Νέα
  • ΓΔ: 878.34 -0.10%
  • Τζίρος: 46,93 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: «Βροχερή» συνεδρίαση στο κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

«Βροχερή» η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο και μέσα στο κλίμα της πτώσης των ευρωπαϊκών αγορών. Αυτή τη φορά η συνεδρίαση δεν είχε μεταβλητότητα. Ξεκίνησε από την αρχή με πωλήσεις και ο Γενικός Δείκτης σταθεροποιήθηκε λίγο κάτω από τις 900 μονάδες μέχρι το τέλος της συνεδρίασης.

Η πτώση αυτή δεν προκάλεσε καμία απορία, αφού στο ίδιο πτωτικό κλίμα κινήθηκαν και οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ πτωτικά ξεκίνησαν και οι αμερικανικοί δείκτες.

Η διαφορά των ξένων αγορών από το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ότι αυτές διορθώνουν από τα ιστορικά υψηλά, ενώ το ελληνικό διορθώνει από τα υψηλά έτους που προσέγγισε την προηγούμενη Παρασκευή.

Οι λόγοι της διεθνούς διόρθωσης (περιλαμβάνεται και το ελληνικό χρηματιστήριο) είναι:

  • H πανδημία εξαπλώνεται σε όλες τις μορφές της και οι πιθανότητες για επιστροφή των lockdowns αυξάνονται.
  • Ο πληθωρισμός αυξάνεται επικίνδυνα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ειδικά στη Γερμανία.
  • Εξακολουθούν να υπάρχουν τα προβλήματα με το κόστος ενέργειας και τη διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά

Για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ειδικότερα, εκτός από το φόβο της πανδημίας και του lockdown, οι αγορές βλέπουν ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης (S&P τον Οκτώβριο και Moody's το Νοέμβριο) ανέβαλαν την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ουσιαστικά δεν μπορεί να «πουλήσει» τα «θετικά» σενάρια (ανάπτυξη, πληθωρισμός από τους χαμηλότερους στην ΕΕ, υποδομές και real estate) στους ξένους επενδυτές. Παραμένει μία μικρή υποβαθμισμένη αγορά και θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια κάτω από θετικές συνθήκες για να κινηθεί ο Γενικός Δείκτης πάνω από τις 930 μονάδες.

Πλησιάζουμε στο τέλος Νοεμβρίου και όπως κάθε τέλος μήνα οι θεσμικοί επενδυτές παίρνουν τα κέρδη τους. Πόσο μάλλον που ο Δεκέμβριος παραμένει παραδοσιακά ένας μήνας που οι επενδυτές ολοκληρώνουν τις αποκομίσεις κερδών και αυξάνουν ρευστότητα για να επανατοποθετηθούν στο μέλλον.

Οι επόμενες συνεδριάσεις θα έχουν ανακοινώσεις αποτελεσμάτων γ' τριμήνου (9μηνου) από μεγάλες εισηγμένες και δύο τράπεζες (ΕΤΕ και Eurobank). Ομως η αγορά έχει προεξοφλήσει ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά και πιθανότατα να μην υπάρξει «συγκίνηση». Θα πρέπει να είναι καλύτερα των προσδοκιών τα αποτελέσματα και ταυτόχρονα να υπάρξει ανακοπή πιέσεων στις ξένες αγορές για να δούμε μία αισθητή ανάκαμψη.

Η μετοχή του ΟΤΕ στήριξε την αγορά

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, υπήρξαν έντονες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές αλλά και στην πλειονότητα των δεικτοβαρών blue chips. H πίεση των πωλήσεων δεν απορροφήθηκε και ενδεχομένως να συνεχιστεί και στις επόμενες συνεδριάσεις εάν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή τάσης προερχόμενη από το εξωτερικό.

Ο Γενικός Δείκτης έχασε τη στήριξη των 900 μονάδων και έκλεισε στις 894,94 μονάδες με υποχώρηση (-1,81%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 80 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 24 έκλεισαν ανοδικά και οι 95 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά (-1,87%) και ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης κατά (-4,66%).

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, άνοδο είχαν μόνο οι Τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ) με 0,88% και ο κλάδος Υγείας. Εντονότερα πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-3,27%), Πρώτων Υλών (-3,24%), Τεχνολογίας (-2,71%).

Οι μετοχές με τις περισσότερες συναλλαγές ήταν (σε όγκο συναλλαγών) οι Eurobank, Αlpha Bank, ΕΤΕ, Πειραιώς, ΔΕΗ, Intralot, Frigoglass

H χρηματιστηριακή αγορά θα αφουγκραστεί τα αποτελέσματα 9μηνου που θα ανακοινωθούν το απόγευμα και ίσως διαμορφωθεί ένα επιμέρους «επενδυτικό μικροκλίμα» για τίτλους που έχουν δυναμική και υπόσχονται ανάπτυξη. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ