Νέα
  • ΓΔ: 860.32 +1.29%
  • Τζίρος: 37,98 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Τι δείχνει η χθεσινή άνοδος της Alpha Bank - Κρίσιμες οι επόμενες 15 ημέρες, λέει η Citi

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Η εναρμονισμένη άνοδος των διεθνών αγορών σε Ευρώπη και ΗΠΑ μόνο τυχαία δεν ήταν. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχαν γίνει συνεχείς επικοινωνίες (ήδη από την Παρασκευή) μεταξύ πολιτικών ηγεσιών των ισχυρών οικονομιών του πλανήτη, των κεντρικών τραπεζιτών και μεγάλων επενδυτικών οίκων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της νέας μετάλλαξης. Γενικότερα, σε χρηματιστηριακό επίπεδο, δεν πιάστηκαν «εξ απίνης» οι μεγάλοι επενδυτές. Αποτέλεσμα της κινητικότητας ήταν και το διάγγελμα Μπάιντεν που ουσιαστικά καθησυχάζει αγορές και οικονομίες.

Δείκτης S&P Vix

Ο λεγόμενος «δείκτης φόβου» των αγορών, ο δείκτης Vix που διαμορφώνεται από τις ακολουθίες των κλεισιμάτων μετοχών του δείκτη S&P 500 για μεγάλο χρονικό διάστημα, υποχώρησε ραγδαία χθες (κατά 22% περίπου) και διαμορφώθηκε κοντά στον μέσο όρο του τελευταίου 12μήνου, δηλαδή κοντά στα 21 δολάρια. Δείγμα εκτόνωσης της πίεσης; Να περιμένουμε και τις υπόλοιπες συνεδριάσεις για να το επιβεβαιώσουμε.

Kεντρικές τράπεζες

Οι μεγάλες αγορές περιμένουν και δηλώσεις από τους κεντρικούς τραπεζίτες που θα δείχνουν τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης από τη νέα μετάλλαξη. Είναι σίγουρο ότι μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξουν δηλώσεις και από τον Πάουελ και τη Λαγκάρντ για το θέμα. Το θέμα είναι ότι θέλουν οι κεντρικές τράπεζες (εκτός από τη FED, την ΕΚΤ, την BoE, την Bank of China και την Bank of Australia) να έχουν συγκεκριμένα ποσοτικά στοιχεία προκειμένου να πάρουν νέα μέτρα ή να παρατείνουν τα παλαιότερα (π.χ. το PEPP η ΕΚΤ).

Aναμονή των διεθνών επενδυτών

H Citi θεωρεί ότι η διόρθωση ήταν και επιθυμητή και λογική. Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για: (i) τον προσδιορισμό εάν η Όμικρον ανταγωνίζεται τη Δέλτα σε χώρες όπου η Δέλτα είναι κυρίαρχη (2-3 εβδομάδες), (ii) τον προσδιορισμό της εξουδετέρωσης του εμβολιασμού και των αντισωμάτων σε ασθενείς που είχαν μολυνθεί προηγουμένως (2 - 4 εβδομάδες) και (iii) τον προσδιορισμό των ποσοστών νοσηλείας και θανάτου (περ. 6-8 εβδομάδες). Η εφαρμογή των ταξιδιωτικών περιορισμών και των μέτρων δημόσιας υγείας μπορεί να καθυστερήσει ορισμένες από τις παραπάνω εκτιμήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα.

Το γεγονός ωστόσο παραμένει πως οι μετοχές στις ανεπτυγμένες αγορές εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα ιστορικά υψηλά, αναφέρει στην πρώτη έκθεσή της η Citi μετά την εμφάνιση των κρουσμάτων της Omicron. Ο δείκτης MSCI AC World διαπραγματεύεται με εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή 12μήνου στο 18x έναντι του μακροπρόθεσμου μέσου όρου του 15x. Ο δείκτης της Citi δείχνει ότι το επενδυτικό κλίμα στις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι στην περιοχή της ευφορία

ΔΕΗ

Αναμένονται τα αποτελέσματα γ' τριμήνου (9μήνου 2021) για τον όμιλο. Θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και περιμένουμε να στηρίξουν την αγορά.

Αlpha Bank

Με τη χθεσινή της άνοδο έδειξε δύο πράγματα. Πρώτον, ότι είναι υποτιμημένη κάτω από τα 1,10 ευρώ και αγοράζεται όταν πλησιάζει το 1 ευρώ και, δεύτερον, ότι προεξοφλούνται θετικά αποτελέσματα 9μήνου. Επίσης το γεγονός ότι είναι αποκλειστική ανάδοχος στην έκδοση της Noval θα της αποδώσει αρκετά

Noval Property

Παρότι βγαίνει στις αγορές σε μια δύσκολη συγκυρία και με ένα σημαντικό ποσό, η εταιρεία ευελπιστεί να πετύχει τον στόχο της. Προχωρά λοιπόν στην Έκδοση Πράσινου Κοινού Ομολογιακού Δανείου συνολικού ποσού έως 120 εκατ. ευρώ διάρκειας επτά ετών, διαιρούμενου σε έως 120.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες. Οι Ομολογίες θα διατεθούν προς κάλυψη μέσω Δημόσιας Προσφοράς με καταβολή μετρητών εντός της Ελληνικής Επικράτειας στο σύνολο του επενδυτικού κοινού, ήτοι σε ειδικούς και ιδιώτες επενδυτές, με χρήση της υπηρεσίας Η.Β.Ι.Π.

Οι Ομολογίες οι οποίες θα εκδοθούν πρόκειται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

  • Τιμή διάθεσης: 1.000 ευρώ ανά Ομολογία με ελάχιστη συμμετοχή τα 1.000 ευρώ.
  • Εύρος απόδοσης: 2,60% - 2,95%.

Σκοπός της εν λόγω έκδοσης είναι κυρίως η χρηματοδότηση «πράσινων» επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και η αποπληρωμή υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων που συνδέονται με τέτοιες επενδύσεις.

EXAE

Για το εννεάμηνο του 2021, τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του Ομίλου μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 7,0 εκατ. ευρώ, έναντι 2,5 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 180,0%. Το γ' τρίμηνο τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,9 εκατ. ευρώ, έναντι 0,3 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) το εννεάμηνο του 2021 ανήλθαν σε 10,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 67,7% σε σχέση με τα 6,5 εκατ. ευρώ τη αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ το γ' τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 3,4 εκατ. ευρώ, αντί για 1,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αυξημένα κατά 126,7%.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (ΕΒIΤ) το εννεάμηνο του 2021 ανήλθαν στα 7,6 εκατ. ευρώ, έναντι 3,3 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 130,3%, ενώ το γ' τρίμηνο 2021 διαμορφώθηκαν σε 2,3 εκατ. ευρώ, έναντι 0,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα (γ' τρίμηνο) του 2020.

Jumbo

Mεγάλη πτώση στις πωλήσεις του ομίλου στα βαλκανικά κράτη λόγω τρομερής αύξησης των κρουσμάτων και του μεγάλου αριθμού ανεμβολίαστου πληθυσμού, επισημαίνει η Jumbo στα αποτελέσματα 9μήνου της. Τα προβλήματα με την εφοδιαστική αλυσίδα παραμένουν, αλλά ο όμιλος και η ελληνική εταιρεία κατέγραψαν αύξηση μεγεθών. Επισημαίνουμε για τις μελλοντικές εξελίξεις ότι ο όμιλος διαθέτει σημαντική ρευστότητα, με τα χρηματικά διαθέσιμα και λοιπά κυκλοφορούντα χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού να ανέρχονται σε 751,76 εκατ. ευρώ, από 665,15 εκατ. ευρώ κατά την 31.12.2020.

Για την περίοδο 01.01.2021 - 30.09.2021 οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 542,89 εκατ. ευρώ, από 503,28 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7,87%.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου στο 9μηνο ανήλθαν σε 191,25 εκατ. ευρώ, από 157,1 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 21,74%, λόγω διαχείρισης των αποθεμάτων και της συγκράτησης του λειτουργικού κόστους.

Για την περίοδο 01.01.2021 - 30.09.2021, τα κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) του ομίλου ανήλθαν σε 164,12 εκατ. ευρώ, από 129,53 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 26,71%.

Ελλάκτωρ - Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα λύσουν τις διαφορές τους

Στο αρχείο χωρίς περαιτέρω κινήσεις διερεύνησης ή επιβολής ποινών έθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την καταγγελία για τη συμφωνία της Reggeborgh με τον πρώην μέτοχο του ομίλου Ελλάκτωρ Λεωνίδα Μπόμπολα. Υπενθυμίζεται ότι η καταγγελία αφορούσε τη γραπτή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ως προς το call option αγοράς του ποσοστού 12,5% που διατηρούσε ο Λ. Μπόμπολας στον εισηγμένο όμιλο.

Ωστόσο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (δεν έχει βγάλει ανακοίνωση και συνεπώς δεν μπορούμε να έχουμε ολοκληρωμένη ενημέρωση) κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση εξέτασε επίσης την καταγγελία για συντονισμό μετόχων, η οποία αφορούσε τους μετόχους Reggeborgh Invest (29,874%) και το fund Atlas NV (9,8%). Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚ φέρεται να αποφάσισε να δώσει δικαίωμα ακρόασης, καλώντας τους εκπροσώπους των παραπάνω μετόχων προκειμένου να τεκμηριώσουν τη νομιμότητα των συναλλαγών τους.

Πάντως, μετά τη διαρροή αυτών των πληροφοριών (με όποιο κίνδυνο να υπάρχουν ανακρίβειες) η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ αυξήθηκε κατά 4,65%.

Eurobank Equities

Πρώτη απ' όλες τις ελληνικές χρηματιστηριακές αντέδρασε χθες η Εurobank Εquities. Mε μία έκθεση που προφανέστατα ετοιμάστηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών (από την Παρασκευή) η χρηματιστηριακή έδειξε αντανακλαστικά και θεωρεί ότι η διόρθωση είναι ευκαιρία αγορών. Αναμένει έντονη μεταβλητότητα στις αγορές για τις επόμενες εβδομάδες, με οδηγό της τάσης τα στοιχεία για την αποδοτικότητα των εμβολίων ενάντια στη νέα μετάλλαξη. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει την έκθεση:

  • Σε μετοχές με υψηλές και διατηρήσιμες μερισματικές αποδόσεις, με περιορισμένη επίπτωση από τον πληθωρισμό κόστους.
  • Σε μετοχές που προσφέρουν έκθεση στην πράσινη μετάβαση.
  • Στις τράπεζες, στο πλαίσιο του ξεκαθαρίσματος από τα κόκκινα δάνεια, της πιστωτικής επέκτασης και της ελκυστικής αποτίμησης.
  • Σε μετοχές που προσφέρουν έκθεση στην επανεκκίνηση της οικονομίας και σε κυκλικές μετοχές.

Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ