Νέα
  • ΓΔ: 860.06 +1.03%
  • Τζίρος: 79,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΧΑ: Επιφυλακτικές οι διεθνείς αγορές - Ανοδικά στις 908,12 μονάδες ο Γεν. Δείκτης

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο / Πηγή: Intime

Διακριτική υποχώρηση των αμερικανικών δεικτών ενόψει πιθανολόγουμενης αύξησης επιτοκίων στις ΗΠΑ και ήπιες μεταβολές στις ευρωπαικές αγορές που παρακολουθούν την μεγάλη αύξηση επιτοκίων στην οποία προχώρησε η πολωνική κεντρική τράπεζα, είναι η εικόνα της σημερινής ημέρας στις διεθνείς αγορές.

Στην περιοχή των 910 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Στην Ελλάδα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε έντονα ανοδικά, ξεπερνώντας ενδοσυνεδριακά και τις 910 μονάδες, αλλά σταδιακά υποχώρησε και έκλεισε λίγο χαμηλότερα. Το θέμα όμως δεν είναι οι 10 μονάδες διακύμανσης του Γεν. Δείκτη αλλά η έντονη κινητικότητα που καταγράφεται στις επιμέρους μετοχές υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Θα επαναλάβουμε ακομη μία φορά ότι η περίοδος αυτή δεν μπορεί να ερμηνευτεί από τον Γεν. Δείκτη αλλά κυρίως από τις επιμέρους μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και κάποιους κλαδικούς leaders στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Υπάρχει έντονο trading και αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον που σαφέστατα δεν απεικονίζεται στην πορεία του Γενικού Δείκτη.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση οι προθέσεις ανόδου ήταν εμφανέστατες από την αρχή της συνεδρίασης. Μέσα στην πρώτη ώρα, ο Γ.Δ έφτασε στις 910 μονάδες και έκτοτε παρέμεινε σε ανοδικά μεν πλαίσια αλλά λίγο χαμηλότερα. Ταυτόχρονα πολλές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης άλλαξαν πρόσημο στην μεταβολή τους πάνω από 2 φορές μέσα στην συνεδρίαση. Για μία ακόμη φορά, οι τραπεζικές μετοχές ήταν αυτές που ώθησαν την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα και βοηθήθηκαν από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο. 

Η άνοδος των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γεν. Δείκτης διαμορφώθηκε στις 908,12 μονάδες με άνοδο 0,4%. Η αξία συναλλαγών ήταν σχετικά χαμηλή στα 59 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 58 ήταν ανοδικές και οι 48 πτωτικές. Ο δείκτης FTSE Large Cap είχε άνοδο 0,65% ενώ αντίθετα υποχώρησε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, ξεχώρισε η άνοδος στις βιομηχανικές (1,46%), στις τράπεζες (1,43%), Ταξίδια-Αναψυχή (1,27%), Πετρέλαιο & Αέριο (1,17%).  Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (-2,65%), Εμπορίου (-0,79%) και (οριακά) Τεχνολογίας.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η ΔΕΗ, η Eurobank η ΕΤΕ, η Alpha και ο ΟΠΑΠ που πραγματοποίησαν το 50% του συνολικού τζίρου της αγοράς.

Οι πρώτες συνεδριάσεις του Νοεμβρίου ήταν αρκετά καλές και δείχνουν ότι ο Γενικός Δείκτης μπορεί να φτάσει στα επίπεδα των 920-930 εάν το κλίμα στο εξωτερικό παραμείνει καλό. Στην περίπτωση που στο εξωτερικό έχουμε διόρθωση στο εξωτερικό η οποία θα συμπαρασύρει και το ελληνικό χρηματιστήριο, τότε θα δοκιμαστούν πρώτα οι στηρίξεις στις 900 μονάδες.

Πάντως οι εξελίξεις με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ είναι εξαιρετικά θετικές και αυτό, αν μη τι άλλο , δείχνει ότι είναι ζωντανό το επενδυτικό ενδιαφέρον. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ