Νέα
  • ΓΔ: 873.98 -1.01%
  • Τζίρος: 15,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΧΑ: Βίαια διόρθωση Γεν. Δείκτη και μετοχών σε μία ώρα, λόγω ευρωπαικών lockdown

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Ούτε ο γερμανικός πληθωρισμό , ούτε η γαλλική ανεργία που ανακοινώθηκε χθες, δημιούργησαν πτώση στις ευρωπαικές αγορές και επηρέασαν την Ελλάδα. Ήταν η ξεχασμένη σε πολλούς πανδημία που έκλεισε την Αυστρία (σκληρό lockdown από Δευτέρα) αυτή που αποκαθήλωσε τα ευρωπαικά χρηματιστήρια από τα ιστορικά υψηλά τους και επανέφερε τους υγειονομικούς εφιάλτες που ζήσαμε το 2020.

Πτώση από τις 927 μονάδες προς τις 910 μονάδες σε μία ώρα για τον Γ.Δ.

Η ανακοίνωση του lockdown στην Αυστρία δημιούργησε έντονες πωλήσεις και στο ελληνικό χρηματιστήριο που μέχρι εκείνη τη στιγμή κινούνταν σε επίπεδο Γεν. Δείκτη προς τα υψηλά έτους των 930 μονάδων.

Ετσι από τα υψηλά των 927 μονάδων που είχε φτάσει ο Γενικός Δείκτης μία ωρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης κατρακύλησε κάτω από τις 920 μονάδες, φτάνοντας στα χαμηλά ημέρας στις 910 μονάδες. Τελικά στη λήξη της συνεδρίασης έφτασε στις 915,02 μονάδες με υποχώρηση (-0,87%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 72,6 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 30 έκλεισαν ανοδικά και οι 78 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά (-0,84%), ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά (-0,54%) . Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-2,1%), Τροφίμων-Ποτών (-1,67%), Πετρελαίου-Αερίου (-1,34%), Τηλεπικοινωνιών (-1,33%) και την μεγαλύτερη άνοδο ή μικρότερη υποχώρηση οι κλάδοι Τεχνολογίας (0,2%), Υγείας , Πρώτων Υλών (-0,33%), Τραπεζών (-0,44%).

Το χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν ότι μέσα σε διάστημα μίας ώρας όλες οι δεικτοβαρείς μετοχές (blue chips) που ήταν ανοδικές μέχρι εκείνη τη στιγμή και οδηγούσαν προς τις 930 μονάδες, πέρασαν σε αρνητική μεταβολή και συμπαρέσυραν κλαδικούς δείκτες και Γεν. Δείκτη προς χαμηλότερα επίπεδα.

Μόνο η μετοχή της Alpha Bank και της Τερνα Ενεργειακή (από τις μετοχές με τις μεγαλύτερες συναλλαγές) κατάφεραν να διατηρηθούν σε θετικό έδαφος Καλή συνεδρίαση είχε και η Cenergy λόγω της χθεσινής ανακοίνωσης αποτελεσμάτων ενώ η μετοχή της Πειραιώς που επίσης ανακοίνωσε αποτελέσματα 9μηνου από άνοδο 2% που είχε ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να κλείνει με υποχώρηση (-0,95%).

Αναμένοντας την Moody's

Με την σημερινή υποχώρηση χάθηκε και η εβδομαδιαία άνοδος που είχε καταγράψει ο Γενικός Δείκτης. Τελικά, η εβδομαδιαία μεταβολή ήταν μόλις 0,12%.

Να θυμίσουμε ότι αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδας) περιμένουμε κάποια σήματα από πιθανή αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από την Moody's. Ελπίζουμε ότι δεν θα μας 'ξεχάσει' όπως έγινε προ μηνός με την S&P. Σε περίπτωση που υπάρξει αναβάθμιση, ίσως αναθεωρηθούν και οι συνθήκες στο ελληνικό χρηματιστήριο και τα ελληνικά ομόλογα από την Δευτέρα

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ