Νέα
  • ΓΔ: 874.88 +0.82%
  • Τζίρος: 4,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εχασε και τις 890 μονάδες το Χρηματιστήριο - Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Ο «χρηματιστηριακός χειμώνας» φαίνεται ότι έχει αρχίσει στις διεθνείς αγορές, ενώ και το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στις πωλήσεις ακόμη και μικρών χαρτοφυλακίων.

Το πρόβλημα της πανδημίας οξύνεται στην Ευρώπη και στην Αμερική και η Ελλάδα είναι μέρος του προβλήματος. Οι ξένοι επενδυτές στην παρούσα συγκυρία ουδόλως δελεάζονται με τις τιμές των ελληνικών μετοχών και τις αξιολογήσεις τους. Προτιμούν να κάνουν διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους στις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές.

Tέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 890 μονάδες

Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι έρμαιο της καθοδικής τάσεις και έτσι οποιεσδήποτε θετικές ειδήσεις «καίγονται» μέσα στο καθοδικό ρεύμα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η σημερινή πορεία του ΟΠΑΠ και της Motor Oil, δύο μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης που ανακοίνωσαν χθες εξαιρετικό 9μηνο. Aπό τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχώρισε η πορεία της μετοχής του ΟΤΕ, της Coca Cola HBC και της Jumbo. Πιέσεις δέχθηκαν και οι 4 τραπεζικές συστημικές μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκινησε καθοδικά την συνεδρίαση και έδειχνε ότι θα έβρισκε στήριξη στις 890 μονάδες. Τελικά έκλεισε στις 889, 58 μονάδες με υποχώρηση (-0,6%). Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα, λίγο παραπάνω από τα 50 εκατ. ευρώ. Αυτό μπορεί να ιδωθεί και ως θετικό, δηλαδή, ως άρνηση πώλησης στα παρόντα επίπεδα.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 41 έκλεισαν ανοδικά και οι 51 υποχώρησαν. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης μειώθηκε κατά (-0,54%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) υποχώρησε κατά (-2,26%).

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-1,41%), οι Κατασκευές (-1,01%), τα Ταξίδια-Αναψυχής (-0,96%). Ανοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (0,63%) λόγω Jumbo, τα Τρόφιμα-Ποτά (0,44%) λόγω Coca Cola HBC, Τεχνολογίας (0,04%) και Τηλεπικοινωνιών (0,02%) λόγω ΟΤΕ.

Διεθνείς αγορές

Οι αμερικανικοί δείκτες κινούνταν πτωτικά μέχρι το σημείο που έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο εξαιτίας των υψηλών επιδομάτων ανεργίας. Χαρακτηριστικό της επενδυτικής ψυχολογίας που επιβαρύνεται είναι ότι ο «δείκτης φόβου» S&P 500 Vix κατέγραφε άνοδο 3%.

Πτωτικά υποδέχθηκε ο γερμανικός δείκτης DAX τον νέο υπουργό οικονομικών της Γερμανίας, ενώ πτώση είχαν το γαλλικό και το ιταλικό χρηματιστήριο που κινούνταν προ εβδομάδος σε ιστορικά υψηλά. Πάντως, ανοδικά διαμορφώθηκαν περιφερειακά ευρωπαικά χρηματιστήρια, όπως για παράδειγμα το βελγικό, το αυστριακό, το πορτογαλικό και το ελβετικό.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ