Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Ο μνηστήρας της SingularLogic, το τραπεζικό trend και ο αθόρυβος Μυτιληναίος

Πηγή: Eurokinissi

Η επίτευξη εμπορικής συμφωνίας (που κυοφορούνταν 7 χρόνια) μεταξύ Ε.Ε – Κίνας ήταν μία από τις σημαντικότερες ειδήσεις όχι  μόνο της ημέρας αλλά και του 2020. Αν θυμάστε, μέχρι τον Φεβρουάριο 2020 κυριαρχούσε στην ειδησεογραφία ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας που βέβαια ξεχάστηκε λόγω πανδημίας. Τώρα, ήρθε η σειρά της Ε.Ε να κάνει μία σημαντική κίνηση προσέγγισης της Κίνας που θα έχει ιδιαίτερα οικονομικά και γεωπολιτικά αποτελέσματα στο μέλλον.

Βρετανία

Όχι, δεν θα μιλήσουμε για το Brexit. Ο νέος εφιάλτης είναι το «τρίτο κύμα» του κορονοϊού που απειλεί τη Βρετανία και κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει τον Μπόρις Τζόνσον στην επιβολή νέου lockdown και μάλιστα ιδιαίτερα σκληρού, όπως αναφέρει το Bloomberg.com. Τα αδιέξοδα που δημιουργούνται είναι πολλά και πλέον οι αναλυτές είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις προβλέψεις τους για το 2021.

Ευρωπαϊκές Αγορές

Σταθεροποιητικά ή με μικρές υποχωρήσεις κινήθηκαν οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες. Ουσιαστικά για τους περισσότερους το 2020 έχει τελειώσει και ετοιμάζονται για το 2021 που προβλέπεται ότι θα είναι εξίσου ενδιαφέρον επενδυτικά. «Θεού θέλοντος και covid 19 επιτρέποντος»... Πάντως το τμήμα Ανάλυσης της Morgan Stanley, εκτιμά ότι έχουμε πλέον μεταβεί σε ένα περιβάλλον πρώιμου κύκλου, το οποίο συνεπάγεται ισχυρή αύξηση των κερδών. Αυτή μάλιστα η εξέλιξη δεν έχει ακόμη τιμολογηθεί στις αγορές, παρά το πρόσφατο ράλι.

Η οικονομία των ΗΠΑ

Το γεγονός ότι υπουργός οικονομικών (Treasury) θα είναι η κα Yellen που έχει διατελέσει και επικεφαλής της FED αποτελεί μία δικλείδα ασφαλείας για την αμερικανική οικονομία, πιστεύουν στην Wall Street. Θα μπορεί να καταλάβει καλύτερη τις -όποιες- αρρυθμίες στο αμερικάνικο οικονομικό σύστημα και να επιβάλει τις δικές της απόψεις. Χρηματιστηριακά οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones βρίσκονται κοντά στα ιστορικά υψηλά που είχαν επιτύχει προ ολίγων ημερών. Στάση, μέχρι νεωτέρας.  Ο Nasdaq κινείται με τους ρυθμούς της τεχνολογίας , οι οποίοι δεν γίνονται εύκολα κατανοητοί. Για πολλούς οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις των leaders της τεχνολογίας έχουν προεξοφλήσει πολλά για την επόμενη 10ετία.

Nexum

Ποιος θυμάται τη βρετανική Nexum που για κάποιες εβδομάδες ήταν ο προτιμητέος επενδυτής για την απόκτηση της SingularLogic; Η τελευταία καταλήγει, τελικά, στις Epsilon Net και Space Hellas.

Όμως γύρω από την Nexum είχε αναπτυχθεί ολόκληρη μυθολογία με αναφορές σε ισραηλινούς κολοσσούς και Ελληνοαμερικανούς. Στο τέλος αποδείχθηκε πως κάτι άλλο συνέβη. Οι εκπρόσωποι της Nexum για κάποιο διάστημα, οι κ.κ. Παναγιώτης Γεωργολιός και Κώστας Βονάτσος, έχουν εδώ και καιρό πωλήσει τις μετοχές τους.

Οποιος προσπαθήσει να βγάλει άκρη για το ποιος ήταν τελικά ο επενδυτής πίσω από την Nexum που ήθελε να αγοράσει την SingularLogic δεν θα βγάλει άκρη. Εκτός από τον κ. Πέτρο Κων/νο Μάρκο Νομικό που εμφανίζεται κάτοχος 40 μετοχών, οι υπόλοιπες από τις 2000 μετοχές ανήκουν σε υπεράκτιες εταιρείες.

Έτσι, μεγαλύτερος μέτοχος με 1840 μετοχές είναι η Madmax Inc, η DRM Nexum Holdco κατέχει 100 μετοχές και η κυπριακή υπεράκτια εταιρεία DV Ship Finance 
Solutions Ltd. τις υπόλοιπες 20.

Γιατί το ψάχνουμε αφού η υπόθεση πώλησης της SingularLogic εμφανίζεται τελειωμένη; Γιατί έχει ενδιαφέρον να μάθουμε ποιος βρέθηκε πολύ κοντά στην απόκτηση της εταιρείας που διαχειρίζεται το σύστημα των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα.

Ελληνικό χρηματιστήριο - FTSE Mid Cap

Το περιμέναμε από το πρωί, ότι η συνεδρίαση θα είχε μετακύληση του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Έτσι συμβαίνει συνήθως όταν περιορίζεται το ενδιαφέρον για τα blue chips. Οι διαχειριστές κεφαλαίων βλέπουν μετοχές που έχουν υποαποδώσει από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις και τις «τιμούν».

Τράπεζες

Η κυβέρνηση πιέζει τις διοικήσεις των Τραπεζών να εφαρμόσουν και τον Πτωχευτικό νόμο που ψήφισε τον προηγούμενο μήνα η κυβέρνηση αλλά να ανοίξουν νέες γραμμές χρηματοδότησης για την «νεοφυή» επιχειρηματικότητα. Από την πλευρά των τραπεζών, εκτιμούν ότι θα χρειαστεί ένα τρίμηνο τουλάχιστον για να απορροφήσουν τους 'κραδασμούς' της κρίσης, να διαχειριστούν τα νέα NPE's και να προχωρήσουν σε νέες χρηματοδοτήσεις. Άλλωστε είναι και η ΕΚΤ που πιέζει τις τράπεζες στην Ε.Ε να χρηματοδοτούν με αντάλλαγμα κεφαλαιακή κάλυψη.

Τράπεζα Πειραιώς

Εγκρίθηκε και τυπικά η απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας της Τράπεζας Πειραιώς και η εισφορά του σε νέα τραπεζική εταιρεία, με μετατροπή της εισηγμένης σε εταιρεία Συμμετοχών. Η Πειραιώς Holdings θα έχει όλα τα τιτλοποιημένα στοιχεία του ενεργητικού ενώ οι τραπεζικές εργασίες θα πάνε σε άλλο σχήμα, στη «Νέα Πειραιώς». Το μετοχικό κεφάλαιο της «νέας» Τράπεζας Πειραιώς ανέρχεται σε 5,4 δισ. ευρώ και θα διαιρείται σε 5.400.000.000 κοινές, ονομαστικές, μετά δικαιώματος ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ έκαστη.

ΕΤΕ

Περιμέναμε – έτσι μας έλεγαν τουλάχιστον- ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα ολοκληρωθεί μέσα στο β' 15μερο του Δεκεμβρίου. Μάλλον πήρε μερικές μέρες παράταση. Εκτός και εάν υπάρξει ανατροπή στα συμφωνημένα, πράγμα που φαίνεται δύσκολο. Μαθαίνουμε μάλιστα ότι έχουν πάρει στο CVC και την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα της 'κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης' στον κλάδο υγείας.

Alpha Bank

Ακολουθώντας και αυτή το τραπεζικό trend, περνάει όλες τις θυγατρικές του εξωτερικού σε ένα σχήμα. Χρηματιστηριακά, η μετοχή παρακολουθείται- όπως έχουμε γράψει πολλάκις- από ξένα funds. Σήμερα (30/12) είχαμε μία μικροδιόρθωση για αποκόμιση κερδών. Τεχνικά , περιμένουμε -εάν όλα πάνε καλά- υπέρβαση της τιμής του 1 ευρώ σε κάποια ανοδική κίνηση του Ιανουαρίου. Αν υπάρξει βέβαια January Effect.

Mυτιληναίος

Αθόρυβα έφτασε η μετοχή στα 11,7 ευρώ. Από περίπου 7,3 ευρώ που ήταν τον Ιούνιο 2020. Περίπου 55% η άνοδος της και με προοπτικές υπέρβασης των 12 ευρώ  όπως την βλέπουν οι περισσότεροι εγχώριοι επενδυτές. Πάντα υπό την αίρεση της πτώσης της πανδημίας. 

Alpha Trust

Το Διοικητικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την 30η 12 2020, αποφάσισε τη διανομή μερίσματος στους δικαιούχους μετόχους από κέρδη προηγουμένων χρήσεων συνολικού ποσού ευρώ 477.527,68 το οποίο αντιστοιχεί σε 0,16 ευρώ ανά μετοχή. Άνοδο στη μετοχή της Alpha Trust ΑΕΔΑΚ (είναι εισηγμένη στην EN.A) είχαμε σήμερα.

ΓΕΚΕ

Με ανακοίνωση της η ΓΕΚΕ απαντά στα ερωτήματα της Ε.Κ και του Χ.Α σχετικά με δημοσιεύματα στον Τύπο περί πώλησης του ξενοδοχείου «President» έναντι ποσού 110 εκατ. ευρώ, ιδιοκτησίας της Εταιρείας, και εξόδου της Εταιρείας από το Χ.Α., διαψεύδοντας ουσιαστικά το ενδεχόμενο της πώλησης.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.  Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ