αντίθετα, η JPMorgan βλέπει διόρθωση μεν, αλλά ποντάρει σε κυκλικές μετοχές και μετοχές αξίας (value stocks), προτείνοντας στους πελάτες της να αγοράζουν όταν πέφτουν οι μετοχές, επιλέγοντας μετοχές με ισχυρή κερδοφορία.

Η JPMorgan παραμένει overweight σε μετοχές της Ευρωζώνης και Ιαπωνία, ουδέτερη σε μετοχές ΗΠΑ και Βρετανίας και underweight για Ελβετία και Χονγκ Κονγκ.

Ευρωπαϊκές μετοχές – Με τα μάτια στο Eurogroup

Ένα από τα εξαιρετικά σημαντικά Eurogroup που θα καθορίσουν τη μετα-covid 19 εποχή για τις οικονομίες της ΕΕ. Επισήμως το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων και οικονομιών και στην πράσινη ανάπτυξη. Ανεπίσημα θα γίνει κουβέντα και για το χρέος που αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα -και όχι μόνο για την Ελλάδα. Επίσης θα καθοριστεί και η επίσημη στάση των θεσμικών οργάνων (Ευρωκοινοβουλίου, Επιτροπής) απέναντι στις προτάσεις της ΕΚΤ. Αυτό, βέβαια, όταν σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία.

Προϋπολογισμός αισιοδοξίας και ελπίδας

Σημάδια αισιοδοξίας είχε η παρουσίαση του προϋπολογισμού. Ο ρυθμός ανάπτυξης για το έτος 2021 αναθεωρείται σημαντικά προς τα άνω, από 3,6% που προβλεπόταν στο ΜΠΔΣ 2022-2025, σε 6,1%. Αυτό σηματοδοτεί ότι, σε σχέση με την ύφεση ύψους 8,2% που παρατηρήθηκε το 2020, η οικονομία έχει ήδη καλύψει άνω των 2/3 του απολεσθέντος εγχώριου προϊόντος, εντός μάλιστα ενός έτους, που κατά το πρώτο εξάμηνο υπήρχαν ακόμη σε ισχύ σημαντικά περιοριστικά μέτρα στην άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Γενικός Δείκτης - Ποιος νοιάζεται; Μετοχές κοιτάμε

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η χθεσινή συνεδρίαση ήταν αδύναμη, κρίνοντας από την οριακή μεταβολή του Γενικού Δείκτη και τις χαμηλές συναλλαγές. Ο Καγκελάριος πιστεύει ότι είμαστε σε περίοδο επιλογής μετοχών και όχι δεικτών. Η χθεσινή συνεδρίαση είχε μεγάλο ενδιαφέρον και ουδόλως ήταν στατική. Και ο δείκτης άλλαξε 4 φορές πρόσημο και οι δεικτοβαρείς μετοχές (blue chips) είχαν έντονη συναλλακτική δραστηριότητα και μεταβολές. Το βραχυπρόθεσμο μέλλον δείχνει ότι θα ξαναδοκιμαστούν οι στηρίξεις των 855 μονάδων, αργά ή γρήγορα, και από εκεί θα καθοριστεί εάν θα οδηγηθούμε σε υψηλότερα επίπεδα (προς τις 890 μονάδες) ή σε χαμηλότερα αν σπάσουν οι στηρίξεις.

ΕΤΕ

Το ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές συνεχίζεται γιατί είναι το μεγάλο στοίχημα κερδοφορίας του 2021-2022. Η διαφορά είναι ότι στην κίνησή τους ηγείται εναλλακτικά και μία διαφορετική. Πρώτα ξεκίνησε η Eurobank, μετά η Πειραιώς, μετά η Alpha Bank και τελευταία η ΕΤΕ. Η μετοχή της «Εθνικάρας» έχει εξαιρετική συμπεριφορά και αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον. Κυοφορείται ενδιαφέρον για τα αποτελέσματά της (9μηνο πλέον), τη διανομή μερίσματος και κάποιες ειδήσεις από το εξωτερικό.

Eurobank

Αισιόδοξος ήταν ο Prem Watsa για τη Eurobank στην πρόσφατη εκδήλωση που παρέθεσε ο κ. Σαρρηγεωργίου. Πώς να μην είναι αφού βλέπει ότι το ROI (Return on Investment) της τράπεζας από το β' τρίμηνο έχει εκτοξευτεί. Θα εισπράξει και ικανοποιητικό μέρισμα από τη Eurobank η Fairfax το 2022. Μιας και αναφέραμε το μέρισμα, είναι πολύ νωρίς, αλλά στην αγορά ακούγονται ήδη νούμερα-στοιχήματα για τη μερισματική απόδοση. Οι περισσότεροι αναφέρουν το 2,4%-2,5%, αλλά όπως είπαμε είναι πολύ νωρίς. Αυτό από το α' τρίμηνο 2022 θα το σκεφτούμε.

ΔΕΗ

Μετά τη συγκυριακή πτώση που επέφερε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η μετοχή επέστρεψε σε ανοδική κίνηση. Πριν από δύο εβδομάδες ήταν πέριξ των 8,02 ευρώ και πλέον είναι στα 8,65 ευρώ. Μία άνοδος περίπου 7,2% δεν είναι και άσχημη στις εποχές που βιώνουμε.

Ελλάκτωρ

Αξιοσημείωτη σταθερότητα έχει δείξει μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η μετοχή. Από εκεί που πολλοί περίμεναν βύθιση λόγω dilution, η μετοχή εκτοξεύθηκε προς τα 1,5 ευρώ και πλέον συσσωρεύει εδώ και έναν μήνα πάνω από τα 1,3 ευρώ. Όπως σας είχαμε πει, η επίτευξη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ήταν πολύ σπουδαία εξέλιξη για τον όμιλο.

Titan International

Η ευχάριστη έκπληξη της χθεσινή συνεδρίασης. Και σημαντική άνοδος (1,53%) στα 14,6 ευρώ και αυξημένες συναλλαγές σε σχέση με τις συνηθισμένες της. Η γεωγραφική της διασπορά, η ισχυρή της παρουσία στις ΗΠΑ αποτελούν τα μεγάλα της ατού για τους θεσμικούς επενδυτές. Πάντως βλέποντας τις συναλλαγές που πραγματοποίησε κατά την τελευταία ώρα της χθεσινής συνεδρίασης, μάλλον για ιδιώτες πρόκειται.

Cenergy Holdings

Η Cenergy Holdings SA, σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και με αφορμή δημοσίευμα του ηλεκτρονικού Τύπου, ενημερώνει ότι διερευνά συνεχώς πιθανές συνεργασίες με στόχο την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων και της τεχνογνωσίας της στον κλάδο των υποβρυχίων καλωδίων, καθώς και την επένδυση σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες με απώτερο στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του εταιρικού της συμφέροντος.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ørsted, τον παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, για τη δημιουργία εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών («inter array») στην Πολιτεία Maryland των ΗΠΑ.

Intralot

Μιας και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ρωτά για όλες τις «ζωηρές» μετοχές, ας μας ενημερώσουν και για την Intralot, η οποία έχει κάνει ένα τρελό ράλι το τελευταίο τρίμηνο. Γνωρίζαμε ότι υπήρχε το financial enginering (το λέμε στα αγγλικά γιατί αποδίδει την ουσία) στην εταιρεία, αλλά δεν νομίζουμε ότι αρκεί αυτό για να δικαιολογήσει την εκτίναξή της. Χθες έκανε συναλλαγές 390.000 μετοχών. Δεν τις λες και λίγες...

Attica Bank

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της εταιρείας «Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία» για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στη ρυθμιζόμενη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών των 16.541.878 παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών (warrants) και των νέων μετοχών που θα προκύψουν από την μετατροπή των τίτλων της εταιρείας.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ