Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η απογείωση της Μυτιληναίος και τα «μαθήματα» από τη ΔΕΗ

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Ανοδικά και με αυξημένους όγκους συναλλαγών κινήθηκαν χθες οι αμερικανικές αγορές. Οι τρεις μεγαλύτεροι αμερικανικοί δείκτες (Dow Jones, S&P 500, Nasdaq) κατέγραψαν σημαντική άνοδο, ενισχυμένοι από τις τεχνολογικές μετοχές και τις μετοχές κλάδων υγείας.

Και οι τρεις δείκτες επιστρέφουν πάλι στην ακτίνα των ιστορικών υψηλών τους (δηλαδή απόσταση 1%-2%). Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων συνεχίζουν να αυξάνονται.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Bank of America, οι περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων προτείνουν μείωση θέσεων σε ομόλογα, αύξηση θέσεων σε ρευστά διαθέσιμα και περίπου 50% του χαρτοφυλακίου σε μετοχές και ειδικά ευρωπαϊκές.

Ευρωπαϊκές αγορές

Άρχισαν να ανακοινώνονται αποτελέσματα 9μήνου (γ' τριμήνου βασικά) και απ' ό,τι όλα δείχνουν θα έχουμε ευχάριστες εκπλήξεις στις ισχυρές οικονομίες. Ενδεικτικά, το γ' τρίμηνο του ομίλου του γερμανικού χρηματιστηρίου παρουσίασε αύξηση κερδοφορίας 32% στο γ' τρίμηνο 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό. Ο Καγκελάριος σας είχε μιλήσει για τη στροφή των Γερμανών προς τις μετοχικές αξίες την τελευταία διετία. Οπότε μην απορείτε για την κερδοφορία του γερμανικού χρηματιστηρίου. Καλά αποτελέσματα υπάρχουν και σε άλλους ομίλους στα υπόλοιπα χρηματιστήρια.

Πετρέλαιο – Brent

Νέα άνοδο προς τα 85 δολάρια / βαρέλι παρουσίασε το πετρέλαιο Βόρειας Θάλασσας (Brent), δημιουργώντας νέες ανησυχίες για πολλούς κλάδους αλλά και πολλά κέρδη στους κερδοσκόπους των εμπορευμάτων. Οι αγορές είτε το αντιμετωπίζουν με hedging παραγώγων (δηλαδή αντισταθμίζοντας τον κίνδυνο περαιτέρω ανόδου) είτε αναζητούν εναλλακτικές που όμως δεν φαίνονται στον ορίζοντα. Ζούμε την ίδια κατάσταση με το 2008-2009.

Γενικός Δείκτης

Μία αναμενόμενη άνοδος χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο. Το «χαλί είχε στρωθεί» και έπρεπε απλώς να περάσουν οι αγοραστές. Πλέον είναι θέμα χρόνου η υπέρβαση των 900 μονάδων. Ίσως σήμερα, αύριο ή μεθαύριο. Αλλά είπαμε, δεν μας ενδιαφέρει τόσο ο Γενικός Δείκτης. Επιλέγουμε μετοχές και τις παρακολουθούμε.

ΔΕΗ

Μέτοχος μειοψηφίας το Δημόσιο για τη ΔΕΗ και τώρα θα πρέπει να δούμε τι αλλαγές θα γίνουν. Πώς θα μπορεί ο εκάστοτε υπουργός να δείχνει προτιμησιακό ενδιαφέρον για τα τιμολόγια της ΔΕΗ; H εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται ότι το τιμολογεί με άνοδο της μετοχής. Έφτασε αισίως τα 9,3 ευρώ ξεπερνώντας τα επίπεδα που είχε η μετοχή όταν έκοψε το δικαίωμα στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Κάποιοι «επενδυτές» πρέπει να παίρνουν μαθήματα υπομονετικότητας και διορατικότητας.

Μυτιληναίος

Αγοραστικό κύμα στις μετοχές του ομίλου κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης. Από εκεί που η μετοχή κινούνταν (ήπια) πτωτικά, κατά την τελευταία ώρα απογειώθηκε με πολύ αυξημένες συναλλαγές. Η μετοχή έφτασε στα 15,35 ευρώ με άνοδο 2,68% και περίπου 146 χιλ. τεμάχια.

Mοτοδυναμική

Η εταιρεία που εκπροσωπεί στην Ελλάδα τη Yamaha και την Porshe ανακοίνωσε αποτελέσματα 9μήνου τα οποία είναι άκρως εντυπωσιακά σε σχέση με τα περσινά. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση κατά 24,5% και ανήλθαν στα 74,3 εκατ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων & αποσβέσεων (Ebitda) ανήλθαν σε 12,1 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσια από αυτά του 2020. Τα αποτελέσματα προ φόρων ξεπέρασαν τα 6 εκατ., όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο παρουσίαζαν ζημία.

Ιντρακόμ

Μία πολύ ενδιαφέρουσα πώληση έκανε η Ιντρακόμ. Η θυγατρική της εταιρεία με την επωνυμία «INTRADEVELOPMENT» πούλησε στην εταιρεία «AMICROSS LTD» το σύνολο των μετοχών που κατέχει στην εταιρεία με την επωνυμία «Devenetco Ltd», ήτοι ποσοστό 50%. Η «Devenetco Ltd», μέσω των θυγατρικών της, είναι κυρία ακίνητης περιουσίας στο Καλό Λιβάδι Μυκόνου, επί της οποίας αναπτύσσεται συγκρότημα ξενοδοχείων και βιλών.

ΟΠΑΠ

Σήμερα κόβει το δικαίωμα στο προμέρισμα η μετοχή του ΟΠΑΠ (θα ανέλθει σε 0,10 ευρώ/μετοχή). Το προμέρισμα θα πληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το επανεπενδύσουν σε μετοχές της εταιρείας σε τιμή που θα βγει από τον μέσο όρο των τελευταίων συνεδριάσεων.

Αlpha Trust Ανδρομέδα

Προχωράει τη διαδικασία του split που αποφάσισε η γενική συνέλευση το καλοκαίρι. Οι νέες μετοχές πρόκειται να διανεμηθούν δωρεάν στους μετόχους της εταιρείας σε αναλογία τέσσερις (4) νέες κοινές ονομαστικές μετοχές σε αντικατάσταση κάθε 1 παλαιάς κοινής ονομαστικής μετοχής (δηλαδή 3 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές για κάθε 1 παλαιά κοινή ονομαστική μετοχή).

Η Επιτροπή Εταιρικών Πράξεων του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη συνεδρίασή της της 19-10-2021 ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων δωρεάν μετοχών που προκύπτουν σύμφωνα με τα ανωτέρω. Με απόφαση της εταιρίας, ορίζονται: α) ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος συμμετοχής στο split μετοχών ορίζεται η 22-10-2021. Από την ίδια ημερομηνία, οι μετοχές της Εταιρίας θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τη νέα ονομαστική αξία 3,4375 Ευρώ/μετοχή, χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στη εν λόγω διανομή δωρεάν μετοχών, β) δικαιούχοι στην παραπάνω εταιρική πράξη είναι οι Μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) της 25-10-2021 για την εν λόγω εισηγμένη εταιρεία.

Eλληνική οικονομία - Commerzbank

H γερμανική τράπεζα εκτιμά αύξηση του ελληνικού +11,4% το 2021 και +6,4% το 2022, έναντι προηγούμενης εκτίμησης +12,4% το 2021 και +6,8% το 2022. Mα εάν η ανάπτυξη είναι 11,4% το 2021 (απέχει παρασάγγας από το 6,2% του ΥΠΟΙΚ) και 6,8% το 2022, έχουμε σωρευτική απόδοση 18,2%, δηλαδή θα έχουμε υπερκαλύψει το ΑΕΠ του 2019 κατά 8% περίπου. Απίστευτο και όμως αληθινό! Tώρα βέβαια, πάντα η Commerzbank ήταν «φιλελληνική» στις αναλύσεις της...

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα