Νέα
  • ΓΔ: 899.16 +0.17%
  • Τζίρος: 82,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το «παιχνίδι» στην Ελλάκτωρ και τα θετικά momentum για ΕΤΕ και Eurobank

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Oι διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός στα κράτη της Ευρωζώνης δεν θα παραμείνει για μεγάλο διάστημα σε υψηλά επίπεδα φαίνεται ότι μπορεί να λειτουργήσει κατευναστικά στις χρηματιστηριακές αγορές.

Ταυτόχρονα οι κινήσεις της ΕΕ προς την Ουκρανία σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο λειτουργούν και αυτές εκτονωτικά αναφορικά με την ενεργειακή κρίση του φυσικού αερίου. Κάποιοι παράγοντες περιμένουν μια καλύτερη κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών στη σημερινή συνεδρίαση.

Εκτός, βέβαια, εάν υπάρξουν νέες εξελίξεις σε πληθωρισμό και ενέργεια.

Πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Όπως αναφέρει το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat, ο πληθωρισμός στη Ζώνη του Ευρώ (ΖτΕ) κατέγραψε, τον Σεπτέμβριο, τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Σεπτέμβριο του 2008 (3,6%), καθώς αυξήθηκε σε 3,4% σε ετήσια βάση, από 3% τον Αύγουστο. Ο δομικός πληθωρισμός (ΕνΔΤΚ εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας, καθώς και των τροφίμων, των αλκοολούχων ποτών και του καπνού) αυξήθηκε, τον Σεπτέμβριο, στο 1,9% από 1,6%, τον Αύγουστο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Νοέμβριο του 2008.

Η διαμόρφωση του πληθωρισμού στο 3,4%, τον Σεπτέμβριο, αποδίδεται, κατά κύριο λόγο, στην άνοδο σε ετήσια βάση των τιμών της ενέργειας (17,4%), ως απόρροια των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Επιπρόσθετα, αύξηση κατά 2,1% κατέγραψαν οι τιμές των βιομηχανικών αγαθών εκτός ενέργειας και οι τιμές της κατηγορίας τρόφιμα-αλκοολούχα ποτά-καπνός και κατά 1,7% οι τιμές των υπηρεσιών.

Aμερικανικές αγορές

Οι αμερικανικές αγορές, πάλι, συνεχίζουν να φοβούνται τον πληθωρισμό. Αλλά με υποχωρήσεις της τάξης του -0,5% δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει σοβαρή διόρθωση. Μία πλαγιολίσθηση υπάρχει και ο Dow Jones συσσωρεύει πάνω από τις 34.000 μονάδες. Οι μικρές αυτές διορθώσεις προέρχονται από στοχευμένες ρευστοποιήσεις συγκεκριμένων υπεραγορασμένων μετοχών κυρίως από τον τεχνολογικό τομέα και αφενός προσφέρουν ρευστότητα στα χαρτοφυλάκια ενόψει και των επενδυτικών κινδύνων και του κλεισίματος της χρονιάς, αφετέρου βοηθούν τους διαχειριστές κεφαλαίων να τοποθετηθούν αργότερα σε χαμηλότερα επίπεδα. Όσο δεν βουλιάζουν βίαια οι αγορές, όλα πάνε καλά.

Γενικός Δείκτης

Η ευχάριστη έκπληξη της ημέρας ήταν η αυτονόμησή του, που λίγοι την περίμεναν βλέποντας το πτωτικό ξεκίνημα των ευρωπαϊκών αγορών. Μάλιστα ο ΓΔ ξεκίνησε πτωτικά προς τις 880 μονάδες, αλλά σταδιακά έκανε μεταστροφή κυρίως λόγω των blue chips. Eπέστρεψε πάλι στις 890 μονάδες, διατηρώντας πιθανότητες για άμεση επιστροφή προς τις 900 μονάδες, εάν φτιάξει λίγο το κλίμα.

Ελλάκτωρ

Η συναλλαγή των 2,4 εκατ. μετοχών που πραγματοποιήθηκε στο «κουδούνισμα» (όταν χτυπά το κουδούνι τη λήξη της συνεδρίασης) άλλαξε πλήρως την εικόνα της μετοχής. Από μία απλή ανοδική κίνηση είχαμε την εκτόξευση της μετοχής κατά 16,54% και κλείσιμο στα 1,55 ευρώ. Το παιχνίδι τώρα παίζεται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι το επίπεδο μελών στο ΔΣ της εταιρείας. Η πλευρά των εφοπλιστών θέλει να επιβάλει τους δικούς της όρους στο ΔΣ, ενώ οι Ολλανδοί προσπαθούν να το αποφύγουν. Τώρα που και οι δύο «μονομάχοι» κινούνται σε παρεμφερή ποσοστά, θα έχουμε τη «μονομαχία των μελών του ΔΣ». Επίσης δεν είναι σίγουρο ότι η πλευρά των εφοπλιστών δεν θα θελήσει να αυξήσει παραπάνω το ποσοστό της (στο 33%) και να επιβάλει δημόσια πρόταση στο μέλλον. Προς το παρόν, πάντως, το αρνείται.

Eurobank

Για το ανοδικό momentum της Eurobank το έχουμε γράψει πολλάκις. Χθες με ένα μίνι ράλι στο τέλος της συνεδρίασης έσπασε ανοδικά τα 0,85 ευρώ (για μία ακόμη φορά φέτος) και οδεύει προς τα 0,86 ευρώ. Η προσέγγιση των 0,90 ευρώ κατ' αρχήν αποτελεί βασικό στόχο για τη μετοχή. Μετά το «Mexico» ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων / σύνολο δανείων μειώνεται δραστικά.

Μυτιληναίος

Η μετοχή έφτασε ένα κλικ χαμηλότερα από τα επίπεδα των 15 ευρώ. Θα περιμένουμε τη σημερινή αντίδρασή της. Οι περισσότεροι αναλυτές που παρακολουθούν τη μετοχή ισχυρίζονται ότι μπορεί πολύ υψηλότερα επίπεδα (άνω των 20 ευρώ). Όμως τα στελέχη του ομίλου Μυτιληναίου παραμένουν εξαιρετικά προσεκτικά στις δηλώσεις τους ό,τι και εάν γίνεται τριγύρω τους.

ΕΤΕ

Πολύ καλή η εικόνα της μετοχής που επιβεβαιώνει το θετικό momentum. Κάποιοι μπορεί να δυσφορούν για τις μικρές ανοδικές κινήσεις, αλλά είναι... ανοδικές. Δημιουργούν μάλιστα ισχυρές βάσεις απέναντι στην πιθανότητα βιαιότερων αντιδράσεων. Τα 3 ευρώ είναι κοντά μεν, αλλά μπορούν να περιμένουν, δε. Πάντως ορισμένοι εγχώριοι θεσμικοί θεωρούν ότι η παραμονή της μετοχής πέριξ των 2,5 ευρώ αποτελεί ένδειξη δημιουργίας ισχυρής στήριξης για το μέλλον.

Τώρα τα σενάρια που «παίζουν» για τη μετοχή είναι ότι τα αποτελέσματα 9μηνου θα είναι εξαιρετικά, ενώ και τα αποτελέσματα 9μήνου της θυγατρικής Εθνικής Ασφαλιστικής (τα ενσωματώνει ακόμη μέχρι να ολοκληρωθεί η εξαγορά της από το CVC) είναι και αυτά πολύ καλά.

ΟΤΕ

Παρά την οριακά χαμηλή υποχώρηση, η αίσθηση στην αγορά είναι ότι η τεχνική εικόνα της μετοχής είναι άρτια. Η μετοχή ανεβαίνει μεν, διορθώνει λίγο και ξανασυνεχίζει κερδίζοντας μικρά βήματα. Η μεγάλη διόρθωση μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή, αλλά θα είναι εξαιρετικά ελεγχόμενη αφού η μετοχή έχει φτιάξει μια «σκάλα» ανόδου. Μαθαίνουμε ότι θα υπάρξει και κάποιο roadshow σε ξένους θεσμικούς, αλλά όταν ηρεμήσουν οι αγορές από τη μεταβλητότητα.

Coca Cola HBC

H μετοχή της Coca Cola HBC έκανε μία εξαιρετικά δυναμική ανοδική κίνηση (4,2%) που δεν μας έχει συνηθίσει χρόνια τώρα. Άλλοι την αποδίδουν σε «αντίδραση ελατηρίου» της μετοχής μετά τη διόρθωση από τα 31 ευρώ (περίπου) προς τα 28,4 ευρώ και άλλοι εκτιμούν ότι η αντίδραση αυτή κρύβει την ικανοποίηση επενδυτών για ορισμένα εξαιρετικά αποτελέσματα του γ' τριμήνου που έχει καταφέρει.

Alpha Bank – Οι στόχοι της τράπεζας για τις χορηγήσεις

Mιλώντας σε συνέδριο, ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης ανέφερε ως προς τη στρατηγική χορηγήσεων της τράπεζας: «Στην Alpha Bank δεν σκοπεύουμε να μείνουμε σε μία μικρή περίμετρο επιχειρήσεων στην παροχή δανειοδότησης, στηρίζοντας μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν, ούτως ή άλλως επενδυτικά πλάνα, ώριμα σχέδια και τη δυνατότητα να τα χρηματοδοτήσουν με καλύτερους όρους μέσω του RRF. Σκοπός μας είναι να στηρίξουμε με όλους τους τρόπους και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Όχι απλώς με δάνεια κεφαλαίου κίνησης, αλλά και με επενδυτικά δάνεια που χρηματοδοτούν επενδύσεις σε εξοπλισμό και κτιριακές εγκαταστάσεις».

Πλαστικά Θράκης

Οι αγορές ιδίων που έχει ενεργοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό η διοίκηση των Πλαστικών Θράκης έχει λειτουργήσει εξαιρετικά ως προς τη μετοχή. Την συγκράτησαν κατά την περίοδο της πτώσης, την εκτόξευσαν στη χθεσινή συνεδρίαση. Η μετοχή κάλυψε μεγάλο μέρος των απωλειών της.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ