Νέα
  • ΓΔ: 858.93 -4.66%
  • Τζίρος: 117,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

«Eκτίναξη» των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών λόγω μείωσης τιμών πετρελαίου και αποδόσεων ομολόγων

H εκτόνωση των ενεργειακών πιέσεων από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με την υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών αποδόσεων, δημιούργησαν ένα μίνι ράλι (relief rally) στα ευρωπαικά χρηματιστήρια (ανάμεσά τους και στο ελληνικό) και στις αμερικανικές αγορές που ξεκίνησαν με μεγάλη άνοδο των δεικτών τους.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης έπιασε τις 890 μονάδες και πλέον εάν συνεχιστεί η ανοδική κίνηση είναι πιθανή η επιστροφή προς τις 900 μονάδες. Ωστόσο, η μεταβλητότητα στις αγορές παραμενει ιδιαίτερα υψηλή και ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει επιστροφή προς χαμηλότερα επίπεδα. Πάντως οι σημερινές χρηματιστηριακές αγορές των διεθνών αγορών δείχνουν ότι μάλλον απομακρύνεται προς το παρόν και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα μία πολύ βίαια διόρθωση. Η μέχρι τούδε εικόνα δείχνει μία σταδιακή 'αποθέρμανση' του χρηματιστηριακού συστήματος με εναλλαγές θέσεων σε κλάδους και μετοχές.

Στις 890 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με αντίδραση από την  υψηλή κεφαλαιοποίηση

Για το ελληνικό χρηματιστήριο, η σημερινή συνεδρίαση επανέφερε τον Γενικό Δείκτη στις παρυφές των 890 μονάδων με έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης κυρίως αλλά και από συγκεκριμένες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 889,09 μονάδες με άνοδο 1,45% και αξία συναλλαγών στα 77 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 87 έκλεισαν ανοδικά και οι 29 πτωτικά. Το καλύτερο θετικό ισοζύγιο μετοχών που είδαμε το τελευταίο δίμηνο.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 1,44%, ο δείκτης μεσαία κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap)  είχε άνοδο 0,93%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Πρώτων υλών (3,29%), Πετρελαίου-Αερίου (2,64%), Βιομηχανικών Προιόντων (2,32%), Τεχνολογίας (2,23%).  Οριακή υποχώρηση είχαν μόνο οι Τηλεπικοινωνίες. Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η Eurobank, η Alpha Bank , η ΕΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Πειραιώς και ο ΟΤΕ.

Συνεισφέρουν στην άνοδο  οι διεθνείς εκτιμήσεις για την ελληνική ανάπτυξη

Οι διεθνείς εκθέσεις που αναθεωρούν επί τα βελτίω την ελληνική ανάπτυξη για το 2021 αλλά και για την επόμενη διετία  αυξάνονται σε καθημερινή βάση. H τελευταία έκθεση της HSBC  (έρχεται μετά από JP Morgan, Βank of America, Citi κά) ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης για το 2021 πάνω από το 7%  συντηρώντας θετικές προοπτικές για την αγορά. Οι κίνδυνοι βεβαίως υπάρχουν και η μεταβλητότητα είναι μεγάλη.

Όμως το θετικό σενάριο αυτή την περίοδο “πουλάει” περισσότερο απ' το αρνητικό όπως δείχνουν και οι ξένες αγορές. Οι πληθωριστικές πιέσεις θεωρούνται συγκυριακές όπως και η άνοδος του ενεργειακού κόστους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ