Νέα
  • ΓΔ: 877.24 +1.09%
  • Τζίρος: 59,55 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η «υποτιμημένη» ΕΛΠΕ και οι προσδοκίες για Alpha Bank και Coca Cola HBC

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Τα στοιχεία για την απασχόληση δεν ικανοποίησαν τις αμερικανικές αγορές, αλλά δεν τις τρόμαξαν κιόλας. Ο Dow Jones συσσωρεύει πέριξ των 34.800 μονάδων, ο S&P 500 πέριξ των 4.350-4.400 μονάδων και τίποτε δεν δείχνει ότι θα έχουμε «χρηματιστηριακό Αρμαγεδδώνα» μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Ωστόσο οι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι ο πληθωρισμός θα γίνει οξύτερο πρόβλημα μέσα στον χειμώνα και περιμένουν αρκετά ταρακουνήματα.

Η επόμενη εβδομάδα θα έχει την ανακοίνωση αποτελεσμάτων γ' τριμήνου για τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες και οργανισμούς. Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου ανακοινώνουν οι JP Morgan και Wells Fargo, την Πέμπτη 14/10 ακολουθούν οι Bank of America, Citigroup και Morgan Stanley και την Παρασκευή 15/10 η Goldman Sachs.

Eυρωπαϊκές αγορές

Μεικτές τάσεις και νευρικές συνεδριάσεις για τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η τελική εικόνα αρνητική, αλλά με ήπιες απώλειες. Θα μπορούσαμε να τη θεωρήσουμε μία ημέρα που οι αγορές συσσώρευσαν χωρίς όμως ένταση. Η γενικότερη εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι ότι η ΕΚΤ ελέγχει την κατάσταση τόσο στο θέμα του πληθωρισμού όσο και στο θέμα της διαχείρισης του ενεργειακού κόστους. Αν η κατάσταση ξεφύγει, οι αγορές που θα επηρεαστούν πρώτες θα είναι των βιομηχανικών κρατών, δηλαδή Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία και Αυστρία. Προς το παρόν οι χρηματιστηριακοί δείκτες των μεγάλων χρηματιστηριακών αγορών βρίσκονται σε απόσταση περίπου 4% κάτω από τα ιστορικά υψηλά τους. Ε, δεν το λες και διόρθωση αυτό.

Γενικός Δείκτης

Μπορεί κάποιοι να γκρινιάζουν για τον Γενικό Δείκτη (κανονικά πρέπει να παρακολουθούν μετοχές και όχι δείκτες), αλλά η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν καλή. Η εβδομαδιαία άνοδος ήταν 2,47%, που ανέβασε την ετήσια άνοδο στο 10,34%. Το αξιοσημείωτο της εβδομάδας που μας πέρασε ήταν ότι είχαμε σημαντικές εισροές κεφαλαίων στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού της τάξης των 48,6 εκατ. ευρώ, τα οποία ανέβασαν τις συνολικές εισροές κεφαλαίων από την αρχή του χρόνου στα μετοχικά α/κ εσωτερικού στα 90,1 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο κλάδων, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο είχαν τα Πετρελαιοειδή (7,84%), οι Πρώτες Ύλες (4,11%) και οι... Τράπεζες (3,35%).

Εταιρικά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης

Τα εταιρικά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης παρουσίασαν στο γ' τρίμηνο ήπια άνοδο (απόδοση σε ευρώ στο 0,3%). Η απόδοση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλή και δεν μπορεί να καλύψει τον αυξημένο πληθωρισμό, αναφέρει το Navigator της Alpha Bank. Γι' αυτό οι επενδυτές στρέφονται προς τα εταιρικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων ή προς τις μετοχές που μπορεί να τους δώσουν καλύτερες αποδόσεις.

Γενικός Δείκτης 2

Θέμα χρόνου είναι η επαναπροσέγγιση των 900 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, πιστεύουν αρκετοί επαγγελματίες. Ωστόσο μια προσέγγιση των 900 μονάδων θα πρέπει να γίνει με αυξημένες συναλλαγές, που προς το παρόν δεν τις βλέπουμε. Πάντως οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές ήταν στα επίπεδα των 60 εκατ. ευρώ, που δεν είναι και ιδιαίτερα χαμηλές.

Τράπεζες

Αν και ο κλαδικός δείκτης έκλεισε με εβδομαδιαία μεταβολή της τάξης του 3,35% που θεωρείται ικανοποιητική, εκτιμούμε ότι ο κλάδος θα ενισχυθεί από την πορεία του γ' τριμήνου και θα δώσει ακόμη μία ανοδική κίνηση στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Τώρα εάν θα είναι ο Οκτώβριος, ο Νοέμβριος ή ο Δεκέμβριος, θα εξαρτηθεί από εξωτερικούς παράγοντες.

ΕΤΕ

Για μία ακόμη συνεδρίαση η μετοχή της ΕΤΕ παρέμεινε ισχυρή (άνοδος 1,94%) και πάνω με από 7,5 εκατ. ευρώ συναλλαγές. Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα γ' τριμήνου θα κρύβουν θετικές εκπλήξεις.

Alpha Bank

Έδωσε πολλές ελπίδες σε όσους ήταν αγορασμένοι στα επίπεδα του 1-1,10 ευρώ, αλλά τελικά τις διέψευσε (προσωρινά). Υπομονή συστήνουν οι ειδικοί, και οι αποδόσεις θα έρθουν είτε μέχρι τα Χριστούγεννα είτε αρχές 2022, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα χρήσης 2021. Η μετοχή υποχώρησε κάπως βίαια σήμερα προς το τέλος της συνεδρίασης.

Μυτιληναίος

Έπιασε τα επίπεδα των 15 ευρώ η μετοχή, κλείνοντας έτσι το «χάσμα» που δημιούργησε η πρόσφατη διόρθωση. Γενικά οι προσδοκίες για το 2022 είναι μεγάλες τόσο στους εγχώριους όσο και στους ξένους επενδυτές. Οι συνθήκες στις αγορές δεν ξέρουμε πώς θα είναι...

Η αγορά φαίνεται να αγνοεί τελείως τις θετικές συνέπειες από το ράλι στην τιμή του αλουμινίου, που έφτασε πολύ πάνω από τα 3.000 δολάρια ο τόνος, σχολιάζει η Eurobank Equities σε ανάλυση για τη μετοχή, στην οποία δίνει τιμή-στόχο τα 22 ευρώ και σύσταση αγοράς. Επισημαίνει ότι τα αποθέματα του μετάλλου μειώθηκαν πάνω από 30% από τον Μάρτιο και αυτό πυροδότησε την άνοδο της τιμής. Εκτιμά δε ότι αυτή η εικόνα θα συνεχιστεί και θα έχει ως συνέπεια αυξημένα EBITDA για την εταιρεία.

ΕΛΠΕ – Motor Oil : Οι πρωταγωνιστές των πετρελαϊκών

Σας το είχαμε πει και προχθές ότι η μετοχή των ΕΛΠΕ είναι το alter ego της Motor Oil. Όταν διορθώνει η MOH, κάποια κεφάλαια στρέφονται στα ΕΛΠΕ. Χθες όμως ανέβηκαν και οι δύο. Η μετοχή θεωρείται αρκετά υποτιμημένη, αφού έχει αυξηθεί κατά 9,6% από την αρχή του χρόνου, ενώ η Motor Oil κατά 22% περίπου.

ΟΛΠ

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η χρηματιστηριακή μεταβίβαση του ποσοστού 16% των μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ στην COSCO SHIPPING (Hong Kong) Co., Limited από το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής ήρθε σε συνέχεια της τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της OΛΠ ΑΕ και της κύρωσής της από τη Βουλή. Αντίστοιχα, το ΤΑΙΠΕΔ και η COSCO SHIPPING (Hong Kong) Co., Limited υπέγραψαν την τροποποιημένη Συμφωνία Αγοραπωλησίας Μετοχών (ΣΑΜ) και την Συμφωνία Μετόχων (ΣΜ).

Η COSCO SHIPPING (Hong Kong) Co., Limited κατέβαλε στο ΤΑΙΠΕΔ το τίμημα των 88 εκατ. ευρώ για το 16% των μετοχών της OΛΠ ΑΕ, πλέον δεδουλευμένων τόκων 11,87 εκατ. ευρώ, καθώς και εγγυητική επιστολή ύψους 29 εκατ. Ευρώ.

Coca Cola HBC

Ήπια άνοδος χθες για τη μετοχή της Coca Cola HBC, που βρέθηκε πάλι προς τα 29 ευρώ. Η μετοχή διόρθωσε και μάλιστα κάτω από αντίξοες διεθνείς συνθήκες τον προηγούμενο μήνα. Οι ειδικοί τη βλέπουν ότι μπορεί να κινηθεί στο επόμενο κύμα ανόδου προς τα 30 ευρώ, πάλι ενισχυόμενη από τα αποτελέσματα γ' τριμήνου που μαθαίνουμε ότι είναι καλά.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ