Νέα
  • ΓΔ: 859.43 -0.07%
  • Τζίρος: 65,06 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το... ρεύμα του ΑΔΜΗΕ και οι φήμες για την ΕΧΑΕ

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Ίσως η πιο ήσυχη συνεδρίαση των τελευταίων 10 ημερών στο χρηματιστήριο. Ίσως ανησυχητικά ήσυχη, αφού διαφάνηκε η αδυναμία της αγοράς να κινηθεί ανοδικά είτε σε επίπεδο δεικτών είτε σε επίπεδο μετοχών. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που οι ξένες αγορές έχουν προσεγγίσει τα ιστορικά υψηλά τους. Το discount των δεικτών των ευρωπαϊκών αγορών σε σχέση με το ελληνικό χρηματιστήριο (Γενικός Δείκτης) έχει αυξηθεί στα ιστορικά υψηλά του. Το ίδιο περίπου συμβαίνει (discount) μεταξύ και ομοειδών μετοχών. Κάποια στιγμή θα έρθει και η δική μας άνοδος και θα κλείσει το discount. Το θέμα είναι πότε.

Aμερικανικές αγορές

Οι Αμερικανοί επενδυτές έχουν ξεχάσει τι σημαίνουν οι λέξεις «χρέος» και «αμερικανικά επιτόκια». Όλοι κατευθύνονται στις χρηματιστηριακές αγορές και αυτό δεν είναι περίεργο. Ο χρηματιστηριακός θεσμός έχει γνωρίσει την αποθέωση στην Αμερική από τον 19ο αιώνα και μετά. Μετά και τη χθεσινή άνοδο, οι 3 μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες (Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq) κινούνται σε ιστορικά υψηλά.

Ευρωπαϊκές αγορές

Πολύ ισχυρές είναι οι 5 μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές της ΕΕ (σε επίπεδο δεικτών). Και οι 5 κινούνται ή σε ιστορικά υψηλά ή κοντά σε ιστορικά υψηλά. Βλέπουμε ότι επαναλαμβάνεται η εικόνα του 2020. Λέτε να δούμε και πάλι τον Νοέμβριο 2021 το ράλι του περσινού Νοεμβρίου;

EXAE

Eπειδή γράφτηκαν πολλά που συσχέτιζαν το χθεσινό τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα του ΟΑΣΗΣ με την παραίτηση Λαζαρίδη, ο Καγκελάριος σας λέει ότι δεν ήταν αφορμή το τεχνικό πρόβλημα. Η πίεση στον Λαζαρίδη για παραίτηση ξεκίνησε από πέρυσι τον Οκτώβριο και του δόθηκε ένας χρόνος περίοδος χάριτος για να προετοιμάσει την αγορά για την επόμενη ημέρα. Για τον ίδιο τον όμιλο της ΕΧΑΕ υπάρχουν πολλές φήμες. Μία εξ αυτών αναφέρει το ενδεχόμενο πώλησής του σε μεγάλο ευρωπαϊκό consortium. Όμως από τη στιγμή που το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται υπό τη «διακριτική επίβλεψη» του υπουργείου Οικονομικών (εξυφαίνει και σχέδιο για το μέλλον του), το ενδεχόμενο άμεσης πώλησής του θεωρείται ένα απομακρυσμένο ενδεχόμενο.

Eurobank

Εύλογο ήταν η μετοχή της Eurobank να βρεθεί στο επενδυτικό επίκεντρο μετά τις μεγάλες κινήσεις στο μετοχολόγιο. Η αγορά λέει ότι εμπλέκεται αμερικανικό fund στις συναλλαγές, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί σήμερα ή αύριο μέσα από τις χρηματιστηριακές ανακοινώσεις. Σε ό,τι αφορά τη μετοχή, ξεκίνησε ιδιαίτερα δυναμικά τη συνεδρίαση, αλλά το χάλασε προς το τέλος όταν βρέθηκε και με αρνητική μεταβολή. Δείγμα της μεταβλητότητας και της αδυναμίας της χρηματιστηριακής αγοράς.

ΑΔΜΗΕ

Για τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ σας το είπαμε από την προηγούμενη εβδομάδα ότι έχει «ρεύμα». Είτε γιατί υπάρχουν διάφορα σχέδια για το μέλλον του είτε γιατί αποτελεί ένα σταθερό χαρτί μέσα στη μεγάλη μεταβλητότητα.

Μυτιληναίος

Η μετοχή «γκανιάν» της συνεδρίασης μετά την ανακοίνωση των υψηλών κερδών στο 9μηνο που πέτυχε ο όμιλος. H Citi σε έκθεσή της διατηρεί τη σύσταση «buy» με τιμή-στόχο τα 21,5 ευρώ, βλέποντας σημαντικό περιθώριο ανόδου στο ταμπλό του ΧΑ της τάξης του 39%, ενώ τοποθετεί την εκτιμώμενη μερισματική απόδοση στο 2,8%. Τα EBITDA ανήλθαν στα 88 εκατ. ευρώ, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες της Citi για 92 εκατ. ευρώ, ωστόσο, όπως τονίζει, το μείγμα κερδοφορίας ήταν καθησυχαστικό για το τρίμηνο, με τα EBITDA στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνονται κατά 80% σε τριμηνιαία βάση. Πάντως, πέραν αυτών, ο πρόεδρος του ομίλου παραμένει αρκετά προβληματισμένος σχετικά με το μέλλον όχι του ομίλου βέβαια, αλλά με το ενεργειακό μέλλον της χώρας και της Ευρώπης γενικότερα.

Alpha Trust Ανδρομέδα

Εκεί στην Τατοΐου θα πρέπει να πάρουν κάποια απόφαση για το χρηματιστηριακό τους μέλλον. Θα μείνουν ή θα φύγουν από το Χ.Α.; Αυτό με τα συνεχή μεγάλα discounts και τα split έχει γίνει «εθιμικό δίκαιο» για την Ανδρομέδα.

ΑΛΟΥΜΥΛ

Η εταιρεία έχει επιστρέψει δυναμικά στις χρηματιστηριακές εξελίξεις τα δύο τελευταία χρόνια. Η περίοδος των προβλημάτων μάλλον έχει περάσει. Ο όμιλος θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα στο 9μηνο, μαθαίνουμε. H κερδοφορία προ φόρων θα είναι η υψηλότερη των τελευταίων 10ετών.

Aegean

Αν και εδώ τα αποτελέσματα του γ' τριμήνου (θερινό τουριστικό τρίμηνο) ήταν πολύ καλά, με πληρότητες αεροσκαφών στις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού κοντά στο 80%, το πρόβλημα είναι στις υψηλές τιμές πετρελαίου, οι οποίες μειώνουν την όποια αυξημένη κερδοφορία είχε επιτευχθεί. Δύσκολη περίοδος για αεροπορικές. Πρώτα ο COVID, μετά το αυξημένο πετρέλαιο.

Ελληνικές Tράπεζες – Δανεισμός μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων

Κατά το γ' τρίμηνο του 2021, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2021, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του δ' τριμήνου του 2021.

Πετρέλαιο - Φυσικό αέριο

Κοντά σε πολυετή υψηλά παρέμειναν οι τιμές πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα, με τη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων υποχώρηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ να αντισταθμίζεται από κινήσεις κατοχύρωσης κερδών από τους επενδυτές, αναφέρει η εβδομαδιαία έκθεση της ΕΤΕ.

Συγκεκριμένα, τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν, για πρώτη φορά μετά από 3 διαδοχικές εβδομαδιαίες αυξήσεις, κατά 0,4 εκατ. βαρέλια, σε 427 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Οκτωβρίου. Συνολικά, το WTI ενισχύθηκε κατά 0,3% σε $82,5/βαρέλι (υψηλό 7 ετών) ενώ το Brent υποχώρησε κατά 0,3% σε εβδομαδιαία βάση σε $84,6/βαρέλι (κοντά σε υψηλό 3 ετών).

Την ίδια στιγμή, αποκλιμάκωση παρατηρήθηκε στις τιμές φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, μετά την μεγαλύτερη-των-εκτιμήσεων αύξηση των εγχώριων αποθεμάτων φυσικού αερίου κατά 92 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Οκτωβρίου με την τιμή του συμβολαίου Henry Hub να υποχωρεί κατά 6% σε $5,12/mmbtu (+117% αρχή έτους).

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ