Νέα
  • ΓΔ: 891.84 +1.51%
  • Τζίρος: 50,06 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Οι στόχοι ΕΤΕ και Eurobank και οι αυξημένες συναλλαγές στον ΟΤΕ

Ξεκίνησαν με μεικτές τάσεις οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, αλλά προς το τέλος της συνεδρίασης σημείωσαν κέρδη, με αποτέλεσμα ο Dow Jones να κλείσει οριακά χαμηλότερα και ο S&P 500 να πετύχει νέο ιστορικό υψηλό. Η είδηση όμως που έκανε εντύπωση είναι ότι πιάστηκαν πολλά στελέχη της FED να κάνουν trading (προφανώς με εσωτερική πληροφόρηση) πάνω σε ισοτιμίες νομισμάτων και ομόλογα. Η FED ανακοίνωσε το ευνόητο. Απαγορεύει κάθε επενδυτική διαδικασία στελεχών της.

Αμερικανικά ομόλογα vs ευρωπαϊκά ομόλογα

Αν και τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης θεωρούνται άκρως υπερτιμημένα (λόγω PEPP), εντούτοις οι αναλυτές θεωρούν ότι η ΕΚΤ δεν θα τα αφήσει στην τύχη τους μετά τη λήξη του προγράμματος. Γι' αυτό τα προκρίνουν έναντι των επίσης υπερτιμημένων αμερικανικών ομολόγων αυτή την περίοδο.

Tράπεζα της Αγγλίας (BoE) – Προς αύξηση επιτοκίων στερλίνας

Για αύξηση επιτοκίων στη στερλίνα ακούγεται ότι ετοιμάζεται η Τράπεζα της Αγγλίας. Η ισοτιμία της στερλίνας με το δολάριο ΗΠΑ και το Ευρώ έχει έντονη μεταβλητότητα το τελευταίο διάστημα.

Γενικός Δείκτης

Σχετικά αδιάφορη η χθεσινή συνεδρίαση παρά τον μεγάλο τζίρο (71 εκατ. ευρώ). Ξεκίνησε πτωτικά ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές αγορές ο Γενικός Δείκτης και συνέχισε χωρίς σημαντικές μεταβολές μέσα σε ένα μικρό εύρος διακύμανσης. Το σημαντικό είναι ότι διατήρησε τις 900 μονάδες και ίσως παραμείνει πάνω από τις 905 μονάδες και σήμερα. Οι αποφάσεις της S&P σχετικά με την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών βγαίνουν μετά το κλείσιμο της σημερινής, που είναι και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Mικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση

Αρκετά καλή συμπεριφορά έδειξαν πολλές μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Θα ήταν ενδιαφέρουσα παρατήρηση εάν συνοδευόταν και από αυξημένες συναλλαγές. Αλλά δυστυχώς ήταν μόνο αγορές ιδίων και market making οι περισσότερες.

ΕΤΕ

Η τραπεζική μετοχή που παραμένει σε καθαρά ανοδικό κανάλι, ακόμη και όταν διόρθωσε τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Ο στόχος των 3 ευρώ παραμένει ορατός μεν, αλλά θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να επιτευχθεί.

ΟΤΕ

Μπορεί να υποχώρησε και χθες, αλλά η εικόνα ήταν καλύτερη. Αυξημένες συναλλαγές (27 εκατ. ευρώ) και οριακή υποχώρηση στη μετοχή. Σε ό,τι αφορά τις πολλές συναλλαγές, αποδίδονται σε πακέτα μετοχών εγχώριων και ξένων. Για να δούμε αν θα υπάρξει κάποια ανακοίνωση επιχειρηματικής είδησης, σήμερα ή την επόμενη εβδομάδα. Οι συναλλαγές στη μετοχή του ΟΤΕ ήταν περίπου το 30% των συνολικών ημερήσιων συναλλαγών.

Εurobank

Έντονη μεταβλητότητα στη μετοχή, αλλά στο τέλος επικράτησαν οι αγοραστές και μάλιστα με αυξημένους όγκους συναλλαγών. Η μετοχή φαίνεται ότι προσπαθεί να σταθεροποιηθεί, κατ' αρχήν, πάνω από τα 0,90 ευρώ προκειμένου να αποτελέσουν αυτά μελλοντικά επίπεδα στήριξης. Ο βασικός στόχος μετόχων και επενδυτών είναι να δουν τη μετοχή προς και πάνω από το 1 ευρώ.

ΟΛΠ

Πολλή αμφισβήτηση υπάρχει από τους δήμους της ευρύτερης περιοχής για τις προθέσεις της διοίκησης του ΟΛΠ. Τον κατηγορούν ότι δεν λειτουργεί οικολογικά, ότι αθετεί υποσχέσεις για την ανάπτυξη της περιοχής και δεν βοηθά την μείωση της ανεργίας που έχει εκτιναχθεί. Να θυμίσουμε ότι ένας από τους λόγους της πώλησης του ΟΛΠ ήταν τα πολλά αντισταθμιστικά οφέλη προς την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε., Captain Weng Lin, δήλωσε σε ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών συνεδρίου ότι «...η θεαματική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια του Λιμένος Πειραιά, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, μπορεί να είναι βιώσιμη μόνο αν συνδεθεί με έννοιες πράσινης ανάπτυξης. Στο Λιμάνι Πειραιά αγκαλιάζουμε τη φιλοδοξία της Ευρώπης να είναι η πρώτη περιοχή καθαρών μηδενικών εκπομπών στον κόσμο ως το 2050 και δεσμευόμαστε από την πλευρά μας για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη λειτουργία του Λιμένα ως πρότυπο πράσινης καινοτομίας με σημαντικές περιβαλλοντικές επιδόσεις...».

Ιντεάλ

Βελτίωση της εικόνας της στο 9μηνο παρουσίασε η Ιντεάλ. Τα έσοδα της περιόδου ανήλθαν σε 51,9 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 14,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (37,1 εκατ. την 30.09.2020). Τα κέρδη προ Φφόρων ανήλθαν σε €8,6 εκατ., έναντι κερδών προ φόρων €5,4 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

ΕΚΤΕΡ

Η συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ για την κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης στην περιοχή Παλλήνης-Πικερμίου-Ραφήνας που γράψαμε προχθές, έφερε άνοδο στη μετοχή κατά τη χθεσινή συνεδρίαση με πάνω από 200 χιλ. τεμάχια. Γενικότερα, η ΕΚΤΕΡ προσπαθεί να διαφοροποιήσει και να ισορροπήσει το χαρτοφυλάκιό της ανάμεσα στις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις και απ' ό,τι φαίνεται τα καταφέρνει.

Quest Συμμετοχών

Η Quest Συμμετοχών, με βάση την από 21 Οκτωβρίου 2021 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της (σε συνέχεια της επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας πώλησης της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Cardlink Α.Ε.), προτίθεται να διαθέσει στους μετόχους της ως προσωρινό μέρισμα μέρος των εσόδων της πώλησης, το οποίο εκτιμάται ότι θα ανέρχεται περίπου στο συνολικό μικτό ποσό των 44,6 εκατ. ευρώ (ήτοι σε 1,25 ευρώ μικτό ποσό ανά μετοχή), βάσει των ενδιάμεσων οικονομικών καταστάσεων εννεαμήνου 2021.

«Πράσινη ανάπτυξη» και «πράσινα άλογα»

Επειδή πολλά συνέδρια γίνονται και πολλές αναφορές στην «πράσινη επιχειρηματικότητα» (ας μην υπήρχαν τα κονδύλια από την ΕΕ και θα βλέπαμε), ας γίνουμε λίγο κυνικοί.

Η πράσινη ανάπτυξη είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στην επιχειρηματικότητα. Ελάχιστες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν πάρει μέτρα για τον περιορισμό ρύπων. Ίσως μία έρευνα με ερώτηση του στυλ «θα προχωρούσατε σε υιοθέτηση οικολογικών μέτρων αν αυτά έβλαπταν την κερδοφορία και το μέρισμά της επιχείρησής σας;» θα έδειχνε την πραγματική εικόνα. Αν αυτοί απαντούσαν ναι, μία πρόταση-δέσμευσή τους θα έδειχνε πόσο και ποιοι θέλουν την «πράσινη επιχειρηματικότητα» και ποιοι υποκρίνονται ότι την θέλουν.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ