Νέα

Καγκελάριος: Το δυναμικό comeback της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το συνεχιζόμενο ράλι της Epsilon Net

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Η αλήθεια είναι ότι η χθεσινή εκτόξευση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 920 μονάδες δεν ήταν αναμενόμενη από τους αναλυτές και τους επαγγελματίες της αγοράς. Όχι τουλάχιστον όπως έγινε. Το ζητούμενο είναι εάν υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί λόγοι για την εκτίναξη αυτή που προφανέστατα δεν γνωρίζουμε ακόμη, εάν είναι μια συγκυριακή εσωτερική άνοδος ή εάν έχει βάσεις για ένα year's end rally όπως έγινε πέρυσι. Ίσως υπάρξει μεγαλύτερη «ορατότητα» κατά τη σημερινή ημέρα.

Πάντως τα υψηλά έτους βρίσκονται στις 930 μονάδες και είναι πολύ πιθανόν ο Δείκτης να τα ξεπεράσει μέσα στην εβδομάδα ή τουλάχιστον μέσα στον μήνα. Αν ο Γ.Δ. σπάσει ανοδικά τις 930 μονάδες, ανοίγει ο δρόμος μέχρι τις 1.000 μονάδες.

Αμερικανικές αγορές

Αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές υποδομών εξαιτίας του «Χάρτη ανάπτυξης υποδομών» που εξήγγειλε η κυβέρνηση Μπάιντεν σε μια προσπάθεια να τονωθεί η ανάπτυξη στις ΗΠΑ με 1 τρισ. δολάρια. Ο Dow Jones έχει σαφή στόχο τις 37.000 μονάδες (απέχει μόλις 1,5% από τα επίπεδα αυτά), ενώ ο S&P 500 βρίσκεται και αυτός στα ιστορικά υψηλά των 4.700 μονάδων. Αντίστοιχα υψηλά έχουν οι δείκτες Nasdaq (τεχνολογίας) και Russell 2000 (μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης).

Ευρωπαϊκές αγορές

Οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται και αυτές στα ιστορικά υψηλά τους και ποντάρουν πλέον ότι η ΕΚΤ θα αργήσει να προχωρήσει το tapering (να σταματήσει την επαναγορά ομολόγων). Η ανάπτυξη στα περισσότερα κράτη της ΕΕ είναι καλή, αλλά όταν οι μετοχές είναι στα ύψη, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της διόρθωσης. Η διόρθωση στην ΕΕ είναι άμεσα συνυφασμένη και με την επιδείνωση της πανδημίας στα κράτη-μέλη. Βλέπουμε ότι σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Γερμανία η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, ενώ αυξημένα κρούσματα και διασωληνώσεις υπάρχουν και σε άλλα κράτη-μέλη.

Eurogroup - Ecofin

Ίσως ένα από τα πλέον σημαντικά Eurogroup τον Νοέμβριο, ενώ εξίσου σημαντικό είναι το Ecofin όπου ο Έλληνας υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας θα κληθεί αφενός να δικαιολογήσει ορισμένα δημοσιονομικά «ερωτηματικά» και αφετέρου να διεκδικήσει μια δημοσιονομική ευελιξία ιδιαίτερα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα αδύναμα νοικοκυριά. Πάντως όλη η ουσία της αναπτυξιακής πολιτικής βρίσκεται στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Mετοχές vs Oμόλογα

Σαφώς υπέρ των μερισματικών μετοχών (divident yields) είναι η Bank of America σε τελευταία της έκθεση. Ακόμη και μετά την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και το συνεχιζόμενο ράλι των χρηματιστηρίων, το 87% των ευρωπαϊκών μετοχών προσφέρει μερισματική απόδοση πάνω από την απόδοση των εγχώριων κρατικών ομολόγων. Εντούτοις, δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ότι είναι πολύ πιθανή μια σημαντική διόρθωση στις χρηματιστηριακές αγορές ανά τον κόσμο.

Τράπεζες

Οι τραπεζικές μετοχές έδωσαν χθες την αρχική ώθηση, για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες μη χρηματοοικονομικές. Οι τράπεζες ετοιμάζουν σημαντικές κινήσεις στον τομέα των τιτλοποιήσεων δανείων, ενώ μαθαίνουμε ότι και τα οργανικά τους αποτελέσματα (από τραπεζικές εργασίες) είναι σαφώς βελτιωμένα. Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις τους, αυτές πρέπει να ιδωθούν είτε ως εμπορικές συναλλαγές (όπου κάποιες καταγράφουν υπαξίες) είτε ως χαρτοφυλάκια «προς διακράτηση». Πάντως φαίνεται ότι το 2021 θα είναι μια καλή χρονιά για τον κλάδο.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Στις 10 Νοεμβρίου ξεκινά η διαδικασία δημόσιας προσφοράς για το ομολογιακό δάνειο και θα λήξει στις 12 Νοεμβρίου. Θεωρητικά τα 250 εκατ. ευρώ είναι ήδη καλυμμένα και πλέον τα παραπάνω κεφάλαια θα καθορίσουν το επιτόκιο.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Εκτίναξη της μετοχής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (όπως και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής) σχετίζεται με το χαρτοφυλάκιο διεκδίκησης μεγάλων έργων αλλά και το ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων επενδυτών. Η μετοχή είχε ατονήσει σε χρηματιστηριακό επίπεδο το καλοκαίρι και τώρα επανέρχεται δριμύτερη και με αυξημένες συναλλαγών. Τυχαίο; Δεν νομίζω...

ΟΠΑΠ

Το Sazka Group, ο μεγαλύτερος μέτοχος στον ΟΠΑΠ, επίσης επέλεξε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα επανεπένδυσης με το σύνολο των μετοχών που ελέγχει. Ως αποτέλεσμα της πλήρους συμμετοχής στο πρόγραμμα επανεπένδυσης, το τρέχον ποσοστό συμμετοχής του Sazka Group ανέρχεται σε 46,86% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Αύριο, Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021, θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή του μερίσματος και ταυτόχρονα 1.700.334 νέες μετοχές θα τεθούν σε διαπραγμάτευση.

Ιντρακάτ

Είχε μείνει λίγο πίσω η μετοχή σε σχέση με τις υπόλοιπες δύο μετοχές του ομίλου, αλλά η διεκδίκηση πολλών έργων ΣΔΙΤ και μεγιστοποίηση του ανεκτέλεστου του ομίλου αποτελεί έναν βασικό λόγο ανόδου. Ενδεχομένως να υπάρξουν και μετοχικές αλλαγές με είσοδο και ξένων επενδυτών.

Τράπεζα Πειραιώς

Η Πειραιώς Financial Holdings Α.Ε. ανακοίνωσε ότι υπέγραψε οριστικές συμφωνίες με τις Intrum AB και Serengeti Asset Management LP για την πώληση ποσοστού σαράντα εννιά τοις εκατό (49%) και δύο τοις εκατό (2%) των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine και junior notes), αντίστοιχα, της τιτλοποίησης Sunrise II. Το χαρτοφυλάκιο Sunrise II περιλαμβάνει περίπου 47.000 δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας €2,7 δισ., με στοιχεία 31 Δεκεμβρίου 2020.

Epsilon Net

Συνεχίζει ακάθεκτη το ράλι της η μετοχή της εταιρείας από την Πυλαία Θεσσαλονίκης. Αιτία, τουλάχιστον όπως αναφέρουν στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς, είναι η δυναμική είσοδος στην πλατφόρμα των My Data με τα προγράμματα να καταγράφουν ρεκόρ πωλήσεων. Όμως μαθαίνουμε ότι υπάρχουν αρκετοί επενδυτές (εγχώριοι και ξένοι) που «μαζεύουν» σιγά σιγά.

Titan International

Μία από τις ελληνικές εταιρείες που θα ευνοηθούν από το αμερικανικό πρόγραμμα υποδομών ύψους 1 τρισ. δολαρίων φαίνεται ότι θα είναι και η Titan International. Ας μην ξεχνάμε ότι παράγει και καταναλώνει πάνω από το 60% των προϊόντων της στις ΗΠΑ.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ