Νέα
  • ΓΔ: 874.32 -0.97%
  • Τζίρος: 15,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Με άνοδο άνοιξε το ΧΑ μετά το «μίνι κραχ» της Παρασκευής: Προς τις 870 μονάδες ο Γεν. Δείκτης

Ανοδικά πάνω από τις 865 μονάδες ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά το «μίνι κραχ» της Παρασκευής που προκάλεσε η μετάλλαξη Όμικρον. Υπενθυμίζουμε ότι την Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,45% στις 858,92 μονάδες, ενώ την Πέμπτη είχε κλείσει στις 898,97 μονάδες, με μόλις 9 από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν την ίδια μέρα να κλείνουν με άνοδο και 115 πτωτικά.  

Η μετάλλαξη του ιού (Όμικρον) όπως έχει αρχίσει να διαχέεται στα ευρωπαϊκά κράτη έχει ήδη φέρει αναμνήσεις από τον Μάρτιο 2020. Μόνο που οι αγορές πλέον είναι πιο έμπειρες αλλά ταυτόχρονα και πιο κουρασμένες. Μία δεύτερη ύφεση σε διάστημα 2 ετών θα είναι εξοντωτική για τις οικονομίες.  Οι κεντρικές τράπεζες που λειτούργησαν ως τροφοδότες ρευστότητας για την επιστροφή στην ανάκαμψη πλέον δεν έχουν πολεμοφόδια για να αντιμετωπίσουν τα νέα προβλήματα. 

Ήδη η ΕΚΤ έχει πει ότι μέσα στο 2022 θα αρχίσει το tapering (διακοπή επαναγοράς ομολόγων) ενώ η FED το είχε προγραμματίσει από τις αρχές 2022. Ακόμη και εάν υπάρξει συνέχιση των προγραμμάτων επαναγοράς ομολόγων (πχ το PEPP για την ΕΚΤ) αυτό θα γίνει με φειδώ και όχι όπως ήταν στην πρώτη φάση (2020-2021). Πάντως οι διαβουλεύσεις του Σαββατοκύριακου μεταξύ στελεχών της ΕΚΤ με πολιτικούς, τραπεζικούς και επενδυτικούς παράγοντες δείχνουν ότι υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων από την νέα μετάλλαξη.

Με άνοδο πάνω από 1% ξεκίνησαν οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί δείκτες

Το Σαββατοκύριακο λειτούργησε εκτονωτικά για τις πιέσεις στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές με αποτέλεσμα , στο ξεκίνημα της εβδομάδα οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες να ξεκινήσουν ανοδικά και με αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Ενδεικτικά, ο Eurostoxx 50 έχει άνοδο 1,5%, ο γερμανικός DAX με το άνοιγμα της συνεδρίασης έχει άνοδο 0,95%, ο γαλλικός CAC 1,27%, ο ιταλικός MIB 1,24%, ο ολλανδικός AEX 1,13%, ο ισπανικός IBEX 1,06% και ο βρετανικός FTSE 100 1,1%.

Στην αιχμή της ανόδου ήταν οι μετοχές των ταξιδιωτικών εταιρειών και των εταιρειών υπηρεσιών αναψυχής, που κατέγραφαν κέρδη 2,5% μετά τη βουτιά έως 10% της Παρασκευής, ενώ ανοδικά κινούνταν και όλοι οι κλαδικοί δείκτες.

Τα υπόλοιπα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα (πληθωρισμός, χρέος, ελλείμματα, ενεργειακή κρίση, προβλήματα εφοδιασμού) θα συνεχίσουν να υπάρχουν και ενδεχομένως κάποια εξ’ αυτών να οξυνθούν. 

Όπως προέχει να παραμείνουν οι οικονομίες σε κατευθύνσεις ανάκαμψης και να μην επιστρέψουν πάλι στην ύφεση.

Άνοδος 0,8% στην έναρξη της συνεδρίασης

Ο Γενικός Δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου ΑΘηνών σημείωσε άνοδο 0,8 στην έναρξη της συνεδρίασης. To ζητούμενο για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι να μπορέσει να ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές εξελίξεις.  Την Παρασκευή υπήρχαν αρκετές ρευστοποιήσεις πανικού, κυρίως σε τραπεζικές μετοχές (έχουν την μεγαλύτερη έκθεση στους ξένους επενδυτές) αλλά και στα υπόλοιπα blue chips. Μικρότερες πιέσεις συγκριτικά δέχθηκε η μετοχή του ΟΤΕ.  

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι αύριο ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 9μηνου και το ύψος της κερδοφορίας προ φόρων θα αγγίξει ή θα ξεπεράσει στο καλύτερο ενδεχόμενο τα 2 δις. Ευρώ. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν  και αυτές την  εμπειρία από το 2020 αλλά το θέμα είναι εάν θα μπορούν να σηκώνουν και μία δεύτερη κρίση στην περίπτωση που η κατάσταση δυσκολέψει.

Τραπεζική αντίδραση

Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ξεκίνησε με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά πάνω από τις 865 μονάδες και να προσεγγίζει τις 870 μονάδες με ανοδική αντίδραση της τάξης του 0,8-1% στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης. Η άνοδος προέρχεται κυρίως από αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές και λοιπά μη χρηματοοικονομικά blue chips.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE large Cap) εμφανίζει άνοδο 1,39%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) άνοδο 1,18%. O τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 2,45% στην αρχή της συνεδρίασης, οι βιομηχανικές (1,63%), το Εμπόριο (1,41%). 

https://www.imerisia.gr/agores/28485_hrimatistirio-40-monades-kai-3-dis-eyro-stoihise-sto-ha-i-nea-afrikaniki-metallaxi

Το ενδιαφέρον στραμμένο  στις υγειονομικές εξελίξεις

Οι υγειονομικές εξελίξεις και τα νέα από τον Π.Ο.Υ , τα ιατρικά ινστιτούτα και τις φαρμακοβιομηχανίες θα βρίσκονται στο προσκήνιο και των οικονομικών εξελίξεων.  Οι πρώτες δηλώσεις στελεχών φαρμακοβιομηχανιών μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι ότι θα απαιτηθεί μία χρονική περίοδος 3 μηνών τουλάχιστον για να βγεί κάποιο φάρμακο ή εμβόλιο που θα αντιμετωπίζει την νέα μετάλλαξη. Στο διάστημα αυτό, η αύξηση των εμβολιασμών θα λειτουργήσει βοηθητικά ως προς την διατήρηση ενός ανεκτού επιπέδου ανοσίας.

Ανοδικά τα αμερικανικά  futures 

Ανοδικά φαίνεται ότι θα ανοίξει το απόγευμα και η Wall Street καθώς οι τιμές των futures κατέγραφαν κέρδη στη διαπραγμάτευση πριν την έναρξη της συνεδρίασης, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους σε σημαντικά οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα, όπως αυτά για την απασχόληση, τα οποία αναμένεται σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας.

Συνεχίζονται οι πτωτικές τάσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια

Την ίδια στιγμή, πτωτικές τάσεις συνεχίζουν να καταγράφουν τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον ταξιδιωτικό κλάδο να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα στις συναλλαγές της Δευτέρας. Συγκεκριμένα, η Japan Airlines σημείωσε «βουτιά» 3,84%, ενώ η ANA Holdings υποχώρησε κατά 3,66%. Η Qantas Airways στην Αυστραλία έχασε 1,7%, ενώ η μετοχή της Cathay Pacific στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 2,96%. Η μετοχή της Singapore Airlines διολίσθησε κατά 2,18%.

Χονγκ Κόνγκ: Πτώση 0,52%

Στην «μεγάλη» εικόνα, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng έχασε 0,52%, με τον κινεζικό «κολοσσό» της τεχνολογίας Meituan να χάνει πάνω από 7%.

Η μετοχή της Sun Entertainment Group βυθίστηκε κατά 23% μετά την αναφορά της South China Morning Post ότι ο κύριος μέτοχος Alvin Chau Cheok-Wa συνελήφθη ως ύποπτος για αδικήματα τζόγου. Η διαπραγμάτευση της Suncity Group, της οποίας ο Chau είναι διευθύνων σύμβουλος, αναστάληκε τη Δευτέρα, «εν αναμονή της έκδοσης ανακοίνωσης σε σχέση με την υπόθεση του Chau».

  • Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shangai Composite υποχώρησε οριακά, ενώ ο Shenzen σημείωσει κέρδη της τάξης του 0,275%.
  • Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 έχασε 0,8%, ενώ ο δείκτης Topix διολίσθησε κατά 1,13%. Στη Νότια Κορέα, ο Kospi σημείωσε πτώστη 0,47%.
  • Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,25%.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ