Νέα
  • ΓΔ: 932.96 +2.10%
  • Τζίρος: 86,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Τα βλέμματα στη ΔΕΗ μετά τα αποτελέσματα - Τι θα γίνει με τα μερίσματα

Πηγή: Eurokinissi

Ενα περίεργο διάγραμμα είχε χθες ο Γενικός Δείκτης. Ξεκίνησε πτωτικά από τις 865 μονάδες, υποχώρησε στις 858 μονάδες, όπου παρέμεινε για πολλές ώρες, μέχρι που στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης ήρθαν μεγάλες εντολές (πιθανότατα από αναδιάρθρωση του MSCI), ιδιαίτερα στον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να κλείσει κοντά στα υψηλά ημέρας, στις 867,71 μονάδες.

Οι απώλειες του Γενικού Δείκτη τον Νοέμβριο 2021 ξεπέρασαν το 3%, ενώ η απόδοσή του από την αρχή του χρόνου έχει περιοριστεί στο 7%.

Πίστωση χρόνου ζητά η ΕΚΤ για νέα μέτρα

Για τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου μεταθέτει τα όποια πιθανά μέτρα η ΕΚΤ. Προφανέστατα θέλουν να δουν και τις υγειονομικές εξελίξεις με τη μετάλλαξη Ομικρον και πώς αυτή θα επηρεάσει τις οικονομίες. Βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος. Οι οικονομίες θέλουν μέτρα άμεσα. Ο πληθωρισμός εκτινάσσεται λόγω και της αύξησης του κόστους θέρμανσης και ενέργειας τον χειμώνα.

Το ενεργειακό κόστος ροκανίζει τα κέρδη των βιομηχανιών, και γενικότερα η κατάσταση δεν μοιάζει ευοίωνη. Η ανάπτυξη στο 4ο τρίμηνο θα είναι υπό εξέταση και αναδιαμόρφωση για τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Όσο για το α' τρίμηνο 2022, όλοι περιμένουν...

FED – Σημάδια ότι θα επισπευσθεί η έναρξη του tapering

Χθεσινοβραδινό πρώτο θέμα στους Financial Times, η εκτίμηση ότι η FED δείχνει ότι θα επισπεύσει την έναρξη του tapering (της μείωσης επαναγοράς ομολόγων) προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Γενικά οι Αμερικανοί βάζουν σε προτεραιότητα την πάταξη του πληθωρισμού, παρά τις δυσχερείς υγειονομικές συνθήκες που ίσως άλλαζαν στόχους. Πάντως οι αμερικανικοί δείκτες χθες βράδυ (ώρα Ελλάδος) υποχωρούσαν έντονα και πάνω από 1%.

Εταιρικά αποτελέσματα 9μήνου

Ολοκληρώθηκαν οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων 9μήνου των εισηγμένων, με την κερδοφορία προ φόρων να ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Γενικά οι εισηγμένες πήγαν καλά, αλλά θα πρέπει να δούμε κυρίως τα επαναλαμβανόμενα κέρδη και όχι τα έσοδα επενδύσεων που πολλές φορές (και ειδικά στις τράπεζες) είναι μεγάλα.

Επίσης, εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους επενδυτές, θα πρέπει οι συγκρίσεις να γίνονται με δεδομένα του 2019 και όχι του 2020 σε ορισμένους κλάδους. Πάντως, στην παρούσα συγκυρία, οι ανακοινώσεις θετικών αποτελεσμάτων 9μήνου έδωσαν ώθηση σε αρκετές μετοχές, ιδιαίτερα στη μικρή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Μερίσματα

Η πανδημία και η μετάλλαξη του ιού μπορεί να αλλάξουν και τα δεδομένα των μερισμάτων. Εάν επιδεινωθεί η κατάσταση και μπει σε αμφισβήτηση η ανάπτυξη του 2022, ίσως κάποιες εισηγμένες να μην προχωρήσουν σε διανομές μερισμάτων χρήσης 2021. Βέβαια είναι νωρίς ακόμη, αλλά οι τράπεζες φαίνεται ότι είναι αποφασισμένες (ειδικά η Alpha και η Eurobank).

Αlpha Bank

Η ανάλυση των τραπεζικών αποτελεσμάτων είναι συχνά εξίσωση με πολλές μεταβλητές. Στην περίπτωση της Alpha Bank, η οργανική κερδοφορία είναι αυξημένη, τα περιθώρια θα μπορούσαν να ήταν λίγο πιο αυξημένα (λένε κάποιοι αναλυτές) και οι δείκτες των «ανοιγμάτων» (NPEs) παραμένουν διψήφιοι ακόμη. Ο CEO της τράπεζας (κ. Β. Ψάλτης) θέλει να διανείμει μέρισμα. Ας περιμένουμε να δούμε τις ευρύτερες υγειονομικές και οικονομικές εξελίξεις.

ΔΕΗ

Δεν ικανοποίησαν κάποιους τα αποτελέσματα της ΔΕΗ. Για άλλους ήταν αναμενόμενα με δεδομένη την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους που απαιτείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκαν σε 626,5 εκατ. το εννεάμηνο του 2021, έναντι 696 εκατ. το εννεάμηνο του 2020 για το σύνολο του Ομίλου, με το αντίστοιχο περιθώριο να διαμορφώνεται σε 16,9% από 19,8%. Ειδικότερα για το γ' τρίμηνο του 2021 το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκε σε 155 εκατ., έναντι 238,7 εκατ. του αντίστοιχου τριμήνου του 2020. Περιμένουμε να δούμε πώς θα αντιδράσει η μετοχή σήμερα.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η λειτουργική κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 212,7 εκατ. ευρώ (76,4 εκατ. ευρώ αφορούν στο γ' τρίμηνο του 2021), έναντι 181,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (67 εκατ. ευρώ αφορούν στο γ' τρίμηνο του 2020), σημειώνοντας αύξηση 17,0%.

Τα καθαρά αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2021 από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογούν στους μετόχους της μητρικής διαμορφώθηκαν σε κέρδη 4,9 εκατ. ευρώ (13,7 εκατ. ευρώ το γ' τρίμηνο 2021), έναντι κερδών 3,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο (1,6 εκατ. ευρώ αφορούν στο γ' τρίμηνο του 2020).

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Η ανοδική πορεία των εργασιών που ξεκίνησε το τελευταίο τρίμηνο του 2020 διατηρήθηκε και το τρίτο τρίμηνο του 2021 με ιδιαίτερα έντονη την ανάκαμψη των αγορών του κατασκευαστικού κλάδου, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μεταφορών, οι οποίοι είχαν υστερήσει κατά την προηγούμενη χρήση, επηρεάζοντας κυρίως τον κλάδο αλουμινίου. Έτσι, οι όγκοι πωλήσεων στο εννεάμηνο σημείωσαν αύξηση κατά 17,2%, οδηγούμενοι κυρίως από τα προϊόντα έλασης αλουμινίου, χαλκού και κραμάτων, ενώ για το τρίτο τρίμηνο του 2021 σημείωσαν αύξηση 18,5% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2020.

Η αισιοδοξία στις αγορές και η υψηλή ζήτηση οδήγησαν σε ραγδαία άνοδο τις τιμές των μετάλλων στο LME, με τη μέση τιμή του χαλκού να διαμορφώνεται σε 7.684 ευρώ ανά τόνο (αύξηση 48,1% σε σχέση με το 9Μ’20) και τη μέση τιμή του αλουμινίου να διαμορφώνεται σε 1.995 ευρώ ανά τόνο (αύξηση 37,5% σε σχέση με το 9Μ’20). Ο συνδυασμός του ανοδικού όγκου πωλήσεων και των τιμών των μετάλλων διαμόρφωσε τον κύκλο εργασιών σε ιστορικά υψηλά, στα 2.082,5 εκατ. ευρώ για το 9Μ’21, αυξημένο κατά 38,8% από τα 1.500,4 εκατ. ευρώ του 9Μ’20.

Ιατρικό Αθηνών

Παρά τη συνεχιζόμενη εξάπλωση της πανδημίας Covid-19 που έχει ως αποτέλεσμα την παγκόσμια αβεβαιότητα και τη λήψη έκτακτων περιοριστικών μέτρων, τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών κατά το εννεάμηνο του 2021 ήταν σημαντικά αυξημένα σε σχέση με το εννεάμηνο του 2020 και αντικατοπτρίζουν τις θετικές προοπτικές του Ομίλου βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ειδικότερα, κατά το 3ο τρίμηνο του έτους (1/7-30/9/2021) ο κύκλος εργασιών του Ομίλου, μετά από rebate & clawback, ανήλθε σε 54,842 εκατ. ευρώ, έναντι 49,456 εκατ. ευρώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 (αύξηση 10,9%), το ΕΒΙΤDA ανήλθε σε 8,315 εκατ. ευρώ έναντι 5,423 εκατ. ευρώ του 2020 (αύξηση 53,3%) και το ΕΒΙΤ ανήλθε σε 4,994 εκατ. ευρώ, έναντι 3,158 εκατ. ευρώ του 2020 (αύξηση 58,1%).

Motor Oil

Το ομολογιακό δάνειο των 200 εκατ. ευρώ που έλαβε από τις αγορές ήταν καθοριστικό για τον επενδυτικό προσανατολισμό και τη βιωσιμότητα του ομίλου, ανεξάρτητα από τις συνθήκες στις αγορές ενέργειας που προβλημάτισαν αρκετούς το 2020. Σύμφωνα με τον όμιλο, παρά τις αντίξοες συνθήκες της αγοράς, που επικράτησαν από το 2020 λόγω της πανδημίας, καθώς και την ενεργειακή κρίση, η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι η εταιρεία και ο όμιλος διαθέτουν επαρκείς πόρους που διασφαλίζουν την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας τους ως «Βιώσιμη Οικονομική Μονάδα» (Going Concern) στο προβλέψιμο μέλλον, καθώς τον Μάρτιο 2021 ολοκληρώθηκε η δημόσια προσφορά για την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ