Νέα
  • ΓΔ: 834.83 -0.17%
  • Τζίρος: 41,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Οι ισχυρές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές και η πιθανή αντίδραση της Πλαίσιο

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intimenews

Η ελληνική αγορά βρίσκεται σε φάση αβεβαιότητας για το άμεσο μέλλον. Η πλειονότητα των χρηματιστών φοβάται νέο lockdown, όπως βέβαια φοβούνται οι εισηγμένες. Βέβαια υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα γίνει, αλλά όταν βλέπεις τα ευρωπαϊκά κράτη να κλείνουν το ένα μετά το άλλο, φοβάσαι για το χειρότερο.

Σε τεχνικό επίπεδο, να επισημάνουμε τις χαμηλές συναλλαγές (50 εκατ. ευρώ χθες) που δείχνουν ότι δεν γίνονται επιθετικές πωλήσεις, αλλά πτώση λόγω έλλειψης ζήτησης. Είναι θετικό δείγμα.

Το αρνητικό σημείο της εποχής είναι η έλλειψη επενδυτικής ψυχολογίας. Ούτε οι εκθέσεις ξένων οίκων μετράνε, ούτε οι αξιολογήσεις μετοχών, ούτε καν τα εταιρικά αποτελέσματα. Η αγορά είναι σε εσωστρέφεια. Χάθηκαν οι 890 μονάδες και πλέον η στήριξη κατεβαίνει χαμηλά, μεταξύ 850-860 μονάδων. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα φτάσουμε εκεί.

Πανδημία - Έρχεται αλυσίδα ευρωπαϊκών lockdown

Back to the future για την πανδημία, με ένα-ένα τα ευρωπαϊκά κράτη να σκέφτονται το ενδεχόμενο των lockdown. Πρώτη η Αυστρία, κοντά η Γερμανία με την Ολλανδία, τώρα η Γαλλία, η Σλοβακία και αύριο ποιος ξέρει... Τα κράτη της ΕΕ θέλουν να «σώσουν» τις γιορτές και γι' αυτό βλέποντας τα κρούσματα και τις διασωληνώσεις να αυξάνονται στρέφονται σε τοπικά lockdown. Αυτό έχει επιπτώσεις και στις χρηματιστηριακές αγορές που βλέπουν να επαναλαμβάνεται η ιστορία του Μαρτίου 2020. Μόνο που τότε οι κεντρικές τράπεζες έσωσαν την κατάσταση. Τώρα πλέον δεν θα είναι το ίδιο. Όσον αφορά την Ελλάδα, η πολιτική ηγεσία είναι κατηγορηματική. «Έχουμε εμβόλιο, δεν κάνουμε lockdown», είναι η βασική σκέψη. Τώρα βέβαια η χρηματιστηριακή αγορά κρατά επιφυλάξεις εάν τηρηθεί η άρνηση του lockdown, όταν όλα τα κράτη γύρω της Ελλάδας «κοκκινίζουν».

FED - Αντιμετώπιση του πληθωρισμού το άμεσο μέλημα

Να επισπευστεί το tapering ζητούν πολλά μέλη της FED για να προλάβουν οι ΗΠΑ μεγαλύτερες παρενέργειες από τον πληθωρισμό. Η διοίκηση της FED έχει βάλει ως πρώτο θέμα πλέον την αντιμετώπισή του κατόπιν αιτήσεως από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι χρηματιστηριακές αγορές (δείκτες) υποχωρούν μεν, αλλά χωρίς βίαιες κινήσεις. Μια εξέλιξη μάλλον θετική εάν συνεχιστεί έτσι. Ο Dow Jones κινείται κάτω από τις 35.800 μονάδες, ο S&P 500 κάτω από τις 4.700 μονάδες. Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως σε μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου (τράπεζες, ασφαλιστικές, επενδυτικές).

Eυρωπαϊκές αγορές

Πρώτο θέμα στις ευρωπαϊκές αγορές η πανδημία. Εάν συνεχιστεί το κύμα των lockdown, τότε ίσως η έξοδος θα είναι πιο επώδυνη απ' ό,τι τον Μάιο 2020. Και όταν λέμε έξοδο δεν εννοούμε μόνο την υγειονομική αλλά και την οικονομική. Ήπια πτωτικά οι περισσότερες ισχυρές κεφαλαιαγορές και ορισμένες περιφερειακές ανοδικές.

Εξάμηνη αναθεώρηση δεικτών

Έγινε η εξάμηνη αναθεώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών, του Γενικού Δείκτη, του FTSE Large Cap, του FTSE Mid Cap και του Δείκτη Αγοράς. Οι μεταβολές σταθμίσεων είναι σχετικά μικρές και δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές. Αλλά και να υπήρχαν, δεν νομίζω ότι θα επηρέαζαν την αγορά στην παρούσα φάση.

Τραπεζικές μετοχές

Αυξημένες οι πιέσεις προς τις τραπεζικές μετοχές και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Οι λόγοι είναι δύο. Πρώτον, ότι έχουν έκθεση σε ξένους που μάλλον ήταν αγορασμένοι χαμηλά και θέλουν να βγουν τώρα και, δεύτερον, ότι σε περίοδο όξυνσης της κρίσης (πανδημίας, πληθωρισμού ή μαζί και των δύο) οι τράπεζες θα δεχθούν τα περισσότερα πλήγματα. Η Alpha Bank υποχώρησε κάτω από τα 1,10 ευρώ, η Eurobank στα 0,925 ευρώ, η ΕΤΕ στα 2,64 ευρώ και η Πειραιώς στο 1,37. Η Eurobank και η ΕΤΕ ανακοινώνουν αποτελέσματα 9μήνου και αναμένεται να διαμορφώσουν κάποια κινητικότητα, πιθανότατα θετική.

ΟΛΠ

Σημαντική ανάκαμψη για τον ΟΛΠ, που απεικονίστηκε και στην πορεία της μετοχής προ δύο εβδομάδων. Οι πωλήσεις της ΟΛΠ ανήλθαν σε 113,850 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2021, παρουσιάζοντας θετική μεταβολή κατά 14,56%. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 38,213 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο 2021, έναντι 31,365 εκατ. στο περσινό 9μηνο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 21,83%.

Πλαίσιο

Επίδειξη επιχειρηματικής ανάκαμψης έκανε το Πλαίσιο μέσα στο 9μηνο 2021, αξιοποιώντας τη δυναμική και την εμπειρία του 2020. Σε επίπεδο 9μήνου ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε σημαντικά στα 303,489 εκατ. ευρώ, έναντι 234,905 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2020, με αύξηση 29%. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT) αυξήθηκαν σε πολύ υψηλότερο ποσοστό, ήτοι κατά 76%, και σε απόλυτα μεγέθη διαμορφώθηκαν σε 6,127 εκατ. ευρώ έναντι 3,482 χιλ. ευρώ στο περσινό 9μηνο. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ενισχύθηκαν στα 11,447 εκατ. ευρώ έναντι 9,220 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 24%. Τέλος, τα κέρδη προ φόρων (EBT) αυξήθηκαν κατά 131% και έφτασαν τα 4,560 εκατ. ευρώ, έναντι 1,976 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2020. Ο Καγκελάριος σας είχε προϊδεάσει. Περιμένουμε αντίδραση στη μετοχή σήμερα.

Quest

Tη διανομή προσωρινού μερίσματος ποσού 1,25 ανά μετοχή (μικτό ποσό), και εξαιρουμένων των ιδίων μετοχών που θα κατέχει η εταιρεία, με βάση τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις του εννεαμήνου 2021, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Quest Συμμετοχών στις 24 Νοεμβρίου. H διανομή μερίσματος θα γίνει τον Φεβρουάριο 2022.

Noval Property

Στις 30 Νοεμβρίου ξεκινά η δημόσια προσφορά για την έκδοση του ομολογιακού δανείου της Noval Property. Θα έχει ύψος 120 εκατ. ευρώ και διάρκεια 7 ετών. Το Χρηματιστήριο Αξιών, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση (της 24.11.2021), ενέκρινε την εισαγωγή των Ομολογιών στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χ.Α., υπό την αίρεση έγκρισης του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και επιτυχούς ολοκλήρωσης της Δημόσιας Προσφοράς των Ομολογιών της Εκδότριας.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ