Νέα
  • ΓΔ: 906.57 +0.49%
  • Τζίρος: 47,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Πτωτική εκκίνηση, στις 880 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intimenews

πληθωριστικές πιέσεις ανά τον κόσμο οξύνονται και κτυπούν άμεσα τις κεφαλαιαγορές. Χθες το βράδυ (ξημερώματα ώρα Ελλάδας) «θύματα» ήταν οι ασιατικές αγορές και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές παίρνουν την σκυτάλη της υποχώρησης. Γενικότερα όσο το διεθνές περιβάλλον είναι ασταθές και πτωτικό (λόγω πληθωριστικών και ενεργειακών πιέσεων) τόσο οι προοπτικές έντονης διόρθωσης αυξάνονται. Ωστόσο αυτό που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα είναι ότι οδεύουμε αντί για μία βίαια βραχυπρόθεσμη διόρθωση σε μία παρατεταμένη ήπια υποχώρηση που μπορεί να έχει διαφορετικές επιπτώσεις στις στρατηγικές των επενδυτικών οίκων.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, το πρόβλημα δεν είναι τόσο η υποχώρηση τιμών και δεικτών όσο οι χαμηλές συναλλαγές που καταγράφονται είτε λόγω ανησυχίας για το απρόβλεπτο των οικονομικών εξελίξεων είτε λόγω αδιαφορίας των ξένων επενδυτών. Τα 35 εκατ. ευρώ συναλλαγές κατά τη χθεσινή συνεδρίαση δεν δείχνουν επιθετικές πωλήσεις, αλλά κυρίως έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι θετικές μέχρι στιγμής, οι φόβοι για την «επόμενη ημέρα» της πανδημίας είναι υπαρκτοί. Οι εκθέσεις των ξένων οίκων για τις ελληνικές τράπεζες είναι υμνητικές αλλά οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πολύ δουλειά ν κάνουν σε τομείς όπως είναι ο περιορισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL’s) και το 2022.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, δεν είναι περίεργο ότι ο Γενικός Δείκτης κινείται μέσα σε μικρό εύρος πάνω από τις 850 μονάδες μέχρι και τις 890 μονάδες. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά στις 880 μονάδες με πιέσεις σε όλους τους κλάδους και στα περισσότερα blue chips. Eνδεικτικά το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων είναι 1 προς 7 στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης. Στελέχη της κεφαλαιαγοράς, αυτή την περίοδο συνδέουν την πορεία της αγοράς κυρίως με το διεθνές περιβάλλον. Εάν δεν ανακάμψει αυτό, οι εισροές κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα μετατεθούν στο μέλλον. Τα κρίσιμα επίπεδα στήριξης πλέον είναι πέριξ των 855 μονάδων για τον Γεν. Δείκτη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ