Νέα
  • ΓΔ: 834.83 -0.17%
  • Τζίρος: 41,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το σερί της ΕΤΕ και τα μεγάλα κεφάλαια στη Eurobank

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Κίνηση μέσα στο εύρος 900-920 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη είχαμε πει από τις αρχές του μήνα και μάλλον μας δικαιώνει η κίνηση αυτή. Όμως χθες η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από αυξημένη μεταβλητότητα. Ο Γ.Δ. ξεκίνησε στις 911 μονάδες, εκτινάχθηκε μέσα στη συνεδρίαση προς τις 919 μονάδες, για υποχωρήσει προς το τέλος στις 909,99 μονάδες. Θεωρητικά επιβεβαιώθηκε η στήριξη στις 910 μονάδες, αλλά εάν συνεχιστεί η πλαγιολίσθηση, μέχρι την Παρασκευή θα δούμε να δοκιμάζονται οι 900 μονάδες.

Φυσικό αέριο - Εκτίναξη τιμής σε ιστορικά υψηλά

Αποτέλεσμα των γεωπολιτικών εξελίξεων στα δύο ευρωπαϊκά μέτωπα (πολωνικά σύνορα και Ουκρανία) είναι ότι οι πολιτικές πιέσεις δημιουργούν οικονομικά αντίβαρα που μειώνουν την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Έτσι η τιμή του φυσικού αερίου εκτοξεύθηκε κατά 20% μέσα στη χθεσινή ημέρα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, πλάκωσαν και οι κερδοσκόποι με τα παράγωγα συμβόλαια για να κάνουν πιο δύσκολη την κατάσταση.

Αμερικανικές αγορές - Τα μοχλευμένα χρηματιστήρια

Tα στοιχεία για το λιανικό εμπόριο οδήγησαν τον S&P 500 σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα πάνω από τις 4.700 μονάδες. Ο Dow Jones επιστρέφει πάνω από τις 36.200 μονάδες. Στελέχη επενδυτικών οίκων με μεγάλη εμπειρία δεν θυμούνται τις αμερικανικές αγορές (από το 1987 και μετά) να συνεχίζουν εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων και ενεργειακής κρίσης να κινούνται ανοδικά. Βέβαια, με τη ρευστότητα που έχει διαχυθεί στο σύστημα, τα χρηματιστήρια θεωρούνται «μοχλευμένα».

Ευρωπαϊκές αγορές

Τα δύο μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (πλην Βρετανίας), το γερμανικό και το γαλλικό, κινούνται πλέον σε νέα ιστορικά υψηλά. Ή τουλάχιστον βρίσκονται κοντά. Τους λόγους τους ξέρετε και τους επαναλαμβάνουμε. Όμως έρχονται να προστεθούν και τα εταιρικά αποτελέσματα μεγάλων ομίλων στα δύο χρηματιστήρια (Γερμανίας, Γαλλίας) και τους οδηγούν σε νέα υψηλά.

ΔΕΗ

Μπήκαν οι νέες μετοχές από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η μετοχή της ΔΕΗ πραγματοποίησε περίπου το 80% των συνολικών συναλλαγών. Η μετοχή από την προηγούμενη εβδομάδα έχει εισέλθει και στον MSCI Standard. Η εικόνα της μετοχής (υποχώρησε κατά 0,92%) ήταν καλή, καθώς απορροφήθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης αρκετοί τίτλοι. Πάντως ακόμη και εάν αφαιρέσουμε τις συναλλαγές της ΔΕΗ (234 εκατ. ευρώ) οι υπόλοιπες συναλλαγές στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) ήταν αυξημένες.

ΕΤΕ

Ακόμη μία καλή συνεδρίαση προστέθηκε στο σερί της μετοχής της ΕΤΕ. Πλέον έχει επιστρέψει πάνω από τα 2,70 ευρώ και έχει ανοίξει ο δρόμος για τα 3 ευρώ. Δεν θα είναι εύκολη η «πολιορκία», αλλά υπάρχει και σαφής βοήθεια. Ίσως φτάσει και «πρώτη στο νήμα» της μείωσης των NPLs (μαζί με τη Eurobank).

Εurobank

Ποιος θα το 'λεγε ότι σε διάστημα 2 λεπτών του ευρώ θα παίζονταν κεφάλαια; Η μεταβλητότητα φέρνει πάντα ευκαιρίες, λένε οι χρηματιστές, αλλά μέσα σε δύο λεπτά του ευρώ αδέλφια; Πάντως ισχύει η χθεσινή εκτίμηση του Καγκελάριου ότι όσο κοντινός και να φαίνεται ο δρόμος για το 1 ευρώ, θα είναι μακρύς και επίπονος. Μαθαίνουμε ότι υπάρχουν και ξένες εκθέσεις για τη μετοχή που θα βγουν τις επόμενες ημέρες.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Συνεχίζει την ανοδική κίνηση η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η εταιρεία βρίσκεται στο επίκεντρο επενδυτικού ενδιαφέροντος και από θεσμικά χαρτοφυλάκια, ενώ διεκδικεί έργα σε 3 επίπεδα. Έργα εναλλακτικών πηγών ενέργειας (ανεμογεννήτριες), αξιοποίηση και διαχείριση σκουπιδιών, πώληση ενέργειας μαζί με τη «συγγενικό» ΉΡΩΝ.

Ελλάκτωρ

Στην Ακτωρ πρόκειται να ανατεθεί το νέο έργο κατασκευής και βελτιώσεων υποδομής της Αεροπορικής Βάσης στη Λάρισα, από την Environmental Chemical Corporation, ύψους 19,5 εκατ. ευρώ.

Το έργο αφορά στη βελτίωση των εγκαταστάσεων της Αεροπορικής Βάσης της Λάρισας και το αντικείμενό του αποτελείται από την κατασκευή δύο (2) υπόστεγων συντήρησης μεγάλης έκτασης (LAMs), ενός (1) κτιρίου συντήρησης αεροσκαφών, ενός (1) κτιρίου εγκαταστάσεων, την επέκταση των διαδρόμων τροχοδρόμησης, την κατασκευή χώρου στάθμευσης αεροσκαφών και την κατασκευή θέσεων στάθμευσης οχημάτων.

Επίσης περιλαμβάνεται η ανακατασκευή των οδοστρωμάτων τμήματος των διαδρόμων τροχοδρόμησης, η κατασκευή βοηθητικού χώρου στάθμευσης αεροσκαφών και η εγκατάσταση εξοπλισμού. Η διάρκεια του έργου προβλέπεται 12 μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο του 2022.

Frigoglass

Με το που την παρακολουθούν ότι «τρέχει», γυρνά σε διορθωτικές τάσεις η μετοχή της ΦΡΙΓΟ. Μετά από ένα τεράστιο ράλι από το 2020 και εντεύθεν, η μετοχή χρειάζεται «ανάσες». Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να δοθεί και μια εξήγηση για το ράλι και όχι μόνο ότι έχει ρυθμίσει τον δανεισμό της ή έχει καλά αποτελέσματα.

Δρομέας

Απαντώντας σχετικά με ερωτήσεις για το πώς επέδρασε η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, ο Δρομέας αναφέρει για τα υπό εκτέλεση συμβόλαια της εταιρείας προς τον γερμανικό στρατό καθώς και τη νέα σύμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνολικού ύψους περίπου 80 εκατ. ευρώ, ότι:

Για μεν τη νέα σύμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο διαγωνισμός διεξήχθη τον Μάρτιο του 2021 και υπολογίστηκαν οι αυξήσεις των πρώτων υλών και της ενέργειας στην προσφορά τους. Επιπρόσθετα, η σύμβαση προβλέπει αναθεώρηση των τιμών αναλόγως των συνθηκών.

Για τις συμβάσεις έργων του γερμανικού στρατού οι οποίες προέρχονται από παλαιότερες του κορονοϊού προσφορές της εταιρείας, μετά από τεκμηριωμένη παρουσίαση των αυξήσεων από την εταιρεία, έγιναν αποδεκτές ανάλογες αναθεωρήσεις τιμών ικανές να διατηρήσουν σε μεγάλο ποσοστό την κερδοφορία που αρχικά προϋπολόγιζε από την υλοποίηση των έργων.

EKT - Eνέχυρα στα τραπεζικά δάνεια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει διπλασιάσει το ποσό του ρευστού που δέχεται ως ενέχυρα (collateral) από τις τράπεζες που θέλουν να δανειστούν κρατικά ομόλογα στα 150 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της.

Το όριο αυτό είχε αυξηθεί στα 75 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2018, από 50 δισ. δολάρια τον Δεκέμβριο του 2016, όταν η ΕΚΤ ξεκίνησε να δέχεται για πρώτη φορά ρευστό ως ενέχυρα.

«Έπρεπε να είχε γίνει ήδη», δήλωσε στο Bloomberg o Κρίστοφ Ρίγκερ, επικεφαλής στρατηγικής σταθερών επιτοκίων στην Commerzbank. «Υπογραμμίζει ότι οι αρχές παρακολουθούν τι γίνεται και δεν έχουν κλειστά τα αυτιά στις διαμαρτυρίες των αγορών», πρόσθεσε.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα