Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η δυναμική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η «ανάσα» για τα ΕΛΠΕ

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intimenews

Η δυσαρμονία μεταξύ ξένων αγορών (ακόμη και περιφερειακών) και του ελληνικού Γενικού Δείκτη αυξάνεται σ' αυτές τις περίεργες συγκυρίες. Όταν οι αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές «τρέχουν», το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται νωχελικά. Ο Γενικός Δείκτης από χθες το πρωί έδειχνε ότι θα διολίσθαινε προς τις 910-915 μονάδες. Δεν ήταν έκπληξη η πτώση του, ούτε θα είναι εάν φτάσει στις 900 μονάδες. Χρειάζεται μια ισχυρή τόνωση, που δεν βλέπουμε τι μπορεί να είναι αυτή την περίοδο. Ούτε όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήγγειλε την εκτίμηση για ανάπτυξη 7,1% της ελληνικής οικονομίας το 2021 αντέδρασε, ούτε τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα τον επηρεάζουν, ούτε οι διανομές μερισμάτων και προμερισμάτων.

MSCI Standard

Εντελώς αδιάφορος για τα προηγούμενα θετικά χαρακτηριστικά που αναφέραμε ήταν ο MSCI. Yποδέχθηκε μόνο τη ΔΕΗ που έκανε τη γιγάντια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,3 δισ. ευρώ και έβγαλε έξω τον ΟΛΠ. Μετά τη μη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P, έχουμε σε διάστημα λίγων εβδομάδων και την αδιαφορία του MSCI. Φοβούνται κάτι;

Aμερικανικές αγορές

Επέστρεψε πάνω από τις 36.000 μονάδες ο Dow Jones και προσέγγισε τις 4.700 μονάδες ο S&P 500 στο κλείσιμο της εβδομάδας. Οι Αμερικανοί αναλυτές από διάφορους κλάδους, μιλώντας στο Bloomberg και στο CNBC, θεωρούν ότι η τεράστια ρευστότητα στο σύστημα και η έλλειψη εναλλακτικών τοποθετήσεων διατηρούν τα χρηματιστήρια σε τόσο υψηλά επίπεδα. Χθες βοήθησε και η υποχώρηση των τιμών πετρελαίου, αλλά κυρίως οι μετοχές της τεχνολογίας. Η βίαια διόρθωση αργεί ακόμη ή, όπως κάποιοι νομίζουν, μπορεί και να μην έρθει. Οι «ταύροι» είναι ισχυροί και βίαιοι.

Ευρωπαϊκές αγορές

Με τον DAX να οδεύει προς τις 16.100 μονάδες και τον γαλλικό CAC στις 7.100 (και οι δύο σε ιστορικά υψηλά), οι ευρωπαϊκές αγορές ακολουθούν τις αμερικανικές. Η διαφορά όμως είναι ότι οι αμερικανικοί θα αντιδράσουν σε περίπτωση διόρθωσης. Οι ευρωπαϊκοί; Άγνωστο. Πάντως πολλοί επενδυτικοί οίκοι τους έχουν ανάμεσα στους προτεινόμενους.

Μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού

Σε 115 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι εισροές κεφαλαίων από την αρχή του έτους στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού. Αν και φαινομενικά τα κεφάλαια αυτά δεν αποτελούν κάτι εξαιρετικά υψηλό, εντούτοις δείχνουν την αλλαγή επενδυτικής στρατηγικής πολλών ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών. Μια «μαγιά» για μελλοντική ανάπτυξη. Ίσως είναι η καλύτερη περίοδος για τα εγχώρια αμοιβαία κεφάλαια τα τελευταία 10 χρόνια.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (ΕΛΧΑ)

Ιδιαίτερη επιτυχία είχε η καμπάνια για την έκδοση του εταιρικού ομολόγου. Όπως είχε γράψει ο Καγκελάριος, η έκδοση είχε «κλείσει» από την αρχή 250 εκατ. ευρώ και τελικά μετά από τρεις ημέρες η συνολική ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές ανήλθε σε 734,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,94 φορές, κατεβάζοντας την απόδοση στο 2,45% που εξασφαλίζει για την εταιρεία σημαντική μείωση του χρηματοδοτικού κόστους. Υπήρχε μεγάλη συμμετοχή από εγχώριους και ξένους θεσμικούς επενδυτές που αναζητούν υψηλές αποδόσεις σε περίοδο χαμηλών επιτοκίων.

Τέρνα Ενεργειακή

Η Τέρνα Ενεργειακή έχει δυναμική και το απέδειξε και στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τη μετοχή της να ξεπερνά και τα 13 ευρώ με υψηλούς όγκους συναλλαγών. Ετοιμάζεται για νέους ρόλους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Μυτιληναίος

Ο όμιλος πατάει και σε θέματα ενέργειας και σε θέματα βιομηχανίας. Αυτό το έχουν εντοπίσει εδώ και καιρό ξένα funds, αλλά περιμένουν μια αλλαγή συγκυρίας για να τοποθετηθούν. Άλλωστε και οι εκθέσεις των εγχώριων επενδυτών επισημαίνουν ότι μια δίκαιη αποτίμηση του ομίλου είναι σε επίπεδα άνω των 16 ευρώ/μετοχή. Αυτό θα φανεί ιδιαίτερα το 2022, εκτιμούν στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς.

ΕΛΠΕ

Τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ ήταν πολύ καλά και αυτό ήταν μια σημαντική ανάσα και για τη μετοχή και για τη χρηματιστηριακή αγορά. Τώρα υπάρχει η εκτίμηση ότι το 2022 τα ΕΛΠΕ θα μοιράσουν και καλό μέρισμα. Έτσι ερμηνεύεται και η άνοδος της μετοχής την τελευταία εβδομάδα, και μάλιστα με αυξημένους όγκους συναλλαγών.

ΟΤΕ

Μια μέρα «άσπρη», την άλλη στο «μαύρο» η μετοχή του ΟΤΕ το τελευταίο διάστημα. Μεγάλη μεταβλητότητα παρά το θετικό επενδυτικό πλάνο που έχει εξαγγείλει η διοίκηση και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε. Στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) σημείωσε σημαντική αύξηση 5,0%, στα 342,0 εκατ. ευρώ, και το περιθώριο ανήλθε στο 43,3%, υψηλότερο κατά 60 μονάδες βάσης. Η κινητή στη Ρουμανία κατέγραψε προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) 10,5 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 33,5% από μια υψηλή βάση σύγκρισης.

Στο ύψος των 0,2394646 ευρώ ανά μετοχή διαμορφώνεται το καθαρό ποσό του έκτακτου μερίσματος που θα διανείμει η ΟΤΕ Α.Ε. στους μετόχους της, με ημερομηνία αποκοπής την 15η Νοεμβρίου και ημερομηνία έναρξης καταβολής του την 19η του ίδιου μήνα. Το Ελληνικό Δημόσιο θα βάλει στα ταμεία του άμεσα (ως μέτοχος μέσω ασφαλιστικών ταμείων) περίπου 150 εκατ. ευρώ και έμμεσα (από την φορολογία 5%) πολύ περισσότερα.

ΔΕΗ

Διακόπηκε το καθοδικό κανάλι στο οποίο κινούνταν η μετοχή της ΔΕΗ εξαιτίας του dilution από τις νέες μετοχές. Ήταν σχετικά αναμενόμενη η χθεσινή εξέλιξη μετά από μια υποχώρηση της τάξης του 8% περίπου. Πλέον κινείται πάνω από τα 10,2 ευρώ και οι νέοι μέτοχοι έχουν βγάλει πολύ και εύκολο χρήμα.

Ελλάκτωρ

Πιέστηκε η μετοχή την προηγούμενη εβδομάδα, κυρίως από τις εσωτερικές έριδες των μετόχων. Με χθεσινή της ανακοίνωση η εταιρεία τονίζει ότι δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί το πλάνο διαχείρισης των 120 εκατ. ευρώ που άντλησε από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Μια συμβολική κίνηση που ουσιαστικά δείχνει ότι παραμένουν οι στόχοι ως τέθηκαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Τράπεζα της Ελλάδος – Εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων

«Το χρέος ιδιωτών και επιχειρήσεων παραμένει, δεν εξαφανίζεται μέσω της μεταφοράς τους από τους ισολογισμούς των τραπεζών στις Εταιρείες Διαχείρισης. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να μπορέσουν οι Εταιρείες Διαχείρισης να διαχειριστούν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται το απόθεμα των ΜΕΔ που έχουν αναλάβει. Αυτό προϋποθέτει πλήρη αξιοποίηση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών και των λοιπών διατάξεων του πρόσφατου νόμου περί ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, τη λειτουργία του φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης του νόμου 4738/2020, αλλά και προσπάθεια επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης όπου εκκρεμούν σχετικές διαδικασίες ή αποφάσεις»: Μια ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα