Νέα
  • ΓΔ: 862.72 +0.28%
  • Τζίρος: 9,74 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η πιο «hot» μετοχή του τελευταίου τριμήνου και το comeback της Jumbo

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Ευχάριστη έκπληξη η χθεσινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο. Ισχυρή άνοδος και με ικανοποιητικούς όγκους συναλλαγών. Πολλοί λένε ότι η αγορά πήρε την άνοδο που είχε «ξεχάσει» στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Αλλά «αγορά» είναι οι μετοχές. Κάποια blue chips βρέθηκαν σε επίπεδα που οι υπολογιστές χτύπησαν καμπανάκια αγορών.

Αμερικανικές αγορές

Σημάδια κόπωσης μετά την κορύφωση της ανόδου είχαν χθες οι αμερικανικές αγορές. Βέβαια το ότι υποχώρησε κάτω από τις 36.000 μονάδες ο Dow Jones μόνο για διόρθωση δεν μοιάζει. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η περίοδος μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου ίσως βγάλει τις περισσότερες διορθωτικές πιέσεις στα αμερικανικά χρηματιστήρια.

O επικεφαλής αναλυτής της Goldman Sachs, David Kostin, είπε στους πελάτες της τράπεζας ότι ο δείκτης S&P 500 της Wall Street θα «ανέβει» 9%, στις 5.100, στο τέλος του 2022, «αντανακλώντας μια μελλοντική συνολική απόδοση 10% συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων».

Ευρωπαϊκοί δείκτες

Μεικτές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους περισσότερους δείκτες όμως να κλείνουν ανοδικά έστω και ήπια. Αν ξεκινήσει σήμερα μια διορθωτική κίνηση, θα είναι καλοδεχούμενη από πολλά στελέχη των χρηματιστηριακών αγορών, που θέλουν και χαμηλότερες τιμές για να εισέλθουν ενόψει νέου έτους.

Ο βρετανικός πληθωρισμός (4,6%) ήταν ο μεγαλύτερος από το 2011 και τρόμαξε αρκετούς. Η προσοχή των επενδυτών πέφτει τώρα στους δείκτες ανεργίας (απασχόλησης) στην Ευρώπη, που και εκεί φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να αυξάνονται.

Φυσικό αέριο

Νέο άλμα στις τιμές φυσικού αερίου για τα συμβόλαια Ιανουαρίου καταγράφηκε χθες. Αυξάνονται όλο και περισσότερο τα προθεσμιακά συμβόλαια (forwards) για να κλειδώσουν τιμές παράδοσης. Επίσης, αρκετοί επενδυτές αλλά και εταιρείες χρησιμοποιούν τα συμβόλαια αυτά ως αντιστάθμισμα πιθανών ζημιών από την αύξηση του φυσικού αερίου.

Πρόσκληση επενδυτών από το Λονδίνο

Δεν είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός χρησιμοποιεί το Λονδίνο ως εφαλτήριο ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Όμως οι ξένοι οίκοι που παρακολουθούν την οικονομία της αγοράς θεωρούν ότι παρά την πανδημία έχει τώρα τις περισσότερες ευκαιρίες να «πάρει τη σκυτάλη» της προόδου. Επίσης είναι η πρώτη φορά από το 2015 και εντεύθεν που Ελληνες επιστήμονες (ιδιαίτερα σε υγειονομικούς κλάδους) σκέφτονται να επιστρέψουν. Και γιατί έχουν βελτιωθεί τα πράγματα στην Ελλάδα και γιατί έχουν επιδεινωθεί λόγω Brexit τα πράγματα στη Βρετανία.

ΕΤΕ

Για την ΕΤΕ γράφουμε συνέχεια το τελευταίο διάστημα ότι βρίσκεται σε ανοδικό κανάλι. Ο στόχος είναι τα 3 ευρώ και δείχνει ότι μπορεί να τα φτάσει. Πάντως, κάθε πτωτική συνεδρίαση την ακολουθεί ανοδική με τοποθετήσεις και ξένων χαρτοφυλακίων.

ΟΤΕ

Ισχυρή η στήριξη πάνω από τα 15 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ, όπως φάνηκε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις. Ο Οργανισμός ετοιμάζει κάποια ενδιαφέροντα και καινοτόμα προϊόντα για το 2022, μαθαίνουμε.

ΟΠΑΠ

Και πλήρωσε το προμέρισμα και η μετοχή ανέκαμψε γρήγορα βασιζόμενη στα καλά μεγέθη που φαίνεται ότι διαμορφώνονται και στο δ' τρίμηνο. Πάντως σε ό,τι αφορά το μέρισμα, τα στοιχήματα έχουν αρχίσει να «πέφτουν» εάν θα ξεπεράσει τα 0,75 ευρώ.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Μετά τη μετοχή της ΕΤΕ, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και τα στελέχη της θεωρούν την ΤΕΝΕΡΓΑ ως την πιο «hot» μετοχή κατά το τελευταίο τρίμηνο. Μεγάλη η χθεσινή της άνοδος και αυξημένοι οι όγκοι συναλλαγών, που δείχνουν τοποθετήσεις εγχώριων και ξένων χαρτοφυλακίων.

Ευρωπαϊκή Πίστη

Η Ευρωπαϊκή Πίστη ανακοίνωσε ότι τα κέρδη μετά από φόρους για το εννεάμηνο του 2021 διαμορφώθηκαν στα 10,924 εκατ. ευρώ, έναντι 13,771 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2020, παρουσιάζοντας πτώση κατά 20,7%. Παράλληλα, τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και συναφή έσοδα της εταιρείας παρουσίασαν αύξηση ύψους 4% και ανήλθαν στα 165,066 εκατ. ευρώ, έναντι 158,753 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Η εταιρεία έχει αυξήσει το μερίδιο αγοράς της (στην πολυκερματισμένη ασφαλιστική αγορά) στο 5,9%.

Attica Bank

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (240 εκατ. ευρώ) θα έχει δύο βασικούς μετόχους που θα σηκώσουν το ποσοστό του 30%-40%. Από εκεί και πέρα, λοιποί ασφαλιστικοί φορείς, ταμεία και θεσμικοί επενδυτές είναι άγνωστο σε ποιον βαθμό θα συμμετάσχουν. Η τραπεζική αγορά περιμένει να βγει η Attica Bank πιο ισχυρή μετά την αύξηση μ.κ. που ήταν και η ύστατη επιλογή της. Αν και όταν η τράπεζα εξυγιανθεί, ίσως συζητηθούν και άλλα ενδεχόμενα, όπως εξαγορά και συγχώνευση με άλλη ελληνική ή ξένη τράπεζα. Θα είναι ένα σίριαλ με πολλά επεισόδια αυτό.

Jumbo

Όσο πλησιάζουμε προς την εορταστική περίοδο του Δεκεμβρίου, τόσο αυξάνονται οι πωλήσεις των Jumbo. Η μετοχή, αφού ολοκλήρωσε μια σημαντική διόρθωση, επιστρέφει δυναμικά όπως δείχνει η χθεσινή αξία συναλλαγών. Ακούμε ότι ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Βακάκης ετοιμάζεται για έναν ολοκληρωτικό ανασχεδιασμό του επιχειρηματικού μοντέλου της Jumbo από το 2022 και μετά.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Ξεκίνησε χθες με την παραδοσιακή επισημότητα (κουδούνα) η διαπραγμάτευση των ομολογιών της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ο γενικός διευθυντής του κλάδου έλασης, κ. Βαρούχας, αναφερόμενος σε σημαντικές επιδόσεις της εταιρείας, είπε ότι η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ πραγματοποιεί το 7,5% των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων της Ελλάδας και το 5,6% των επενδύσεών της. Επιπλέον αναφέρθηκε στην αυξανόμενη ζήτηση που δημιουργούν οι παγκόσμιες τάσεις βιώσιμης ανάπτυξης, όπως είναι η κυκλική οικονομία, η κλιματική ουδετερότητα, η ηλεκτροκίνηση και τα έξυπνα κτίρια και στο πώς η ElvalHalcor ανταποκρίνεται επιτυχώς, παράγοντας βιώσιμα προϊόντα και λύσεις αλουμινίου και χαλκού υψηλής προστιθέμενης αξίας, που εξάγονται σε πάνω από 100 χώρες, εξυπηρετώντας τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κόσμου.

Ξυλεμπορία

Εμφανίστηκε μετά από καιρό στο ταμπλό των μετοχών με την μεγαλύτερη άνοδο (6%). Αιτία ήταν η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου. Τα ενοποιημένα Κέρδη προ Φόρων, Χρηματοδοτικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ανήλθαν σε 1.391.156 ευρώ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 και 4.555.737 ευρώ για την περίοδο 01.01.2021 – 30.09.2021, έναντι 933.975 ευρώ και 1.771.841 ευρώ κατά τις αντίστοιχες περιόδους της χρήσης 2020.

Χρυσός

Ο χρυσός είχε μείνει πίσω και μετά το «φούσκωμα» των χρηματιστηριακών αγορών και με την άνοδο των ενεργειακών εμπορευμάτων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) αρκετοί επενδυτές κάνουν hedging με τον χρυσό. Επίσης, η πορεία της τιμής του χρυσού σχετίζεται και με την πορεία της τιμής του δολαρίου.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ