Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Κόντρα στο ρεύμα η ΕΥΔΑΠ - «Προσγείωση» για ΔΕΗ, Jumbo και Intralot

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intimenews

Αν εξαιρέσουμε το αρχικό ξεπέταγμα του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 920 μονάδες (έγινε λόγω του λάθους στην Τράπεζα Αττικής), μετά η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά υποχώρησε χωρίς αντιστάσεις αλλά και χωρίς ιδιαίτερες πιέσεις.

Η αξία συναλλαγών ήταν χαμηλή, και οι πιέσεις εντοπίστηκαν κυρίως στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης (large cap).

Πανδημία - Χρηματιστηριακές αγορές - Κεντρικές τράπεζες

Η πιο παράξενη ημέρα για τις αγορές το τελευταίο εξάμηνο, η χθεσινή.

  • Η πανδημία παίρνει διαστάσεις και οδηγεί σε lockdown τα ευρωπαϊκά κράτη.
  • Οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται ότι έχουν χάσει τον έλεγχο.
  • Η Γερμανία οδηγείται σε πληθωρισμό πάνω από 6% και απειλείται με lockdown.
  • Οι αμερικανικές αγορές πανηγυρίζουν γιατί εκλέχθηκε ένας κεντρικός τραπεζίτης που μέχρι πριν από λίγες μέρες τον θεωρούσαν αποτυχημένο λόγω ανεπάρκειας αντιμετώπισης του πληθωρισμού.

Με εξαίρεση την πανδημία που είναι εξαιρετικά σοβαρή και αρνητική εξέλιξη, τα υπόλοιπα μάλλον δείχνουν ότι οι χρηματιστηριακές αγορές είναι απρόβλεπτες (sic).

Ευρωπαϊκές αγορές

Οι δηλώσεις Μέρκελ σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη Γερμανία οδήγησαν σε πρόσκαιρη αναταραχή τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Πολλοί προβλέπουν ότι, μετά την Αυστρία, θα ακολουθήσει lockdown στη Γερμανία και αυτό προκάλεσε αναταραχή και περιστασιακές πωλήσεις που άλλαξαν ενδοσυνεδριακά τη ροή των συνεδριάσεων. Όμως, με το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών οι ευρωπαϊκές αγορές (στην πλειονότητά τους) βρέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά τελικά έκλεισαν (οι μεγαλύτερες εξ αυτών) πτωτικά. Η μεταβλητότητα στο έπακρο.

Αμερικανικές αγορές

Με άνοδο αντέδρασαν στην επανεκλογή Πάουελ στη FED οι περισσότερες αμερικανικές αγορές. Ο Dow Jones δείχνει ότι μπορεί να επιστρέψει προς τις 36.000 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται προς νέα ιστορικά υψηλά πάνω από τις 4.700 μονάδες. Οι Αμερικανοί δείχνουν ότι έχουν ξεπεράσει προς το παρόν τον φόβο της πανδημίας. Λέγεται και μιθριδατισμός.

Τράπεζα Αττικής

Άφωνοι είχαν μείνει τα στελέχη της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς με την αδυναμία του συστήματος να προσδιορίσει την αρχική τιμή διαπραγμάτευσης της Τράπεζας Αττικής και να κάνει τον υπολογισμό βάσει των δικαιωμάτων. Στην έναρξη της συνεδρίασης η τιμή της μετοχής έδειχνε 622% άνοδο. Τελικά έκλεισε με υποχώρηση (-54,94%). Πάντως να επισημάνουμε ότι τέτοια λάθη υπολογισμού (μετοχών και δικαιωμάτων) έχουν συμβεί και στα καλύτερα χρηματιστήρια.

ΔΕΗ

Στο 34% έχει υποχωρήσει το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι μετοχές ΔΕΗ των ασφαλιστικών ταμείων δεν προσμετρώνται άμεσα στο ποσοστό αυτό. Στο χρηματιστηριακό επίπεδο, η μετοχή προσγειώθηκε στα 10 ευρώ και σήμερα θα φανεί εάν θα κινηθεί χαμηλότερα ή θα αντιδράσει.

Alpha Bank

Η μετοχή της Alpha Bank ήταν αυτή που έδειξε ιδιαίτερη αντοχή και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινούνταν ανοδικά. Στο τέλος όμως υπέκυψε και αυτή στους πωλητές. Ή μάλλον στην έλλειψη αντίδρασης από τους αγοραστές και το market making.

ΕΥΔΑΠ

Καλή συνεδρίαση για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, που μετά από μία διακοπή επανήλθε με νέα άνοδο. Να σημειωθεί ότι οι μετοχές υποδομών θεωρούνται από τις μετοχές που έχουν διάρκεια και αντοχή στις χρηματιστηριακές κρίσεις ή διορθώσεις.

Aegean

Μαθαίνουμε ότι τα μεγέθη του γ' τριμήνου θα είναι καλά, αντανακλώντας και την εξαιρετική τουριστική κίνηση του φετινού καλοκαιριού. Όμως θα πρέπει να επιβεβαιωθούν οι επιδόσεις και με καλύτερη εικόνα στις λογιστικές καταστάσεις. Εκεί προσμετράται όχι μόνο ο αριθμός των πελατών που χρησιμοποίησαν τα αεροπλάνα της εταιρείας αλλά και το κόστος μεταφοράς που επιβαρύνεται με την εκτίναξη των πετρελαιοειδών.

Ιντραλότ

Αρκετά βίαιη η χθεσινή «προσγείωση» της μετοχής μετά από το προηγούμενο ράλι. Ό,τι ανεβαίνει εύκολα, υποχωρεί γρήγορα. Πάντως παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Jumbo

Αυξημένες οι ρευστοποιήσεις στη μετοχή της Jumbo που κινείται κάτω από τα 13 ευρώ. Κάποιοι θεωρούν ότι η κατάσταση στην εφοδιαστική αλυσίδα διεθνώς είναι εξαιρετικά δύσκολη και επιβαρύνει μετοχές λιανικού εμπορίου. Ωστόσο υπάρχουν και επενδυτές που θεωρούν ότι η Jumbo έχει υψηλότατα cash flows. Έτσι, η Optima Bank προχωρά στην αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Jumbo, στα 16,40 ευρώ έκαστη από 15,60 ευρώ προηγουμένως, επαναδιατυπώνοντας τη σύσταση «αγορά». Η επενδυτική τράπεζα επισημαίνει ότι η αύξηση της τιμής-στόχου στηρίζεται στις εξαιρετικά καλές ταμειακές της ροές της εισηγμένης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 ως απόρροια των μειωμένων αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης και της βελτιωμένης κερδοφορίας της (ετήσια αύξηση EBITDA 26%). Η νέα τιμή-στόχος υποδηλώνει περιθώριο ανόδου της μετοχής κατά 24% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Mυτιληναίος

Η Mytilineos, στο πλαίσιο της έμπρακτης δέσμευσής της στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με τους φιλόδοξους στόχους μείωσης εκπομπών CO2 που έθεσε στις αρχές του χρόνου, αναλαμβάνει εκ νέου δράση με τη δέσμευσή της στην παγκόσμια πρωτοβουλία «Science Based Targets initiative» (SBTi). Το SBTi κινητοποιεί τις εταιρείες να θέσουν στόχους βασισμένους στην επιστήμη και να ενισχύσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα κατά τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ελλάκτωρ

Μέλος του ACFE Corporate Alliance, της συμμαχίας των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως για την καταπολέμηση της απάτης, αποτελεί πλέον ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, από 1η Νοεμβρίου 2021. Η σχετική ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου που διοργάνωσε το Ινστιτούτο κατά της Απάτης (ACFE Greece), με τίτλο «Ξέπλυμα Χρήματος και Φορολογική Απάτη», με αφορμή τον εορτασμό της International Fraud Awareness Week (14 – 20 Νοεμβρίου).

Intercontinental International

Η INTERCONTINENTAL INTERNATIONAL ανακοίνωσε χθες ότι -κατόπιν αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου της- αποφάσισε τη συγχώνευση των κατά 100% θυγατρικών εταιρειών με επωνυμία «BIERCO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ» και «ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΖΕΚΑΚΟΥ 18 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού 30.6.2021.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ