Νέα
  • ΓΔ: 871.34 +1.42%
  • Τζίρος: 65,29 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΧΑ: Υποχώρηση για τον Γενικό Δείκτη στις 876,37 μονάδες

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο / Πηγή: Eurokinissi

Η εκτίναξη των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου θα αποτελέσουν το μεγάλο 'αγκάθι' στις οικονομίες τον χειμώνα 2021.

Μετά την πανδημία που απασχόλησε τις οικονομίες το 2020 και φαίνεται ότι οδεύουμε προς την τελική φάση της, η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους απειλεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε Ευρώπη- κατά κύριο λόγο- και σε Αμερική. Tαυτόχρονα έχουμε μεγάλη άνοδο στις αποδόσεις των ομολογων και αυτό ανατροφοδοτεί και τις πιέσεις στις χρηματιστηριακές αγορές.

Αυξημένη και απρόβλεπτη μεταβλητότητα από μέρα σε μέρα στις ευρωπαικές αγορές

Αυτό προεξοφλούν και οι ευρωπαικοί χρηματιστηριακοί δείκτες που μετά την άνοδο της Τρίτης βρίσκονται πάλι σε πτωτική πορεία σε ένα απρόβλεπτο 'χρηματιστηριακό roller coaster' που ουδείς γνωρίζει πως θα καταλήξει μέχρι τις αρχές του 2022. Προς το παρόν, κατά την σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαικές αγορές κινούνται έντονα καθοδικά ενώ ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο ο Γ. Δ κατέγραψε ήπια υποχώρηση χωρίς ιδιαίτερη μεταβλητότητα αυτή τη φορά.

Οι πιέσεις προς τις δεικτοβαρείς μετοχές κρίνονται αναμενόμενες υπό αυτή την συγκυρία και όλες οι θετικές προοπτικές που έχουν δημιουργηθεί (ανάπτυξη ΑΕΠ, εταιρική κερδοφορία, επιχειρηματική εξωστρέφεια) για το ελληνικό κράτος και τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά εύθραυστες στο σκηνικό μίας νέας ενεργειακής κρίσης.

Η άνοδος ΟΤΕ, ΔΕΗ και Motor Oil μετρίασαν τις πιέσεις στον Γεν. Δείκτη

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 876,37 μονάδες με υποχώρηση (-0,65%). Η αξία συναλλαγών ήταν αυξημένη σε σχέση με τις τελευταίες συνεδριάσεις στα 65,3 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 45 έκλεισαν ανοδικά και οι 69 πτωτικά.

Διαφοροποιημένη κίνηση είχαμε στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις τραπεζικές μετοχές να κινούνται καθοδικά στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης. H ανοδική κίνηση της μετοχής του ΟΤΕ βοήθησε να μετριαστούν οι πιέσεις στον Γενικό Δείκτη.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap κατέγραψε υποχώρηση (-0,69%) και ο δείκτης Μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,4%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι των Tεχνολογίας (-2,47%), Τραπεζών (-1,41%), Πρώτων Υλών (-1,35%), Βιομηχανικών Προιόντων (-1,24%) και την μεγαλύτερη άνοδο οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (1,11%) λόγω ΟΤΕ και Πετρελαιοειδών (0,36%) λόγω Motor Oil. Οι μετοχές με τον μεγαλύτερη τζίρο ήταν ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, ο Μυτιληναίος, η Alpha Bank και η ΔΕΗ.

Οι μελλοντικές εξελίξεις για το ελληνικό χρηματιστήριο, εξαρτώνται από τις ευρωπαικές ενεργειακές εξελίξεις. Οι προοπτικές με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι θετικές αλλά στην περίπτωση που οι εξελίξεις με το ενεργειακό κόστος είναι δυσάρεστες, οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία θα είναι απρόβλεπτες. Μία ανάγνωση στο σημερινό δελτίου τύπου της Jumbo περιγράφει τους μεγάλους κινδύνους σε ενέργεια, βιομηχανία και logistics. Σε επίπεδο Γεν. Δείκτη, η πρώτη ισχυρή βραχυπρόθεσμη στήριξη είναι στις 855-860 μονάδες ενώ η αντίσταση είναι στις 890 μονάδες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ