Νέα
  • ΓΔ: 878.34 -0.10%
  • Τζίρος: 46,93 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Ζητούμενο η διατήρηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 890 μονάδες

Πηγή: Eurokinissi

Με ήπιες υποχωρήσεις στους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες (DAX, CAC, MIB) και μεικτές τάσεις ξεκίνησαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Οι χρηματιστηριακές αγορές εστιάζουν ιδιαίτερα στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων θεωρώντας την μικρή ανοδική κίνηση ως προμήνυμα νέου κύματος πληθωριστικών πιέσεων και εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί για αρκετό διάστημα ακόμη.

Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η προηγούμενη εβδομάδα είχε δύο πρόσωπα. Την αναρίχηση του Γενικού Δείκτη και την υπέρβαση των 890 μονάδων (έκλεισε στις 892,6 μονάδες με άνοδο 2,47%) και την έντονη συναλλακτική δραστηριότητα στα blue chips. Η μεταβλητότητα στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν ιδιαίτερα αυξημένη καθώς υπήρχαν πολλές ενδοσυνεδριακές μεταβολές. Το ζητούμενο πλέον είναι να εκμεταλλευτεί η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ένα μελλοντικό ανοδικό κύμα και να βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα (900 μονάδων) τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και οι αποτιμήσεις των επιμέρους δεικτοβαρών τίτλων.

Η άνοδος των επιτοκίων εκτιμάται ότι δημιουργεί ευκαιρίες υπεραξιών για τις τράπεζες. Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές φιλοδοξούν να κλείσουν το 2021 με οργανική κερδοφορία αφού έχουν τα μεγαλύτερα επιτοκιακά περιθώρια στην Ε.Ε (περίπου 3,5% μεσοσταθμικά) αλλά καταγράφουν και κέρδη από υπεραξίες ομολόγων και μετοχών. Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι έχουν και τα μεγαλύτερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL's) τα οποία όλες φιλοδοξούν να τα μειώσουν σε μονοψήφια είτε μέσα στο 2021 είτε στις αρχές του 2022.

Χρηματιστηριακά, η εβδομάδα αυτή αναμένεται να έχει μεταβλητότητα για τις τραπεζικές μετοχές. Θα δείξει εάν συνεχιστεί η δυνατή πορεία της ΕΤΕ, η σταθερότητα της Alpha Bank, εάν θα καταφέρει να κάνει την υπέρβαση των 0,86 ευρώ η μετοχή της Eurobank και εάν η μετοχή της Πειραιώς αποκτήσεις το δικό της ανοδικό momentum.

Σε ότι αφορά τα μη χρηματοοικονομικά blue chips, το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στις μετοχές ενέργειας δηλαδή ΔΕΗ, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Mυτιληναίος, Τερνα Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στις μετοχές υποδομών Titan International, ΟΛΠ , EΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ , στο λιανικό εμπόριο με Jumbo, Πλαίσιο και σε επιμέρους μετοχές που δείχνουν δυναμική όπως τα Πλαστικά Θράκης, η Ιντραλοτ.

Η αγορά έχει προεξοφλήσει πολλές θετικές εξελίξεις, αλλά είναι παγιδευμένη από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις ξένες αγορές και ιδιαίτερα από τους φόβους για την διατήρηση ενός πληθωριστικού κλίματος. Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες και χωρίς τις εισροές ξένων κεφαλαίων, η άνοδος δεικτών και αποτιμήσεων θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ